接近2年俄入侵后欧盟通过新制裁

(SeaPRwire) –   Negara-negara Kesatuan Eropah pada hari Rabu bersetuju dengan pakej sanksi baru terhadap Rusia untuk menyasarkan individu dan perniagaan yang disyaki membantu Moscow dalam perangnya terhadap Ukraine, termasuk syarikat-syarikat China.

Keputusan ini bertepatan dengan ulang tahun kedua pencerobohan penuh Rusia, yang bermula pada 24 Februari 2022, dan datang beberapa hari selepas kematian .

Belgium, yang kini memegang jawatan presiden bersilih gilir blok 27 negara itu, berkata “pakej ini adalah salah satu yang paling meluas diluluskan oleh EU.”

Menurut beberapa diplomat, para duta EU dari semua negara ahli bersetuju untuk mengenakan sanksi ke atas kira-kira 200 syarikat dan individu. Para diplomat itu berbual di bawah syarat tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan mendedahkan butir-butir mengenai sanksi, yang masih belum diluluskan secara rasmi.

Mereka berkata beberapa syarikat China, yang dipercayai telah memberi bantuan kepada Rusia, telah disanksi. Butir-butir entiti yang disasarkan akan didedahkan apabila sanksi itu diterbitkan dalam jurnal undang-undang EU.

EU telah mengenakan beberapa sanksi ke atas Rusia sejak Presiden Vladimir Putin memerintahkan tentera beliau memasuki Ukraine. Langkah-langkah itu telah menyasarkan sektor tenaga, bank-bank, syarikat penggerudian berlian terbesar di dunia, perniagaan dan pasaran, dan menjadikan pegawai-pegawai Rusia tertakluk kepada sekatan aset dan larangan masuk.

Sanksi baru ini akan meningkatkan lagi sekatan perdagangan terhadap entiti yang berkaitan dengan kompleks perindustrian tentera Rusia, menurut para diplomat. Larangan tambahan ke atas import komponen teknikal yang sangat tinggi untuk pengeluaran drone telah diluluskan.

“Saya mengalu-alukan persetujuan pada pakej sanksi kita yang ke-13 terhadap Rusia,” kata Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen. “Kita perlu terus mengurangkan mesin perang Putin. Dengan 2,000 senarai jumlahnya, kita mengekalkan tekanan tinggi ke atas Kremlin. Kita juga terus mengurangkan akses Rusia kepada drone.”

Belgium berkata pakej itu akan melalui prosedur bertulis dan diluluskan secara rasmi pada hari Sabtu, yang menandakan ulang tahun kedua perang itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.