14 maut selepas trak petani tergelincir ke lereng di Filipina tengah

(SeaPRwire) –   Sebuah trak petani membawa penduduk desa tergelincir ke jurang di Filipina tengah pada Rabu dalam kemalangan yang mengorbankan sekurang-kurangnya 14 penumpang, .

Tiga orang lain di atas trak, termasuk pemandu, cedera teruk dalam kemalangan pada tengah hari di bandar Mabinay, Negros Oriental, jurucakap polis Lt. Stephen Polinar berkata.

Belum jelas apa yang menyebabkan kemalangan itu, tetapi pemandu memberitahu penyiasat awal bahawa ada masalah dengan brek, dan dia hilang kawalan , yang melencong dari jalan konkrit dan terjun ke jurang 131 kaki dalam, Polinar memberitahu Agensi Berita Antarabangsa melalui telefon.

Kawasan berbukit-bukau itu mengalami hujan lebat dalam dua hari lepas dan jalan mungkin licin, katanya.

Kebanyakan penumpang sedang menuju kampung untuk membeli babi dan haiwan ternakan lain, kata Polinar.

Kemalangan jalan raya yang membawa maut biasa di Filipina disebabkan pelaksanaan lemah undang-undang, kenderaan lapuk dan kekurangan tanda jalan dan pagar keselamatan terutamanya di luar bandar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.