Xinhua Silk Road: Laluan pengangkutan baru menghubungkan pelabuhan di Russia, China Timur

(SeaPRwire) –   BEIJING, Jan. 26, 2024 — Dengan kapal kargo baru-baru ini berlepas ke Pelabuhan Jingjiang di timur Wilayah Jiangsu China selepas menurunkan hampir 20,000 tan arang batu yang diimport dari Rusia di Pelabuhan Longkou di timur Wilayah Shandong China, laluan penghantaran baru yang menghubungkan pelabuhan di Rusia, Longkou dan Jingjiang kini dibuka secara rasmi.

Muat dengan arang batu yang diimport dari Rusia, kapal kargo berlepas dari Pelabuhan Longkou di timur Wilayah Shandong China ke Pelabuhan Jingjiang di timur Wilayah Jiangsu China. (Gambar yang disediakan oleh pejabat sub-daerah Longgang Kawasan Pembangunan Ekonomi Longkou.)
Muat dengan arang batu yang diimport dari Rusia, kapal kargo berlepas dari Pelabuhan Longkou di timur Wilayah Shandong China ke Pelabuhan Jingjiang di timur Wilayah Jiangsu China. (Gambar yang disediakan oleh pejabat sub-daerah Longgang Kawasan Pembangunan Ekonomi Longkou.)

Ini menandakan pelancaran satu lagi saluran logistik dan pengangkutan multimodal yang menunjukkan pencapaian baru dalam mempromosikan pembangunan Jalur dan Landasan Kualiti Tinggi oleh Pelabuhan Longkou Kumpulan Pelabuhan Yantai, anak syarikat Kumpulan Pelabuhan Shandong.

Dengan laluan penghantaran baru ini, sebahagian daripada arang batu yang diimport dari Rusia akan diturunkan di Pelabuhan Longkou dan diedarkan ke kawasan sekitar dan zon ekonomi bahagian barat Shandong. Baki arang batu akan terus dihantar melalui laluan Longkou-Jingjiang ke Lembah Sungai Yangtze, menyediakan saluran emas untuk arang batu yang diimport dan mengurangkan kos keseluruhan bagi syarikat-syarikat berkaitan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bergantung kepada lokasinya yang baik, dasar landasan kereta api yang lebih menggalakkan, dasar kawasan bebas cukai dan keadaan menguntungkan yang lain, Pelabuhan Longkou telah mengukuhkan penyepaduan perkhidmatan dalaman dan luaran, menggabungkan unsur-unsur pengangkutan multimodal termasuk pengangkutan kereta api dan laut.

Dengan terus memperkaya struktur pengangkutan arang batu dan meningkatkan daya saing teras dan pengaruh pelabuhan, Pelabuhan Longkou bertekad untuk memberikan sumbangan lebih besar kepada kestabilan dan kelancaran rantaian bekalan dan industri sektor arang batu. 

Lihat pautan asal:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.