UNIFRUTTI MENYERAP VERFRUT UNTUK MENINGKATKAN PLATFORM BUAH BERBAGAI-BAGAI GLOBALNYA

  • Kumpulan Unifrutti telah mengumumkan pengambilalihan Verfrut, penanam dan pengeksport buah segar yang terkemuka dengan operasi di Chile dan Peru
  • Pengambilalihan ini menyokong strategi Unifrutti untuk membina platform buah premium global yang berpelbagai
  • Pengambilalihan ini juga melengkapkan penawaran produk Unifrutti dengan menambah platform anggur dan ceri yang kukuh ke dalam keranjang buah sedia ada

(SeaPRwire) –   ABU DHABI, UEA, 22 Januari 2024 — Unifrutti, pemimpin global dalam pengeluaran dan pengedaran buah premium segar, mengumumkan pengambilalihan 100% Saham Sociedad Exportadora Verfrut S.A. (“Verfrut”), pemain buah utama Amerika Selatan.

 

Ditubuhkan pada tahun 1996, Verfrut merupakan pemain buah segar yang terkemuka dengan kehadiran di Chile dan Peru, di mana ia mengendalikan lebih 7,500 hektar kemudahan pertanian dan pemprosesan yang terpadu sepenuhnya. Verfrut menanam pelbagai jenis tanaman, termasuk anggur, ceri, epal dan beri biru, terkenal sebagai pengeksport anggur terbesar di Peru dan bergantung kepada rangkaian perdagangan dan pengedaran yang kukuh di AS, EU, Amerika Selatan, dan China.

Pengambilalihan ini mewakili langkah penting dalam mengembangkan platform buah multi-global bersepadu dan mampan Unifrutti. Dengan sertaan Verfrut, Unifrutti menjadi syarikat buah utama di Chile, salah satu pusat pengeluaran anggur dan ceri terbesar di dunia, dan pemain epal terkemuka di belahan bumi selatan. Selain itu, pengambilalihan ini secara strategik memperluaskan jangkauan Unifrutti ke Peru, hab buah segar utama.

Gerakan ini selari dengan objektif Unifrutti untuk memenuhi permintaan global yang meningkat untuk buah premium berkualiti tinggi, menekankan komitmennya terhadap pertumbuhan mampan dan menguatkan kepimpinannya dalam industri buah global yang dinamik. Pengambilalihan ini juga memperluaskan akses kepada julat buah premium yang lebih luas untuk pelanggan Kumpulan, dengan bekalan yang konsisten, selamat dan berpelbagai.

Penyelesaian pengambilalihan tertakluk kepada memenuhi syarat-syarat penutupan, termasuk kelulusan peraturan. Selepas penyelesaian, Unifrutti akan mengekalkan operasi global Verfrut, memastikan kelangsungan perniagaan.

Mohamed Elsarky, Ketua Eksekutif Kumpulan Unifrutti, menekankan kepentingan strategik perjanjian ini, dengan berkata: “Pengambilalihan kami terhadap Verfrut merupakan tonggak strategik, mempercepatkan pertumbuhan Unifrutti dan menguatkan komitmen kami terhadap kecemerlangan dan inovasi. Pengembangan ini tidak sahaja meningkatkan operasi semasa kami tetapi juga membuka jalan untuk pertumbuhan masa depan, apabila kami berhasrat untuk menjadi syarikat buah multi-global terunggul dan yang paling berdaya maju secara mampan, menetapkan piawaian baru dalam industri. Transaksi ini juga bersesuaian dengan warisan keluarga milik kami, dan kami bersyukur dan berbesar hati dipercayai dengan warisan 30 tahun Verfrut, membentuk juara serantau di Chile dan Peru bersama-sama.

Romano Vercellino, pengasas dan Presiden Verfrut, menyatakan semangat terhadap bab baru ini: “Kami membuat keputusan yang cemerlang dengan transaksi ini. Verfrut adalah hidup kami. Selepas banyak tahun usaha bersama pasukan hebat kami, kami yakin Unifrutti akan mengekalkan nilai-nilai yang telah memandu kami sejak penubuhan Verfrut. Kami menantikan peringkat berikutnya dalam perjalanan kami yang berjaya.

Mengenai Unifrutti Group:

Unifrutti Group merupakan salah satu pemain utama pasaran buah segar global, terpadu secara menegak dalam pengeluaran, pemasaran dan pengedaran, dengan lebih 14,000 hektar tanah di Chile, Itali, Filipina, dan Afrika Selatan. Kumpulan mengawasi seluruh rantaian nilai dan berkat pemilikan langsung tanah terletak di zon iklim yang berbeza di seluruh dunia, ia mampu melayani lebih 50 negara sepanjang tahun, mengedar kira-kira 500,000 tan metrik buah segar kepada lebih 500 pelanggan.

Ditubuhkan pada tahun 1948 oleh Guido de Nadai, Unifrutti kini mempunyai lebih 11,000 pekerja di ibu pejabat dan lokasi operasi di Jepun, Chile, Afrika Selatan, Filipina, Itali, Sepanyol, Uruguay, Turki, Timur Tengah, China dan India.

Unifrutti Group merupakan sebahagian daripada ADQ, syarikat pelaburan dan pegangan berpangkalan di Abu Dhabi dengan portfolio syarikat utama yang meluas merentasi sektor ekonomi berpelbagai Emiriah Arab Bersatu.

Untuk maklumat lanjut mengenai Unifrutti, sila lawati , tulis ke atau ikuti Unifrutti Group di LinkedIn.

Mengenai Verfrut:

Ditubuhkan pada tahun 1996 oleh Romano Vercellino Dellafiori, Verfrut telah berkembang menjadi salah satu pengeluar dan pengeksport buah terbesar di Peru dan Chile, mengeksport lebih 15 juta kotak musim lalu, dengan ramalan melebihi 25 juta kotak tahun hadapan. Dengan lebih 7,500 hektar, ia merupakan syarikat terpadu sepenuhnya yang menanam, memproses dan memasarkan 100% buahnya di seluruh dunia.

Syarikat ini mempunyai julat produk yang berpelbagai, yang utama ialah anggur, ceri, buah berduri, epal dan lain-lain, serta jangkauan perdagangan dan geografi yang mapan berkat platform perdagangannya di AS, Asia, EU dan Amerika Selatan.

Untuk maklumat lanjut, lawati .

Hubungan Media:
Alessandro Gonzato
+357 99 421657
 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.