10 mati di China timur selepas 2 puting beliung melanda rantau dalam masa beberapa jam

Dua tornado dalam masa beberapa jam membunuh 10 orang dan mencederakan empat orang lain dengan teruk di timur China, media negara berkata pada hari Rabu.

Tornado pertama melanda sebahagian bandar Suqian di wilayah Jiangsu pada petang Selasa, penyiar negara CCTV berkata. Ia memusnahkan 137 buah rumah dan merosakkan tanah pertanian dan ladang babi. Lima orang terbunuh dan empat cedera.

Tornado kedua pada waktu malam membunuh lima orang di bandar Yancheng, yang terletak di wilayah yang sama kira-kira 120 batu tenggara Suqian.

HUJAN LEBAT MENYEBABKAN BANJIR DI BEBERAPA KAWASAN, TERMASUK LEBUHRAYA OHIO DAN LAS VEGAS STRIP

Video yang dimuat naik secara dalam talian mengenai tornado pertama menunjukkan kereta yang telah dilambung, termasuk sekurang-kurangnya satu terbalik, dan puing berpusing-pusing di udara di atas bangunan beberapa tingkat.

CCTV berkata bahawa bekalan kuasa dan perkhidmatan jalan raya telah dipulihkan di kawasan Suqian.

Tornado jarang berlaku di China tetapi telah menyebabkan kematian di Jiangsu dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Satu orang di wilayah itu terbunuh dalam satu tornado tahun lalu dan empat terbunuh pada 2021. Satu lagi tornado membunuh lapan orang di bandar Wuhan pada hari yang sama.