100 mati, 150 cedera di Iraq selepas kebakaran meletup di dewan perkahwinan

Seramai 100 terbunuh, 150 cedera di Iraq selepas kebakaran meletup di dewan perkahwinan

Kebakaran ganas yang kelihatannya disebabkan oleh bunga api yang diletupkan untuk meraikan majlis perkahwinan Kristian telah memusnahkan dewan yang dipenuhi tetamu di utara Iraq, membunuh sekitar 100 orang dan mencederakan 150 lagi ketika pihak berkuasa memberi amaran bilangan kematian masih boleh meningkat.

Pihak berkuasa berkata bahan binaan mudah terbakar juga menyumbang kepada bencana terbaru yang melanda minoriti Kristian Iraq yang semakin berkurangan. Dalam kekacauan selepas kebakaran itu, pegawai memberikan bilangan kematian yang bercanggah dan pegawai keselamatan berkata mereka telah menahan kakitangan di dewan perkahwinan sebagai sebahagian daripada siasatan mereka.

Kebakaran itu berlaku di kawasan Hamdaniya di wilayah Nineveh Iraq, kata pihak berkuasa. Itu adalah kawasan majoriti Kristian tepat di luar bandar Mosul, lebih kurang 205 batu di barat laut Baghdad.

Tiada kenyataan rasmi mengenai punca kebakaran itu, tetapi saluran berita televisyen Kurdish Rudaw menyiarkan rakaman yang menunjukkan bunga api memancutkan api dari lantai acara itu dan menyalakan candelier.

Beberapa saksi, termasuk tetamu majlis perkahwinan berusia 50 tahun Faten Youssef, berkata kebakaran bermula ketika pengantin lelaki dan perempuan memulakan tarian perlahan mereka. Api itu berlari melalui hiasan plastik dan siling mula runtuh, katanya.

“Api mula jatuh ke atas kami,” kata Youssef kepada Associated Press. “Benda-benda jatuh dan menghalang jalan keluar.”

Dia berkata keluarganya mencari jalan keluar melalui dapur, selepas keluarga bergelut melalui asap dan api dan anak lelakinya gagal menendang pintu keluar yang tersangkut.

Tidak jelas sama ada pengantin lelaki dan perempuan termasuk dalam mereka yang cedera.

Mangsa yang terselamat tiba di hospital tempatan dengan berbalutkan pembalut, menerima oksigen, ketika keluarga mereka berkumpul di lorong dan di luar ketika pekerja mengatur silinder oksigen tambahan. Sebahagian daripada mereka yang terbakar termasuk kanak-kanak. Dengingan ambulans berbunyi selama berjam-jam selepas kebakaran ketika paramedik membawa keluar yang cedera.

Upacara perkahwinan yang mewah adalah perkara biasa di Iraq, seperti banyak negara di Timur Tengah. Keluarga kerap menjemput ratusan saudara-mara dan ahli masyarakat yang lebih luas, membelanjakan banyak wang untuk majlis spektakuler dengan dewan yang dihias indah, muzik dan penghibur, kerap termasuk bunga api.

Angka kemalangan berubah-ubah dalam beberapa jam selepas insiden itu, yang biasa di Iraq.

Kenyataan awal Kementerian Kesihatan, dibawa oleh Agensi Berita Iraq yang dikendalikan kerajaan, berkata kebakaran itu membunuh lebih 100 orang dan mencederakan 150 orang. Pegawai kesihatan di wilayah Nineveh meletakkan bilangan kematian pada 114, sementara Menteri Dalam Negeri Iraq Abdul Amir al-Shammari kemudiannya meletakkan bilangan kematian pada 93.

Seorang pegawai Kementerian Kesihatan, berbicara kepada AP pada tengah hari Rabu secara tanpa nama kerana tidak mendapat kebenaran untuk bercakap dengan wartawan, berkata 30 mayat telah dikenal pasti oleh saudara-mara mereka, tetapi yang lain terbakar teruk sehingga memerlukan pengenalan DNA.

Dia meletakkan bilangan kematian pada 94, dengan sekitar 100 orang masih menerima rawatan perubatan. “Jumlah kematian dijangka meningkat kerana ada yang dalam keadaan kritikal,” katanya.

