ZCC89000 Zoomlion 3,600 Tan Membuat Dua Rekod Dunia Untuk Berat Angkat Tunggal Dan Kelajuan Angkat

(SeaPRwire) –   CHANGSHA, China, Jan. 25, 2024 — Zoomlion Heavy Industry Science & Technology Co., Ltd. (“Zoomlion”, 1157.HK) baru-baru ini mencapai pencapaian luar biasa dengan kren gajah mekanikal 3,600 tan ZCC89000. Antara 3 Januari hingga 8 Januari, kren itu memecahkan dua rekod dunia untuk angkatan berat tunggal dan kelajuan angkat yang paling cepat semasa pemasangan tiga reaktor lapisan lumpur di Zhejiang Province, China. Operasi kritikal ini merupakan sebahagian daripada pembinaan loji hidrogenasi sisa lapisan lumpur, yang merupakan komponen utama Projek Kejuruteraan Bahan Baru 300 juta tan metrik setahun No. 3 Zhejiang Petroleum & Chemical Co., Ltd.

Zoomlion’s 3,600-Ton Crawler Crane ZCC89000 Sets Two World Records for Single Lifting Weight and Lifting Speed
Zoomlion’s 3,600-Ton Crawler Crane ZCC89000 Sets Two World Records for Single Lifting Weight and Lifting Speed

Dengan berat bersih 3,037 tan dan ketinggian bersih 67.57 meter, reaktor lapisan lumpur ini adalah pelekat dan pembakaran tunggal berat terberat di dunia dan memainkan peranan penting dalam loji hidrogenasi sisa lapisan lumpur, yang sebaik sahaja siap, akan membolehkan kemudahan itu mencapai operasi penapisan hijau, rendah karbon dan tepat dengan kecekapan tinggi.

Zoomlion, bekerjasama dengan syarikat pembinaan, telah melaksanakan lapan penambahbaikan penting kepada kren gajah mekanikal 3,600 tan. Penambahbaikan ini, bersama pelbagai teknologi pengangkutan inovatif, berjaya menangani cabaran kompleks seperti ketinggian yang besar, berat yang berat, kawasan pengangkutan terhad dan jarak angkutan beban yang jauh.

Jumlah berat angkutan ketiga-tiga reaktor adalah hampir 10,000 tan, dan ZCC89000 menyiapkan pemasangan dalam enam hari. Momennya mencapai 92,800 tm dengan berat lawan seberat 3,160 tan, model ini menawarkan enam mod perjalanan, termasuk laluan perjalanan berbentuk “T” yang merupakan ciptaan baru membolehkannya mencapai julat pungutan yang lebih besar dalam kawasan operasi sempit.

Terobosan utama industri petrokimia ini tidak sahaja memecahkan rekod dunia untuk berat angkutan tunggal dan kelajuan angkutan, malahan juga mempercepatkan jadual pembinaan selama dua bulan, meningkatkan faedah ekonomi dan sosial yang besar.

Projek mega skala ini kini merupakan projek tunggal terbesar dalam bidang penapisan dan penyepaduan kimia sedang dibina di China, dan juga merupakan pelaburan tunggal terbesar di dunia dalam satu projek perindustrian. Apabila siap, ia akan menjadi pangkalan industri petrokimia super dengan kapasiti penapisan tahunan sebanyak 40 juta tan minyak, 11.8 juta tan aromatik, dan 4.2 juta tan etilena.

Berikutan pencapaian penting ini, kren Zoomlion akan terus menjalankan kerja-kerja angkutan dan pemasangan lanjut, memastikan penyiapan projek tepat masa dan berkualiti tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.