UOB mengesahkan sokongannya terhadap seni Asia Tenggara melalui perkongsian baharu dengan National Gallery Singapore

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 23 Januari 2024 — Galeri Kebangsaan Singapura dengan sukacitanya mengumumkan perpanjangan kerjasama berterusan dengan UOB selama lima tahun lagi. Sebagai Rakan Pengasas Galeri sejak 2015, UOB terus memperjuangkan seni visual di rantau ini, dengan menekankan komitmen bersama untuk mempromosikan seni Asia Tenggara serta menggalakkan inisiatif pendidikan dan masyarakat.

Ms Chong Siak Ching (kiri), Ketua Eksekutif Galeri Kebangsaan Singapura dan Mr Wee Ee Cheong, Timbalan Pengerusi dan Ketua Eksekutif UOB, di hadapan Galeri Asia Tenggara UOB
Ms Chong Siak Ching (kiri), Ketua Eksekutif Galeri Kebangsaan Singapura dan Mr Wee Ee Cheong, Timbalan Pengerusi dan Ketua Eksekutif UOB, di hadapan Galeri Asia Tenggara UOB

Kerjasama ini akan meningkatkan koleksi seni Asia Tenggara moden terbesar di dunia melalui pengambilan penting untuk Galeri Asia Tenggara UOB, yang sudah menyaksikan lebih daripada 2.6 juta pengunjung sejak penubuhannya. Kerjasama ini juga akan menyediakan peluang pemberian nama di dua ruang: Ruang Penemuan UOB dan Teater UOB.

Peranan UOB sebagai pelindung seni utama di Asia adalah warisan selama lebih empat dekad. Melalui program utama seperti Hadiah Lukisan Tahunan UOB, Bank telah kekal di garis hadapan meningkatkan landskap seni rantau ini, menggalakkan pertumbuhan dan pengiktirafan bakat seraya menggalakkan penghayatan seni yang lebih mendalam di kalangan penonton. Komitmen jangka panjang UOB terhadap rantau ini selari dengan peranan Galeri Kebangsaan Singapura sebagai wira seni Asia Tenggara.

Encik Chong Siak Ching, Ketua Eksekutif, Galeri Kebangsaan Singapura, berkata: “Galeri Kebangsaan Singapura berasa terhormat kerana Rakan Pengasas kami, UOB, akan terus menyokong misi kami untuk mempromosikan seni Asia Tenggara moden ke seluruh dunia. Kami berharap untuk meningkatkan Galeri Asia Tenggara UOB dengan pengambilan karya seni utama dan menarik minat pelbagai penonton melalui pengalaman interaktif dan pendidikan melalui Ruang Penemuan UOB dan Teater UOB. Hubungan diperbaharui ini akan mengeratkan keupayaan kami untuk melimpahkan kehidupan melalui seni dan mengukuhkan kedudukan kami sebagai institusi kebudayaan global terkemuka.”

Encik Wee Ee Cheong, Timbalan Pengerusi dan Ketua Eksekutif, UOB, berkata: “UOB gembira untuk memperbaharui kerjasama strategik dengan Galeri Kebangsaan Singapura untuk menyajikan yang terbaik dari seni Asia Tenggara ke seluruh dunia. Kerjasama ini mencerminkan komitmen jangka panjang UOB terhadap rantau ini. Menghargai dan mencipta seni boleh membantu meningkatkan semangat dan menyatukan masyarakat. Kami berharap bahawa kerjasama ini akan terus mempromosikan pemahaman antarabudaya dan membangunkan bakat seni yang menjanjikan. Kami bangga untuk terus memainkan peranan dalam menyumbang kepada landskap seni tempatan dan serantau.”

Pengambilan Baru Menawarkan Kejutan Berterusan Kepada Pengunjung

Lê Phổ. Jeune fille en blanc (Gadis Muda dalam Putih). 1931. Minyak pada kanvas, 81 × 130 cm. Koleksi Galeri Kebangsaan Singapura.
Lê Phổ. Jeune fille en blanc (Gadis Muda dalam Putih). 1931. Minyak pada kanvas, 81 × 130 cm. Koleksi Galeri Kebangsaan Singapura.