Ahmed Dubardani, pegawai kesihatan wilayah itu, memberitahu Rudaw bahawa ramai daripada mereka yang cedera mengalami luka bakar serius.

“Majoriti daripada mereka hangus terbakar sepenuhnya dan beberapa yang lain mengalami 50 hingga 60% tubuh mereka terbakar,” kata Dubardani.

Father Rudi Saffar Khoury, seorang paderi di majlis perkahwinan itu, berkata “Ia adalah bencana dalam setiap erti kata.”

Bilangan orang Kristian di Iraq pada hari ini dianggarkan 150,000, berbanding 1.5 juta pada 2003. Jumlah penduduk Iraq lebih 40 juta.

Sejak dua dekad lalu, minoriti Kristian Iraq secara ganas disasarkan oleh ekstremis pertama daripada al-Qaida dan kemudian kumpulan militan Islamic State. Walaupun Dataran Nineveh, tanah air sejarah mereka, direbut kembali daripada kumpulan Islamic State enam tahun lalu, sesetengah bandar masih kebanyakannya runtuhan dan kekurangan perkhidmatan asas, dan ramai Kristian telah berhijrah ke Eropah, Australia atau Amerika Syarikat.

Perdana Menteri Mohammed Shia al-Sudani mengarahkan siasatan ke dalam kebakaran itu dan meminta pegawai Dalam Negeri dan Kesihatan negara itu memberi bantuan, kata pejabatnya dalam kenyataan dalam talian.

Hamdaniya terletak di Dataran Nineveh Iraq dan di bawah kawalan kerajaan pusatnya, walaupun berdekatan dan dituntut oleh kerajaan wilayah separa autonomi Kurdish Iraq. Masrour Barzani, perdana menteri wilayah Kurdish, mengarahkan hospital di sana untuk membantu mereka yang cedera dalam kebakaran itu.

Misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke Iraq juga menyampaikan takziah atas kebakaran itu, menggambarkan kakitangannya sebagai “terkejut dan sedih dengan kehilangan nyawa dan kecederaan yang besar” dalam kebakaran itu.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri Saad Maan berkata laporan forensik awal menggambarkan “kekurangan langkah keselamatan dan keselamatan” di tempat kejadian. Pasukan keselamatan Iraq menahan sembilan pekerja di tempat kejadian sebagai sebahagian daripada siasatan mereka, kata Abdullah Al-Jabouri, pegawai keselamatan yang mengetuai Perintah Operasi Nineveh.

Salah seorang pemilik tempat itu, Choony Naboo, enggan memberi komen apabila dihubungi oleh AP. “Saya tidak boleh bercakap sekarang, saya sangat sibuk,” katanya sebelum menutup telefon.

Pegawai pertahanan awam yang dikutip oleh Agensi Berita Iraq menggambarkan bahagian luar dewan perkahwinan itu dihiasi dengan jenis panel “sandwich” yang sangat mudah terbakar yang menyalahi undang-undang di negara itu.

“Kebakaran itu menyebabkan runtuhan sebahagian dewan akibat penggunaan bahan binaan kos rendah yang sangat mudah terbakar yang runtuh dalam masa beberapa minit apabila kebakaran meletus,” kata pertahanan awam.

Pakar berkata panel sandwich yang lebih murah tidak selalu memenuhi piawaian keselamatan yang lebih ketat, dan sangat berbahaya pada bangunan tanpa sebarang hentian untuk memperlahankan atau menghentikan kemungkinan kebakaran. Ini termasuk Kebakaran Grenfell pada 2017 di London yang meragut 72 nyawa dalam kehilangan nyawa terbesar dalam kebakaran di tanah British sejak Perang Dunia II, serta beberapa kebakaran tinggi di Emiriah Arab Bersatu.

Panel yang sama telah disalahkan dalam beberapa kebakaran sebelum ini di Iraq. Pada Julai 2021, kebakaran di sebuah hospital di bandar Nasiriyah Iraq diputuskan telah dinyalakan oleh panel sandwich. Ia membunuh antara 60 hingga 92 orang, menurut kenyataan yang bercanggah oleh pegawai pada masa itu.