15 maut disahkan selepas bas tergelincir ke lereng batu di utara Pakistan

(SeaPRwire) –   Sebuah bas tergelincir ke dalam jurang berbatu yang curam di utara Pakistan pada Jumaat selepas pemandunya hilang kawalan, membunuh sekurang-kurangnya 15 orang dan mencederakan lebih 20 orang lagi, .

Bas itu sedang dalam perjalanan ke Hunza di Lebuh Raya Karakoram di daerah Diamer, Gilgit-Baltistan apabila kemalangan itu berlaku, pegawai polis kanan Fayaz Ahmed berkata.

Lebuh raya gunung berapi itu menghubungkan Pakistan. Hunza merupakan destinasi pelancongan yang popular, terutamanya pada bulan-bulan yang lebih panas.

Gambar dari media tempatan menunjukkan sisa-sisa berkeping bus berwarna oren di dasar jurang berbatu berhampiran tepi sungai.

Perdana Menteri Shehbaz Sharif dan Menteri Dalam Negeri Mohsin Naqvi menyatakan dukacita mereka terhadap kemalangan itu dan berdoa agar kecederaan mangsa pulih dengan cepat.

Kemalangan jalan raya adalah biasa, di mana pemandu kerap tidak mematuhi peraturan lalu lintas dan piawaian keselamatan di jalanraya yang teruk, terutamanya di kawasan-kawasan bercerun curam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.