Ubiik meningkatkan keupayaan dan ketahanan untuk utiliti menggunakan Jalur 103 untuk aplikasi NB-IoT

(SeaPRwire) –   PHOENIX, Jan. 30, 2024 — , sebuah pembekal rangkaian LTE persendirian untuk utiliti, mengumumkan hari ini bahawa sistem NB-IoT vertikalnya, termasuk Stesen Asas LTE goRANTM dan Modul NB-IoT Nimbus 220, telah menerima pensijilan FCC untuk operasi dalam Blok A 700MHz Atas (). 

Sebagai produk LTE FCC yang disahkan pertama membolehkan penyelesaian berdasarkan 3GPP yang lengkap dalam jalur ini, pelancaran produk-produk ini membawa faedah segera kepada utiliti dan agensi keselamatan awam yang memiliki Jalur 103. Menawarkan pilihan untuk menjalankan sama ada rangkaian teknologi hibrid yang menggabungkan SCADA jalur sempit dengan NB-IoT atau rangkaian yang difokuskan sepenuhnya untuk menghubungkan beribu-ribu peranti NB-IoT, tambahan terbaru kepada julat produk Ubiik ini akan memaksimakan peluang untuk sambungan.

Memberikan peningkatan ketara kepada kadar data yang dicapai dalam Jalur 103,  Ubiik kini menawarkan keupayaan untuk menyokong pengoptimuman saluran bukan pengimbas daripada 3GPP Penerbitan 14. Sebagai inovasi ‘pertama pasaran’ untuk mengoptimumkan kadar data dalam jalur spektrum sempit ini, ciri ini mengurangkan secara drastik beban isyarat dan pertikaian, dengan itu memastikan lebar jalur mencukupi untuk julat IoT aplikasi yang paling meluas.

Selain itu, kemaskini kepada  telah memberi tumpuan kepada peningkatan ketangguhan rangkaian. Dengan keupayaan untuk mengesan secara automatik gangguan rangkaian dan beralih profil SIM ketika beroperasi, Modul NB-IoT Nimbus 220 memastikan sambungan tidak terganggu sekiranya berlaku gangguan. Peningkatan baharu ini membolehkan beralih licin dari rangkaian persendirian ke rangkaian LTE awam, ditambah kembali secara automatik sebaik sahaja rangkaian persendirian beroperasi semula. Ujian berjaya beralih dan kembali telah ditunjukkan pada Persidangan dan Ujian UBBA terakhir, dengan kehilangan isyarat dipaksa mengaktifkan modul untuk mengambil tindakan menukar profil dari rangkaian Band 103 persendirian ke profil SIM awam (dalam kes ini, Verizon).

“Inovasi terbaru kami telah direka untuk memastikan pelanggan yang memiliki lesen Jalur 103 dapat memaksimumkan pulangan pelaburan mereka,” kata TH Peng, Pengasas dan CEO Ubiik. “Manakala peningkatan lebar jalur membolehkan keupayaan untuk menyambungkan lebih banyak peranti serentak, inovasi beralih dan kembali memastikan kestabilan rangkaian – kedua-duanya pertimbangan penting untuk komunikasi kritikal.”

Sangat sesuai untuk aplikasi IoT utiliti seperti pengesan grid pemantauan, isyarat kesalahan jauh, pengawal voltan cap untuk Penyesuaian Volt Var dan Pemantauan Transformer Agihan, dan pemantauan meter pintar, Jalur 103 kian menjadi pilihan menarik untuk menambah sambungan untuk aset di seluruh rangkaian persendirian yang selamat.

“Terdapat beberapa aplikasi utiliti yang agak lebar jalur rendah yang akan sesuai untuk NB-IoT,” kata Kyle Cormier, Pengarah Sistem Telekomunikasi Salt River Project. “Peningkatan penggunaan EV, contohnya, menyokong Pemantauan Transformer Agihan untuk memberikan lebih kesedaran situasi mengenai bilakah pelanggan menyambung untuk mengecas EV mereka setiap hari. Dengan mengawasi pembebanan transformer melalui NB-IoT akan membolehkan utiliti untuk menimbang keseimbangan beban melalui teknik seperti pengecasan terurus atau insentif harga, sebelum menaiktaraf transformer secara proaktif.”

Ubiik akan berada di DistribuTECH, 27-29 Februari 2024, di Orlando, FL menunjukkan julat penuh produk LTE persendirian dan NB-IoT mereka.

Baca lebih lanjut mengenai memanfaatkan Jalur 103 untuk meluaskan sambungan:

Mengenai Ubiik

Dipandu untuk melepasi 1 juta penyebaran peranti AMI menjelang 2024, Ubiik terus maju sebagai pemimpin pasaran dalam landskap LTE persendirian dengan menangani batasan liputan rangkaian LTE awam sedia ada yang menghalang pelaksanaan AMI utiliti. Pengambilalihan Ubiik terhadap Mimomax Wireless membawa kepakaran dalam pelaksanaan rangkaian nirkabel utiliti berskala besar Amerika Utara dan pengembangan pasukan Ubiik di seluruh Amerika Syarikat dan Australasia. Lihat .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.