Volta Energy Solutions, pengeluar pertama kertas loyang tembaga untuk bateri di dunia, akan meluaskan kehadiran perniagaan di pasaran EV Amerika Utara

  • Pembuat kawat tembaga No. 1 di dunia untuk industri canggih dan bateri EV.
  • Ditubuhkan pada tahun 1960, CFL telah menjamin teknologi asas dan paten dengan membangunkan kawat tembaga dielektrodeposisi pertama di dunia untuk bateri.
  • Syarikat terkemuka Korea memasuki pasaran EV Amerika Utara untuk membina rantai bekalan bateri.

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 31 Januari 2024 — Volta Energy Solutions (VES), pembangun kawat tembaga dielektrodeposisi pertama di dunia untuk bateri, kini sedang menembusi pasaran Amerika Utara. VES telah memulakan pembinaan loji baharu kawat tembaga bateri di Quebec, Kanada, tahun ini untuk mengisi kekosongan rantai bekalan kawat tembaga bateri di rantai bekalan kenderaan elektrik (EV) Amerika Utara.

CI_Volta Energy Solutions
CI_Volta Energy Solutions

Dengan pertumbuhan pesat pasaran EV, syarikat-syarikat global sedang bergegas memasuki Amerika Utara untuk melengkapkan rantai bekalan bateri. Pengikut global seperti GM, Honda, dan Hyundai Motor serta pembuat sel bateri sedang maju ke pasaran Amerika Utara secara bebas atau melalui usaha sama.

Kadar pertumbuhan pasaran EV di Amerika Syarikat tahun ini diramalkan lebih tinggi berbanding mana-mana tempat lain. Ramalan jualan global 2024 S&P Global Mobility meramalkan kenderaan bateri elektrik (BEVs) akan mencatat jualan sebanyak 13.3 juta unit di seluruh dunia pada tahun 2024, dan bahagian BEVs di Amerika Syarikat akan meningkat sebanyak 66.4% daripada tahun lepas, jauh melebihi kadar pertumbuhan tahunan purata bahagian BEVs dalam pasaran global (39.5%).

Permintaan untuk kawat tembaga, bahan bateri, dijangka meningkat dengan ketara menjelang tahun 2030. Menurut SNE Research, firma penyelidikan pasaran bateri, permintaan untuk kawat tembaga untuk bateri sekunder akan mencapai 490,000 tan tahun ini dan 2.07 juta tan pada tahun 2030, meningkat pada kadar purata tahunan sebanyak 27%. Saiz pasaran diramalkan akan berkembang daripada USD 2.61 bilion pada tahun 2021 kepada USD 7.47 bilion pada tahun 2025.

Pembuat bahan bateri EV sedang bergegas untuk menubuhkan kehadiran di pasaran Amerika Utara. VES adalah syarikat terkemuka yang sudah memulakan pembinaan loji kawat tembaga bateri pertama di Kanada. Ia menubuhkan Volta Energy Solutions Canada (VESC), anak syarikat Kanada, pada tahun 2022 dan memulakan pembinaan loji tahun ini, bertujuan memulakan operasi pada tahun 2025 dengan kapasiti pengeluaran tahunan sebanyak 25,000 tan.

Teknologi kawat tembaga untuk bateri EV VES berasal daripada anak syarikat Eropahnya, Circuit Foil Luxembourg (CFL). Ditubuhkan di Luxembourg pada tahun 1960, CFL adalah pembuat kawat tembaga dengan sejarah lebih 60 tahun. Teknologi kawat tembaganya diiktiraf di seluruh dunia, dan secara meluas digunakan dalam industri canggih IT seperti PCB untuk semikonduktor AI, peralatan telekomunikasi, dan sensor pemanduan autonomi.

Kawat tembaga sangat nipis, kira-kira dua hingga tiga mikrometer tebal, hanya dihasilkan oleh dua syarikat di dunia, CFL dan Jepun Mitsui, membuktikan sifat tidak boleh ditandingi teknologi CFL. Berdasarkan teknologi dan kepakaran pengeluarannya, CFL membangunkan kawat tembaga bateri pertama di dunia pada tahun 1996 dan memfailkan beberapa permohonan paten di Kanada dan Amerika Syarikat serta Luxembourg. Pada tahun 2020, syarikat berjaya memulakan pengeluaran bermassa kawat tembaga bateri di lojinya di Hungary, satu-satunya pembuat kawat tembaga bateri di Eropah.

Dengan warisan teknologi asal dan pengiktirafan produk ini, VES kini menyediakan kawat tembaga bateri kepada pelbagai perniagaan global di Amerika Syarikat dan Eropah. Ia telah menandatangani kontrak bekalan dengan pengeluar kereta di Amerika Utara serta Automotive Cells Company (ACC), pembuat bateri Eropah yang ditubuhkan secara bersama oleh Mercedes-Benz, Stellantis, dan TotalEnergies. Pelanggannya juga termasuk syarikat pengeluar sel bateri terkemuka dunia Korea, seperti LG Energy Solutions dan SKON.

Seorang pegawai VES berkata, “Pengeluar kereta di Amerika Utara berusaha untuk menjamin rantai bekalan yang stabil sebelum pasaran EV matang, dan kami komited untuk menstabilkan rantai bekalan serantau melalui loji kawat tembaga bateri kami di Amerika Utara dan mempromosikan ekonomi serantau.”

Mengenai Volta Energy Solutions

Volta Energy Solutions (VES) ialah anak syarikat Eropah Solus Advanced Materials (syarikat tersenarai di pasaran saham Korea (KOSPI) berpangkalan di Korea Selatan). Solus Advanced Materials mempunyai kehadiran perniagaan global yang kuat, terutamanya dalam kawat tembaga dan kawat tembaga untuk bateri Kenderaan Listrik. Sejarah VES bermula pada tahun 1960 apabila Circuit Foil Luxembourg (CFL) ditubuhkan di Luxembourg. CFL merupakan syarikat pertama yang membangunkan kawat tembaga untuk bateri kenderaan elektrik (pada tahun 1996). Solus Advanced Materials mengambil alih CFL pada tahun 2014 dan memasuki perniagaan kawat tembaga berdasarkan kepakaran teknikal dan pengetahuan CFL. Sejak 2014, Solus Advanced Materials telah mengembangkan kehadirannya, dengan menubuhkan tapak baharu di Eropah melalui loji kawat baterinya di Hungary pada tahun 2018. Melalui gerakan strategik ini, VES ditubuhkan di Luxembourg untuk mengurus dan mengembangkan kehadiran globalnya lebih jauh. Dengan pertumbuhan pesat pasaran EV Amerika Utara, VES menubuhkan VES Kanada (VESC), terletak di Quebec, Kanada, untuk mengembangkan kehadiran perniagaaannya di pasaran. Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web VES di /

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.