Terletak di dalam bangunan Mahkamah Agung bersejarah, Galeri Asia Tenggara UOB menawarkan perjalanan yang memberikan wawasan melalui warisan kesenian Asia Tenggara, dengan mempamerkan koleksi seni yang telah diseleksi dengan teliti seramai kira-kira 300 karya di 15 galeri. Sentiasa berkembang, Galeri ini secara berkala memperkenalkan pengambilan baru dan program yang menarik untuk menggamit pengunjung, dengan kira-kira 20% karya seni diperbaharui setiap tahun.

Antara penambahan terbaru, Lê Phổ, Jeune fille en blanc (Gadis Muda dalam Putih), menjadi tumpuan di Galeri Asia Tenggara UOB 5, melambangkan tempoh penting evolusi seni. Pengiktirafannya menguatkan naratif perkembangan ekspresi artis serantau di tengah-tengah perubahan sosio-politik pada tahun 1920-an hingga 1940-an.

Kurator Kanan Phoebe Scott memberitahu, “Le Pho Jeune fille en blanc adalah lukisan awal yang jarang ditemui oleh artis penting ini, yang kami bersyukur dapat menambah ke dalam koleksi kami. Karya ini menunjukkan pendekatan halus dan teliti Lê Phổ terhadap lukisan pada zaman di mana artis di seluruh Asia Tenggara sedang membentuk pendekatan tersendiri terhadap kemodenan.”

Dengan sokongan mulia dari UOB terhadap pengambilan baru pada masa hadapan, Galeri berharap untuk terus meningkatkan koleksinya terhadap karya yang begitu penting dari Asia Tenggara dalam Koleksi Kebangsaan.    

Artis tidak diketahui. Pasang lukisan Preah Bot yang menggambarkan Jatayu dan Vanaras. c.1900. Tempera pada kanvas, 199.5 x 81.5 cm (kiri) 202 x 79.5cm (kanan). Koleksi Galeri Kebangsaan Singapura.
Artis tidak diketahui. Pasang lukisan Preah Bot yang menggambarkan Jatayu dan Vanaras. c.1900. Tempera pada kanvas, 199.5 x 81.5 cm (kiri) 202 x 79.5cm (kanan). Koleksi Galeri Kebangsaan Singapura.

Sejak penubuhan Galeri Kebangsaan Singapura pada tahun 2015, kurator telah komited untuk mengembangkan naratif Galeri Asia Tenggara UOB. Perubahan beransur-ansur ini mencerminkan penyelidikan dan pemikiran kritis terkini tentang seni serantau ini ketika ia terus berkembang, termasuk pengambilan baru.

Pada suku pertama 2024, putaran karya seni di Galeri Asia Tenggara UOB 1 dan 2 akan membawa perspektif baru ke awal naratif Galeri, menunjukkan bagaimana sejarah dinamik perdagangan dan pertukaran dalam seni rantau ini mendahului dan menumpang dengan pengaruh Barat pada zaman penjajahan kolonial abad ke-19.

Komitmen Galeri terhadap inovasi seni Asia Tenggara moden jelas dalam Dalam Southeast Asia, ruang projek yang terletak di dalam Galeri Asia Tenggara UOB. Diperkenalkan pada tahun 2021, Galeri bangga untuk menyambut edisi keempat siri ini pada bulan April 2024, Dalam Southeast Asia: Figuring A Scene.

Pameran akan datang mengkaji prosedur “menggambarkan” sebagai menjelmakan bahan dan cara, ketika ia berlaku di latar belakang, atau adegan, seperti dalam naratif atau drama, melalui karya seni dalam Koleksi Kebangsaan serta pesanan artis baru.

Di luar dinding Galeri, institusi berkongsi kepakarannya dalam seni Asia Tenggara moden dan kontemporari melalui kerjasama dengan Universiti Kebangsaan Singapura, di mana Minor Seni Sejarah bersama mereka telah disenaraikan ke-4 di dunia untuk sejarah seni dalam Kedudukan Universiti Dunia QS 2023.

Peluang Pemberian Nama Dua Ruang

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.