2 juruterbang hilang berhampiran Emiriah Arab Bersatu selepas helikopter terhempas

Sebuah helikopter terhempas di luar pantai Emiriah Arab Bersatu, dengan dua juruterbang kini hilang, pihak berkuasa berkata Jumaat.
Nahas itu berlaku di luar pantai, walaupun Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Am Emiriah Arab Bersatu tidak menentukan di mana. Ia mengenal pasti pesawat yang terlibat sebagai Bell 212, yang boleh membawa 14 penumpang dan seorang juruterbang.
Pegawai berkata dua juruterbang di dalamnya dari Mesir dan Afrika Selatan dan telah berlepas pada malam Khamis dari Lapangan Terbang Antarabangsa Al Maktoum, lapangan terbang kedua di Dubai.
Aerogulf, pemilik helikopter itu, menggambarkan penerbangan itu sebagai “operasi latihan rutin antara Lapangan Terbang Antarabangsa Al Maktoum dan rig luar pantai.” Emiriah Arab Bersatu yang kaya dengan minyak mempunyai beberapa rig minyak di luar pantai di Teluk Parsi.
“Kami bekerjasama dengan pihak berkuasa penerbangan dan melakukan semua yang kami boleh untuk mengumpulkan maklumat secepat mungkin,” kata Aerogulf dalam kenyataannya. “Pada saat ini, fikiran dan doa kami bersama anak kapal kami dan keluarga mereka.”
Aerogulf juga menyediakan angkutan berat dan penerbangan untuk fotografi udara, menurut laman webnya.
Penyelamat telah memulihkan serpihan nahas dan masih mencari anak kapal, agensi berita milik negara WAM berkata.