Yayasan Biasiswa KT&G menandatangani MOU dengan BPSDMI Kementerian Perindustrian Indonesia untuk memberikan biasiswa kepada pelajar universiti Indonesia

(SeaPRwire) –   – Memberi biasiswa sebanyak Rp 450 juta kepada kira-kira 130 pelajar universiti Indonesia
– Menyokong lebih 930 pelajar dengan biasiswa dari 2018

SEOUL, Korea Selatan, Jan. 29, 2024 — Yayasan Biasiswa KT&G, sebuah yayasan bukan untung yang dikendalikan oleh KT&G, sebuah syarikat global berpusat di Korea Selatan, telah menandatangani MOU dengan Agensi Pembangunan Sumber Manusia Industri (BPSDMI) Kementerian Perindustrian Indonesia pada 22 Januarind. Berikutan MOU ini, Yayasan Biasiswa KT&G telah memberi biasiswa bernilai kira-kira Rp 450 juta kepada kira-kira 130 pelajar politeknik dan akademi masyarakat (AKOM), yang bersekutu dengan BPSDMI.

Yayasan Biasiswa KT&G ditubuhkan pada tahun 2008 dengan matlamat menawarkan peluang pendidikan yang stabil kepada pelajar yang kurang berkemampuan secara sosial. Sejak 2018, yayasan ini telah meluaskan program biasiswanya ke negara-negara seperti Indonesia, Turki, Rusia, dan luar, sebagai sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial globalnya. Yayasan Biasiswa KT&G telah memilih penerima biasiswa di Indonesia sejak 2018 dan menyokong lebih 930 pelajar dengan biasiswa sehingga kini.

Selain menyediakan sokongan biasiswa melalui Yayasan Biasiswa, KT&G juga terlibat secara aktif dalam pelbagai inisiatif bertujuan menyokong pelajar universiti Indonesia, memberi sumbangan kepada pembiakan bakat masa depan di Indonesia.

Sejak 2017, KT&G telah mengendalikan komuniti aktiviti luar pengajian di Indonesia yang dikenali sebagai ‘SangSang Univ.’ untuk meluaskan peluang pembelajaran pelajar universiti Indonesia. Sebagai sebahagian daripada program ‘SangSang Univ.’, KT&G telah menubuhkan pusat komuniti pelajar universiti, dinamakan ‘Univ. Zone’. Di ‘Univ. Zone’, pelbagai kelas merentasi pendidikan, peningkatan kemahiran, dan hobi disediakan secara percuma. Kelas yang ditawarkan di ‘Univ. Zone’ termasuk latihan pembangunan kerjaya, tarian K-Pop, barista, dan banyak lagi. Selain itu, KT&G telah menubuhkan sekolah bahasa Korea di Surabaya, menawarkan kelas bahasa Korea dan program pengalaman budaya kepada pelajar Indonesia yang berminat dengan budaya Korea. KT&G juga menyediakan kelas, seperti latihan kemahiran komputer di Pusat Latihan Vokasional KT&G, bertujuan meningkatkan kemampuan ekonomi pelajar universiti. Pelbagai aktiviti KT&G untuk menyokong pelajar universiti Indonesia menggambarkan komitmen jangka panjang dan mampan mereka untuk membiak bakat masa depan di Indonesia, melampaui bantuan sekali gusan.

KT&G juga telah menganjurkan program latihan keusahawanan yang dinamakan ‘SangSang Startup School’ untuk membiakkan pelopor muda dan membantu mereka membangunkan kemahiran keusahawanan asas. Program ‘SangSang Startup School’ tahun lalu memberi tumpuan kepada tema perlindungan alam sekitar, meremajakan ekonomi tempatan dengan menyokong pemilik perniagaan kecil, dan mengatasi ketidaksamaan pendidikan. Peserta ‘SangSang Startup School’ telah mengikuti pertandingan idea, kelas keusahawanan, dan sesi pemandu, dan 15 pasukan finalis telah dipilih untuk mempersembahkan idea keusahawanan mereka pada Hari Pitching IR, menandakan pusingan akhir program. Semua 15 pasukan finalis telah dianugerahkan hadiah wang tunai dan hadiah, serta maklumbalas daripada usahawan berpengalaman. Pasukan pemenang akhir telah dianugerahkan dengan Rp 47 juta.

KT&G telah mengendalikan anak syarikat tempatan di Indonesia sejak 2011 dan sejak itu, syarikat telah terlibat secara aktif dalam pelbagai aktiviti sumbangan sosial, memberi sumbangan kepada pembangunan komuniti tempatan Indonesia. KT&G juga komited terhadap penciptaan pekerjaan di Indonesia, kerana ia menggaji kira-kira 5,000 pekerja tempatan.

“Sebagai syarikat yang beroperasi perniagaan di Indonesia, KT&G akan terus komited terhadap aktiviti sumbangan sosial berterusan di Indonesia dan terus membiak generasi masa depan negara,” kata jurucakap KT&G.

KT&G Scholarship Foundation, a non-profit foundation run by KT&G, a global company headquartered in South Korea, signed a MOU with the Industrial Human Resources Development Agency(BPSDMI) of the Indonesian Ministry of Industry on January 22nd. Following the MOU, KT&G Scholarship Foundation granted scholarship of approximately Rp 450 million to around 130 students of polytechnic university and academy of communities(AKOM), which is affiliated with BPSDMI.
Yayasan Biasiswa KT&G, sebuah yayasan bukan untung yang dikendalikan oleh KT&G, sebuah syarikat global berpusat di Korea Selatan, telah menandatangani MOU dengan Agensi Pembangunan Sumber Manusia Industri (BPSDMI) Kementerian Perindustrian Indonesia pada 22 Januari. Berikutan MOU ini, Yayasan Biasiswa KT&G telah memberi biasiswa bernilai kira-kira Rp 450 juta kepada kira-kira 130 pelajar politeknik dan akademi masyarakat (AKOM), yang bersekutu dengan BPSDMI.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.