12 mati selepas kereta kren batu arang tergelincir di timur laut China

(SeaPRwire) –   Sebuah kemalangan di lombong arang batu di menyebabkan 12 orang maut dan 13 cedera, lapor stesen penyiaran negara CCTV pada Khamis.

Pekerja lombong arang batu itu berada dalam troli pertambangan bawah tanah yang tergelincir dari landasan, menurut laporan media negara.

Kemalangan itu berlaku pada petang Rabu di bandar Jixi di wilayah Heilongjiang dan dilaporkan oleh pada Khamis.

China telah bekerja untuk meningkatkan keselamatan lombong untuk menangani kemalangan, yang berlaku dengan beberapa kekerapan. Khamis lalu, tiga orang maut dalam kemalangan di wilayah pengeluar arang batu Shanxi China. Letupan arang batu membunuh 11 orang di Shanxi pada Ogos, dan kebakaran lombong arang batu di wilayah China selatan Guizhou membunuh 16 orang pada September.

Bulan lepas, satu di bangunan syarikat pertambangan arang batu di Shanxi membunuh 26 orang dan mencederakan puluhan orang lain, tetapi kebakaran itu bukan di lombong itu sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.