1 mati, 3 cedera dalam kebakaran di kilang minyak di bandar pelabuhan Iran Bandar Abbas

(SeaPRwire) –   Sebuah kebakaran di kilang minyak di bandar pelabuhan Bandar Abbas membunuh sekurang-kurangnya seorang dan mencederakan tiga orang, kata media negara Khamis.

Sebuah tangki di kilang itu terbakar ketika sedang diperbaiki pada kira-kira jam 11 pagi masa tempatan, lapor TV negara. Seorang lelaki berusia 38 tahun terbunuh dan tiga orang yang cedera dibawa ke hospital, di mana mereka menerima rawatan, kata TV negara. Salah seorang daripada tiga dikatakan dalam keadaan kritikal.

Pada Julai, kebakaran di kilang minyak yang sama mencederakan lapan orang bomba selepas dua tangki minyak dalam ladang tangki terbakar.

Telah dilaporkan dari masa ke semasa di pelabuhan, yang terletak di mulut Selat Hormuz strategik, serta di kemudahan minyak lain di Iran.

Pelabuhan itu adalah salah satu tapak yang paling penting bagi Iran untuk import dan eksport.

Pihak berkuasa menyalahkan insiden serupa pada dekad sanksi terhadap industri Iran, serta haba yang tinggi pada tahun-tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.