Xinhua Silk Road: Bandar purba Quanzhou di China Timur suntik vitaliti baru ke tapak Warisan Dunia, menarik lebih pelancong

BEIJING, 6 Sept. 2023 — Sudah dua tahun sejak “Quanzhou: Emporium of the World in Song-Yuan China” telah disenaraikan dalam Senarai Warisan Budaya Dunia UNESCO pada 25 Julai 2021, dan beberapa siri aktiviti perayaan diadakan baru-baru ini di Bandar Quanzhou di wilayah Fujian di timur China.

Quanzhou pernah menjadi salah satu pelabuhan terbesar di dunia di sepanjang Laluan Sutera Laut Purba, terutamanya pada zaman Dinasti Song (960-1279) dan Dinasti Yuan (1271-1368) apabila kapal-kapal dari seluruh dunia datang dan pergi siang malam untuk perdagangan. Pedagang dari seluruh dunia membuat patung dan kuil di bandar ini untuk berdoa demi perniagaan yang makmur. Sebagai balasan, pembinaan-pembinaan ini menjadikan Quanzhou sebuah bandar yang pelbagai dari segi seni bina dan menarik.

Harta budaya yang tersenarai, yang terdiri daripada 22 tapak bangunan pentadbiran bersejarah, bangunan keagamaan dan patung seperti Jambatan Luoyang dan Kuil Fu Wen, menyaksikan sumbangan China kepada perdagangan maritim global yang makmur.

Untuk meraikan ulang tahun kedua penambahan tapak warisan budaya ke Senarai Warisan Budaya Dunia, persembahan muzik Nanyin, sejenis seni persembahan muzik tradisional yang berkembang di selatan Fujian dan salah satu bentuk muzik tertua yang masih wujud di China, telah dipersembahkan di Kuil Fu Wen. Lagu-lagu klasik Nanyin, selepas penyesuaian moden, menjadi ceria namun masih mengekalkan melodi desa yang ringkas dan mudah, menghidupkan seni bina berusia berabad dan meraih tepukan gemuruh.

Persembahan itu adalah sebahagian daripada acara musim muzik khas yang diadakan dari akhir Julai hingga pertengahan Ogos untuk meningkatkan pembangunan Quanzhou sebagai bandar model untuk perlindungan dan penggunaan Warisan Dunia.

Yao Ying, pengasas acara muzik itu, mengharapkan gabungan muzik, seni dan budaya tempatan yang diantarabangsa dapat mempamerkan sifat inklusif Quanzhou sebagai titik permulaan Laluan Sutera Laut Purba.

Rumah kepada tapak Warisan Dunia yang terkenal di peringkat global, Quanzhou telah menyaksikan lonjakan pelancongan. Pada separuh pertama tahun ini, bandar itu menerima sejumlah 38.16 juta lawatan pelancong domestik dan asing, meningkat 49.4 peratus setahun, dengan hasil pelancongan berjumlah 43.18 bilion yuan, melonjak 60.8 peratus setahun.

Pautan asal: https://en.imsilkroad.com/p/335926.html

Foto – https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/09/1d4e332f-1.jpg