VTech akan Mengambilalih Aset-aset Gigaset Communications GmbH

(SeaPRwire) –   Pengambilalihan Strategik Memperkuat Perniagaan dan Operasi Global VTech

HONG KONG dan BOCHOLT, Jerman, 24 Januari 2024 — VTech Holdings Limited (“VTech”, HKSE: 303), pemimpin global dalam produk pembelajaran elektronik dari bayi hingga pra-sekolah dan pengeluar telefon rumah terbesar di Amerika Syarikat, hari ini mengumumkan bahawa Snom Solutions GmbH, anak syarikat milik penuh tidak langsung, telah menandatangani Perjanjian Pembelian Aset untuk mengambilalih aset (termasuk kemudahan pengeluaran yang terletak di Bocholt, Jerman) Gigaset Communications GmbH (“Gigaset”).

Gigaset ialah pemimpin pasaran untuk telefon tanpa wayar DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) di Eropah. Ia juga menyediakan penyelesaian telefoni perniagaan untuk pelanggan enterprise, komunikasi mudah alih berasaskan Android serta penawaran rumah pintar berdasarkan awan untuk pelanggan perniagaan dan peribadi. Melalui pengambilalihan aset Gigaset, VTech akan dapat memperkukuh kedudukannya sebagai pemimpin dalam telefon tanpa wayar perumahan, memperluas saluran pasaran dan portfolio produk secara global, serta skop pembuatan di Eropah. Pengambilalihan ini juga akan menambah kemahiran kejuruteraan kepada pasukan R&D global VTech, memanfaatkan sinergi dalam pembangunan teknologi produk dan kecekapan operasi.

“Kami berbangga untuk membuat pengambilalihan strategik ini. Portfolio produk, kepimpinan pasaran Eropah, keupayaan R&D terkemuka dan kecemerlangan pembuatan Gigaset sangat komplementari dengan VTech,” kata Hillson Cheung, Presiden Produk Telekomunikasi VTech. “Dengan sokongan kewangan dan pengurusan VTech, aktiviti perniagaan Gigaset akan dapat teruskan selepas pengambilalihan, dan bergerak ke arah pertumbuhan dan pembangunan mampan.”

“Pengambilalihan ini mewakili langkah penting dalam perjalanan peralihan kami,” kata Dr Magnus Ekerot, CEO Gigaset. “Sebagai sebahagian daripada keluarga VTech, kami akan mempunyai asas kukuh tidak sahaja untuk mengeratkan hubungan dengan rakan kongsi perniagaan global kami, tetapi juga memudahkan produk kami mencapai lebih ramai pengguna dan pelanggan enterprise, memberi kami platform unik untuk memulakan era pertumbuhan baharu.”

Pengambilalihan dijangka selesai pada 2 April 2024, tertakluk kepada pemenuhan syarat penutupan yang dinyatakan dalam Perjanjian Pembelian Aset. VTech bercadang untuk membiayai pengambilalihan melalui sumber dalaman.

Persidangan Pelabur

VTech akan mengadakan persidangan untuk membincangkan maklumat yang termasuk dalam kenyataan berita ini dan perkara berkaitan pada April 2024 selepas penyelesaian pengambilalihan.

Tentang Gigaset

Gigaset ialah pemimpin global dalam teknologi komunikasi, menawarkan pelbagai produk dan penyelesaian. Sebagai pemimpin pasaran DECT di Eropah, Gigaset juga menjadi antara pemimpin antarabangsa dengan kira-kira 850 pekerja dan aktiviti jualan di lebih 50 negara. Selain telefon DECT, aktiviti perniagaan syarikat tradisional Jerman bersejarah lebih 175 tahun juga merangkumi portfolio komunikasi mudah alih untuk pelanggan peribadi dan perniagaan, penyelesaian rumah pintar dan pintar berdasarkan awan serta penyelesaian telefoni perniagaan untuk SoHo, PKS dan sektor enterprise.

Tentang VTech

VTech ialah pemimpin global dalam produk pembelajaran elektronik dari bayi hingga pra-sekolah dan pengeluar terbesar telefon rumah di AS. Ia juga menyediakan perkhidmatan pembuatan kontrak yang sangat dicari. Sejak penubuhannya pada 1976, VTech merupakan perintis kategori mainan pembelajaran elektronik untuk kanak-kanak. Dengan kepakaran pendidikan terkemuka dan inovasi muka hadapan, produk VTech menyediakan permainan dan pembelajaran kepada kanak-kanak di seluruh dunia. Menggunakan dekad kejayaan dalam telefoni tanpa kabel, koleksi pelbagai produk telekomunikasi VTech meningkatkan pengalaman pengguna rumah dan perniagaan melalui teknologi dan reka bentuk terkini. Sebagai salah satu pembekal perkhidmatan pembuatan elektronik terkemuka di dunia, VTech menawarkan perkhidmatan penuh turnki yang cemerlang kepada pelanggan dalam beberapa kategori produk. Misi Kumpulan adalah untuk mengintegrasikan pertumbuhan ekonomi, perlindungan alam sekitar dan tanggungjawab sosial dalam strategi perniagaannya untuk mereka bentuk, mengeluarkan dan membekalkan produk inovatif dan berkualiti tinggi bagi kebajikan manusia dan manfaat masyarakat, bertujuan untuk menggerakkan nilai mampan kepada pemangku kepentingan dan masyarakat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.