15 terbunuh di timur Congo selepas bom yang dibawa pulang oleh kanak-kanak meletup

Sekurang-kurangnya 15 orang terbunuh di timur Congo selepas sekumpulan kanak-kanak membawa pulang peranti letupan yang mereka temui semasa bermain, kata seorang pemimpin komuniti pada hari Sabtu.

Tragedi itu berlaku pada petang Jumaat di kampung Kyangitsi, yang terletak di wilayah Masisi di provinsi North Kivu.

“Sekitar pukul 8 malam waktu tempatan, sementara beberapa penduduk cuba mengetahui apa itu, bom itu meletup,” kata Telesphore Mitondeke, ahli pengelompokan masyarakat sivil Masisi.

Selama dua minggu lepas, rantau itu menjadi tempat permusuhan antara kumpulan bersenjata tempatan yang berebut kawalan kampung-kampung.

Banyak kawasan tempatan sudah jatuh di bawah kawalan pasukan patriotik pertahanan diri “Wazalendo”. Menurut pemimpin komuniti tempatan, sebahagian bandar strategik Kitshanga kini berada di tangan para patriot muda, yang telah berjaya mengusir pemberontak M23.

Pertembungan yang sedang berlangsung telah menyebabkan panik dalam kalangan penduduk, yang mendorong ramai orang awam melarikan diri. Mitondeke berkata kawasan itu “dipenuhi dengan pelbagai peranti letupan yang ditinggalkan dan dipasang perangkap oleh pejuang.”