14 orang terbunuh dalam serangan misil Rusia di Odesa, selatan Ukraine

(SeaPRwire) –   Penyelamat pertama yang tiba di tapak serangan peluru berpandu Rusia ke atas rumah-rumah di bandar Odesa pada Jumaat juga diserang oleh peluru berpandu kedua, menurut pegawai-pegawai.

Seorang paramedic dan pekerja perkhidmatan kecemasan tergolong dalam 14 orang yang terbunuh.

Pegawai-pegawai berkata 46 orang lagi cedera dalam serangan ke atas rumah-rumah di pelabuhan bandar itu.

Serangan itu berlaku semasa negara itu mengundi dalam pilihan raya presiden yang hampir pasti akan memanjangkan pemerintahan Vladimir Putin selama enam tahun lagi selepas beliau menghancurkan pembangkang, dan ketika perang di Ukraine memasuki tahun ketiganya.

Sekurang-kurangnya 10 buah rumah di Odesa dan beberapa peralatan perkhidmatan kecemasan rosak dalam serangan itu, yang memulakan kebakaran, menurut Perkhidmatan Kecemasan Ukraine dan Gabenor Wilayah Oleh Kiper.

Taktik menembak peluru berpandu kedua di lokasi yang sama, bertujuan mengenai penyelamat, dikenali dalam istilah tentera sebagai “double tap”. Serangan sebegini sering mengenai orang awam.

Kiper mengumumkan hari berkabung di Odesa akan diadakan pada Sabtu – pengamatan kedua sebegini dalam tempoh kurang daripada dua minggu.

Pada 2 Mac, drone Rusia menyerang bangunan berbilang tingkat, membunuh 12 orang, termasuk lima kanak-kanak.

Sejak musim panas lalu, Rusia telah meningkatkan serangannya terhadap Odesa, bandar pelabuhan selatan dengan penduduk kira-kira 1 juta orang.

Serangan itu terutamanya menyasarkan infrastruktur pelabuhan, bertujuan mengganggu eksport barangan selepas Ukraine berjaya memulihkan pengangkutan laut dengan siri operasi berjaya di Laut Hitam.

Pegawai-pegawai Moscow juga mendakwa mereka bertujuan mengenai kemudahan di mana drone laut Ukraine disimpan untuk serangan ke atas armada Laut Hitam Rusia.

Pelabuhan wilayah Odesa adalah penting untuk persetujuan antarabangsa tahun lalu yang membenarkan Ukraine dan Rusia menghantar gandum mereka ke seluruh dunia.

Penduduk bandar itu kebanyakannya bertutur bahasa Rusia dan sejarahnya saling berkait dengan beberapa tokoh Rusia yang paling dihormati, termasuk Catherine Agung, penulis Leo Tolstoy dan penyair Anna Akhmatova. Katedral Ortodoks mereka milik patriarkat Moscow dan – sekurang-kurangnya sehingga Kremlin menganeksasi Semenanjung Crimea jiran secara haram pada 2014 – pantainya disukai oleh pelancong Rusia.

Sementara itu, di kawasan sempadan Rusia Belgorod, Gabenor Wilayah Vyacheslav Gladkov berkata ahli kawasan wilayah territorial terbunuh dan dua orang cedera dalam pengeboman Ukraine Jumaat.

Pada waktu malam di Ukraine, dua orang juga terbunuh dan tiga lagi cedera di Wilayah Vinnytsia tengah selepas Rusia menyerang bangunan dengan drone, menurut Gabenor Wilayah Serhii Borzov.

Tentera Udara Ukraine berkata mereka menembak jatuh semua 27 drone Shahed yang dilancarkan Rusia ke atas Wilayah Kharkiv, Vinnytsia, Kirovohrad, Mykolaiv, Khmelnytskyi dan Kyiv.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.