186,000 migran, pelarian telah tiba di Eropah Selatan pada 2023, PBB kata

Agensi Pelarian PBB berkata Khamis bahawa sekitar 186,000 migran dan pelarian telah tiba di Eropah Selatan setakat ini pada tahun ini, majoritinya di Itali.

Antara Januari dan 24 Sept., lebih 2,500 orang yang cuba menyeberangi Mediterranean didapati mati atau masih hilang, peningkatan ketara daripada 1,680 orang yang mati atau hilang semasa tempoh yang sama pada 2022, Ruven Menikdiwela, pengarah pejabat New York Suruhanjaya Tinggi PBB untuk Pelarian, memberitahu Majlis Keselamatan PBB.

UNHCR menganggarkan bahawa lebih 102,000 pelarian dan migran dari Tunisia — peningkatan 260% daripada tahun lepas— dan lebih 45,000 dari Libya cuba menyeberangi Mediterranean tengah ke Eropah antara Januari dan Ogos, katanya.

Sekitar 31,000 orang telah diselamatkan di laut atau ditangkap, dan mendarat di Tunisia sementara 10,600 mendarat di Libya, kata Menikdiwela.

Majoriti migran dan pelarian yang berjaya sampai ke Eropah selatan tiba di Itali— lebih 130,000, peningkatan 83% berbanding tempoh yang sama pada 2022, katanya. Yang lain mendarat di Greece, Sepanyol, Cyprus dan Malta.

Menikdiwela memberitahu mesyuarat majlis yang dipanggil oleh Rusia mengenai migrasi ke Eropah bahawa kadar keberangkatan yang tinggi dari Tunisia “hasil daripada persepsi ketidakselamatan dalam kalangan komuniti pelarian, berikutan insiden serangan berniat jahat dan ucapan kebencian bersifat perkauman, serta pengusiran secara kolektif dari Libya dan Algeria.”

UNHCR menghadapi sekatan di Libya di mana ia telah mendaftarkan 50,000 pelarian dan pencari suaka dan “keadaan beribu-ribu pelarian dan migran di kemudahan tahanan rasmi dan tidak rasmi…. kekal membimbangkan,” katanya.

Angka UNHCR yang disebutkannya adalah sama dengan angka yang dibentangkan oleh Par Liljert, pengarah pejabat Organisasi Antarabangsa untuk Migrasi ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Beliau juga menekankan “keadaan genting yang dihadapi oleh migran dan pelarian” yang cuba menyeberangi Mediterranean.

“Data IOM baru-baru ini menunjukkan bahawa dari Januari hingga September 2023, lebih daripada 187,000 individu menyeberangi Mediterranean dalam usaha mencari masa depan yang lebih baik dan janji keselamatan,” kata Liljert kepada majlis itu. “Tragisnya, dalam tempoh yang sama, IOM merekodkan 2,778 kematian dengan 2,093 daripadanya berlaku di sepanjang laluan Mediterranean tengah yang berbahaya,” yang merupakan laluan paling berbahaya.

“Namun, walaupun bahayanya jelas, pada 2023 telah berlaku peningkatan ketibaan ke Greece sepanjang laluan ini sebanyak lebih 300%, sementara bilangan ketibaan di Sepanyol kekal stabil, terutamanya melalui laluan Atlantic ke Kepulauan Canary berbanding bilangan yang direkodkan pada masa yang sama tahun lepas,” katanya.

IOM juga menyaksikan peningkatan ketara dalam ketibaan ke Itali, dengan 130,000 setakat ini tahun ini berbanding sekitar 70,000 pada 2022.