Vipshop Keluarkan Sasaran Pengurangan Karbon dan Laporan Tindakan

(SeaPRwire) –   – Menerangkan Jalan Ke Arah Mencapai Keneutralan Karbon dan Menggalakkan Penggunaan Hijau

GUANGZHOU, China, Jan. 24, 2024 — Vipshop, pengedar dalam talian terkemuka untuk jenama di China (“Vipshop” atau “Syarikat”) baru-baru ini mengeluarkan Laporan Sasaran dan Tindakan Pengurangan Karbonnya ( “Laporan”).

Vipshop Releases the Carbon Reduction Goals and Action Report
Vipshop Releases the Carbon Reduction Goals and Action Report

Laporan tersebut menerangkan usaha Vipshop yang kukuh dalam mengurangkan pelepasan karbon. Inisiatif ini termasuk meningkatkan nisbah penggunaan tenaga bersih, meningkatkan kecekapan tenaga, mengembangkan logistik hijau, merumuskan sistem penilaian produk hijau, dan menubuhkan platform akaun karbon. Matlamat akhirnya adalah berusaha mencapai keneutralan karbon dalam operasi sendiri, menggalakkan pembangunan rendah karbon dalam rantai nilai, dan menyumbang kepada transformasi hijau masyarakat.

Vipshop logistics warehouse
Vipshop logistics warehouse

Menetapkan jalan jelas bagi pembangunan rendah karbon untuk mencapai pengurangan pelepasan di seluruh rantai nilai

Vipshop telah menjanjikan untuk mencapai keneutralan karbon dalam operasi sendiri dan pengurangan 50% dalam intensiti pelepasan Karbon Skop 3, tidak lewat daripada tahun 2030. Dalam usaha mencapai sasaran tersebut, Vipshop telah melancarkan jalan tindakannya bagi menggalakkan tenaga bersih, mengadvokasi kuasa fotovoltaik teragih, melabur dalam tenaga hijau, mengkaji pembangunan dan penggunaan sumber karbon korporat, dan terlibat dalam perdagangan kredit karbon.

Satu aspek utama komitmen Vipshop adalah projek fotovoltaiknya yang meningkatkan nisbah penggunaan tenaga bersih. Antara 1 Januari 2022 dan 30 September 2023, tenaga fotovoltaik sendiri Vipshop mencapai jumlah kumulatif 108,229.2 MWh. Menjelang 2023, bangunan ibu pejabat Syarikat di Guangzhou, China berjaya beralih kepada tenaga hijau 100%.

Vipshop automated logistics equipment
Vipshop automated logistics equipment

Pada masa yang sama, Vipshop telah menggalakkan amalan mesra alam dalam pengkomputeran, perolehan, logistik dan pembungkusan. Syarikat berdedikasi untuk mengurus dan mengurangkan pelepasan karbon di seluruh rantai nilai dengan berusaha bekerjasama dengan pembekal, pembekal perkhidmatan logistik, rakan kongsi jenama dan pemangku kepentingan lain.

Antara 1 Januari 2022 dan 30 September 2023, projek kitar semula bahan pembungkusan pembekal Vipshop menghasilkan lebih daripada 43 juta kotak yang digunakan semula, mengurangkan penggunaan kotak lebih daripada 20,000 tan.

Menggalakkan penggunaan hijau untuk mempercepatkan pembangunan ekonomi rendah karbon

Vipshop akan mengurangkan karbon dari segi pengeluaran dan pengguna dengan menggalakkan penggunaan hijau dan menyokong pembangunan industri hijau yang memberi tumpuan kepada pembangunan mampan.

Syarikat juga menggalakkan rakan kongsi dan pengguna di seluruh rantai nilai untuk terlibat dalam pengurangan pelepasan karbon melalui pembangunan akaun karbon dan pengembangan senario pengurangan karbon. Inisiatif ini penting dalam menubuhkan ekosistem rendah karbon dan mempercepatkan proses pengkarbonan.

Seperti terperinci dalam Laporan, pada tahun 2023 Vipshop melancarkan platform akaun karbon dalaman untuk pekerja bernama “V-Karbon” untuk melibatkan pekerja menyertai tindakan pengurangan karbon. Platform digital direka untuk menjejak dan merakam tindakan yang diambil oleh pekerja untuk mengurangkan penggunaan karbon berdasarkan piawaian dan metodologi penyertaan karbon, menawarkan kredit karbon sebagai insentif. Pada hari pelancaran, platform itu merekodkan lebih daripada 13,000 kehadiran kakitangan.

Vipshop juga merancang untuk melancarkan platform akaun karbon hijau untuk pengguna. Platform ini akan membolehkan pengguna memperoleh kredit karbon dengan membeli produk mesra alam dan amalan aktiviti rendah karbon. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan kesedaran pengguna terhadap produk hijau dan mempercepat peralihan ke arah penggunaan hijau.

Launch of the Vipshop employee carbon account platform
Launch of the Vipshop employee carbon account platform

Selain itu, Vipshop sedang membangunkan sistem penilaian produk hijau yang menyeluruh. Inisiatif ini bertujuan untuk menyediakan pengguna dengan pilihan produk hijau yang lebih meluas. Selepas dilancarkan, platform itu akan memaparkan produk yang memenuhi piawaian hijau dan rendah karbon yang ketat, dengan menekankan ciri-ciri kecekapan tenaga, pengurangan pelepasan dan kemesraan alam.

Laporan penuh tersedia dalam bahasa Cina di:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.