UnitedHealth Kekal Melepasi Anggaran Kewangan Ketiga dan Menaik Taraf Ramalan Tahunan

UNH-Stock

UnitedHealth (NYSE:UNH), sebuah konglomerat penjaga kesihatan terkemuka, telah melebihi jangkaan analis untuk keuntungan suku ketiga, terutamanya didorong oleh kos perubatan yang lebih rendah daripada jangkaan di unit insurans kesihatannya.

Pada Jun, UnitedHealth, bersama-sama dengan Humana, telah memberi amaran bahawa orang dewasa lebih tua semakin memilih pembedahan yang ditangguhkan semasa wabak, menimbulkan kebimbangan terhadap potensi peningkatan kos perubatan. Amaran ini menyebabkan penurunan nilai pasaran sebanyak $60 bilion bagi syarikat insurans. Walau bagaimanapun, semasa suku ketiga, tahap pembedahan elektif kekal agak stabil, dan ia terus diminati oleh orang dewasa lebih tua.

UnitedHealth melaporkan nisbah kerugian perubatan suku ketiga sebanyak 82.3%, menunjukkan peratusan perbelanjaan tuntutan berbanding premium yang dikutip. Ini adalah peningkatan daripada 83.2% pada suku kedua dan lebih baik daripada jangkaan analis sebanyak 82.82%, mengikut data LSEG.

Ketua Pegawai Kewangan UnitedHealth, John Rex, menyatakan bahawa kebimbangan awal mengenai permintaan tinggi untuk pembedahan luaran sedang merosot, dan syarikat itu menyaksikan kestabilan yang diperbaiki dalam kos perubatan.

Suku ketiga yang kuat ini menandakan suku terbaik bagi UnitedHealth setahun ini, menurut analis Jefferies, David Windley. Pengumuman syarikat bahawa ia menjangkakan hujung atas ramalan keuntungan tahun kewangan 2024 akan selari dengan anggaran Wall Street memberi keyakinan kepada pelabur yang bimbang tentang gambaran industri untuk 2024, seperti yang dicatat oleh analis Morningstar, Julie Utterback.

Bagi tahun penuh, analis menjangkakan UnitedHealth akan melaporkan keuntungan sebanyak $27.86 sesaham. Syarikat insurans kesihatan dijangka akan menghadapi cabaran pada tahun akan datang disebabkan perubahan dasar yang memberi kesan kepada rancangan insurans kesihatan bantuan kerajaan, termasuk kadar pembayaran kerajaan yang lebih rendah untuk Medicare Advantage.

Secara terus, keuntungan sesaham UnitedHealth bagi suku ketiga adalah $6.56, melepasi anggaran sebanyak $6.32. Syarikat itu kini menaikkan hujung bawah ramalan keuntungan terus tahun kewangan 2023 untuk kali kedua, menetapkannya pada $24.85 sesaham, sambil mengekalkan hujung atas pada $25.00. Analis telah menjangkakan keuntungan tahunan sebanyak $24.84 sesaham.

Saham syarikat insurans lain seperti Humana, Elevance Health (NYSE: ELV), Cigna Group (NYSE: CI), Centene (NYSE: CNC), dan CVS Health (NYSE: CVS) juga mengalami keuntungan positif, meningkat antara 1% hingga 2% berikutan prestasi yang kuat oleh UnitedHealth.