12 peguam ditahan ketika Belarus bertindak keras ke atas kumpulan bantuan tahanan politik

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa menahan sekurang-kurangnya 12 peguam semasa serbuan besar-besaran pada hujung bulan lepas yang menyasarkan orang-orang yang telah membantu tahanan politik.

Belarus, yang mempunyai populasi 9.5 juta orang, dilanda protes besar-besaran semasa Presiden Alexander Lukashenko dipilih semula untuk penggal keenamnya pada Ogos 2020, yang ditentang oleh pembangkang Belarus dan negara-negara Barat sebagai pilihan raya yang tidak sah.

Sejak itu, pihak berkuasa Belarus menahan lebih daripada 35,000 orang, kebanyakan mereka mengatakan mereka disiksa ketika ditahan, terpaksa melarikan diri dari negara itu, dan diberi label “ekstremis” oleh pihak berkuasa. Pihak berkuasa juga menahan peguam yang memberikan bantuan guaman kepada tahanan politik dan keluarga mereka selama empat tahun lepas.

Gelombang penangkapan terbaru di mana 12 peguam pertahanan ditahan berlaku pada 28 Februari di banyak bandar Belarus, tetapi baru didedahkan beberapa hari kebelakangan ini. Aktivis hak asasi tidak mengetahui berapa ramai peguam yang ditahan masih berada di belakang bar.

“Tekanan terhadap komuniti guaman melalui penangkapan besar-besaran dan serbuan… merupakan pelanggaran hak rakyat untuk mendapat bantuan guaman berkualiti,” menurut kenyataan oleh tujuh kumpulan hak asasi Belarus, termasuk yang tertua dan paling terkemuka, Viasna.

Belarus pada 2021 mengharamkan firma guaman swasta, dan peguam pertahanan sejak itu telah dimasukkan ke dalam persatuan-persatuan negeri yang dikawal rapat oleh Kementerian Keadilan.

Viasna menyatakan bahawa sejak 2020, terdapat sekurang-kurangnya 23 kes peguam ditahan selepas mewakili orang-orang yang kumpulan itu percaya ditahan atas sebab-sebab politik. Lebih daripada 500 peguam kehilangan lesen guaman dan meninggalkan profesion itu. Menghadapi penindasan di Belarus, banyak yang pergi ke luar negara.

Pavel Sapelka, seorang aktivis hak asasi dengan Viasna, memberitahu bahawa semakin sukar untuk mencari peguam untuk tahanan politik.

“Terdapat situasi yang membimbangkan dengan hak asasi manusia di Belarus, apabila bukan sahaja pemimpin pembangkang dan aktivis, tetapi juga peguam mereka hilang ke penjara tanpa berkomunikasi dengan luar,” kata Sapelka.

Viasna telah mengira 1,418 tahanan politik masih berada di belakang bar di Belarus, termasuk pemenang Hadiah Keamanan Nobel dan pengasas kumpulan itu, Ales Bialiatski.

Dalam sistem guaman Belarus, sabitan adalah hampir pasti sekali tuduhan telah difailkan, tetapi peguam pertahanan masih memainkan peranan penting. Mereka cuba memastikan kes tidak dipercepatkan kekesimpulan dan prosedur guaman diikuti, dan mereka berfungsi sebagai saluran penting antara tahanan dan keluarga mereka.

Ahli-ahli telah melancarkan kempen baharu untuk menyokong tahanan politik Belarus dengan menghantar poskad kepada mereka.

Dalam kenyataan, ahli-ahli Parlimen Eropah menyatakan mereka mahu menekankan “situasi tahanan politik yang dikekalkan oleh rejim Lukashenko dengan kejam di penjara, di bawah ancaman berterusan dan dalam keadaan tidak manusiawi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.