YS Biopharma Umumkan Keputusan Kewangan Tidak Diaudit Bagi Separuh Pertama Tahun Kewangan 2024

(SeaPRwire) –   GAITHERSBURG, Md., Jan. 23, 2024 — YS Biopharma Co., Ltd. (NASDAQ: YS) (“YS Biopharma”) bersama anak-anak syarikatnya (“Kumpulan YS” atau “Syarikat”) merupakan sebuah syarikat biofarma sejagat yang komited untuk menemui, membangunkan, mengeluarkan dan mengedarkan generasi baru vaksin dan biologik terapeutik untuk penyakit berjangkit dan kanser, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi separuh pertama tahun kewangan berakhir 31 Mac 2024 (“separuh pertama tahun kewangan 2024”).

Dr. David Shao, Pengarah, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat berkata, “Semasa separuh pertama tahun kewangan 2024, walaupun kami terus mengalami impak berlarutan daripada isu persediaan stok akibat gangguan berkaitan COVID pada kemudahan pengeluaran vaksin rabies YSJA, kami telah melaksanakan pelbagai penambahbaikan operasi untuk mengatasi kelemahan terdahulu. Dengan memperbaiki bekalan bahan mentah, menambah baik pengurusan persediaan dan mengoptimumkan kadar pengeluaran, operasi pengeluaran vaksin kami telah kembali normal, dan situasi persediaan produk siap kami sedang membaik. Dengan kadar pengeluaran yang lebih tinggi dan tahap persediaan produk siap yang lebih sihat, kami menjangka suku kedua tahun kewangan 2024 kami akan menjadi yang terakhir terjejas oleh kelewatan pengeluaran yang dialami sebelum ini. Sementara itu, kami menjangka hasil daripada vaksin rabies YSJA pada suku ketiga, berakhir 31 Disember 2023, akan meningkat kira-kira 50% berbanding suku kedua, berakhir 30 September 2023. Deretan calon produk kami yang menjanjikan sedang maju dalam pembangunan, dan kami optimis tentang potensi vaksin rabies PIKA untuk memberikan kami kelebihan penting.”

“Pada masa yang sama, kami sedang memperkukuh tadbir urus korporat dan menyederhanakan proses membuat keputusan untuk memperkukuh asas bagi pertumbuhan jangka panjang dan mampan,” Dr. Shao meneruskan. “Kami telah mengambil langkah untuk memajukan komposisi Lembaga Pengarah kami dengan penambahan kepimpinan industri farmaseutikal global dan kepakaran pasaran modal AS ke syarikat kami, satu pergerakan yang sehingga kini dipuji oleh pemegang saham kami. Di bawah penyeliaan lembaga pengarah kami, kami akan terus berinovasi dan memanfaatkan permintaan yang bangkit semula daripada pasaran.”

Cik Brenda Wu, Ketua Pegawai Kewangan Syarikat, menambah, “Bagi separuh pertama tahun kewangan 2024, hasil kami adalah RMB273.1 juta, terutamanya disebabkan gangguan berkaitan COVID yang memberi kesan ke atas rantaian bekalan bahan mentah, operasi pengeluaran dan output pengeluaran di kemudahan pengeluaran vaksin rabies YSJA kami. Keuntungan kasar kami bagi tempoh tersebut adalah RMB220.9 juta, dan kami memperluaskan margin keuntungan kasar sebanyak 4.3 peratus mata kepada 80.9%. Tunai dan setara tunai kami berjumlah RMB259.9 juta pada akhir tempoh tersebut. Memandang ke hadapan, kami akan terus meningkatkan perniagaan dan mengambil peluang pertumbuhan secara strategik sambil berusaha untuk menyampaikan nilai jangka panjang kepada pemegang saham kami.”

Kemajuan Perniagaan

Vaksin Rabies YSJA

Produk vaksin pasaran YS Biopharma, vaksin rabies YSJATM, merupakan vaksin rabies bebas aluminium yang pertama dilancarkan di China. Sejak Syarikat memulakan pengeluaran di kemudahan GMP yang sedia ada pada Februari 2020, dan sejak ia memulakan komersialisasi produk vaksin rabies YSJA pada akhir 2020, pengambilan pasaran vaksin rabies YSJA Syarikat adalah konsisten dan kuat. Setakat 30 September 2023, YS Biopharma telah menjual lebih daripada 23.5 juta dos vaksin rabies YSJATM kepada kira-kira 1,718 pelanggan Pusat Kawalan Penyakit (“CDC”) Cina, yang mewakili lebih daripada 59.6% pelanggan CDC di China sejak Oktober 2020.

Portfolio Klinikal

YS Biopharma terus maju portfolio produk calon inovatifnya di bawah pelbagai peringkat pembangunan klinikal, termasuk vaksin rabies PIKA, vaksin rekombinan COVID-19 PIKA, PIKA YS-ON-001, dan PIKA YS-HBV-002.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.