Trip.com Group di Forum Ekonomi Dunia 2024: mendedahkan peluang terbesar Asia yang belum dimanfaatkan dalam pelancongan

(SeaPRwire) –   Destinasi dan tarikan di Asia antara yang paling banyak dibooking; permintaan yang meningkat untuk perjalanan acara dan lestari

CEO berkongsi peluang yang belum dimanfaatkan di Asia dan potensi pelaburan, menekankan dasar visa positif dan bilangan pelawat

Prospek pertumbuhan Asia kukuh, potensi untuk pertumbuhan berterusan di rantau ini

DAVOS, Switzerland, Jan. 20, 2024 — Penyedia perkhidmatan perjalanan global terkemuka Trip.com Group menyambut tren dan peluang baru dalam landskap perjalanan pasca-pandemik, dengan Ketua Eksekutifnya Jane Sun berkongsi pandangan di Persidangan Tahunan Forum Ekonomi Dunia (WEF) yang bergengsi yang diadakan di Davos, Switzerland, minggu ini. Puan Sun juga menyatakan optimisme tentang pertumbuhan berterusan Asia dan berkongsi perspektifnya mengenai potensi pelaburannya dalam perbincangan panel bertajuk “Asia – tunggak pertumbuhan dunia seterusnya?”.

Dari kiri ke kanan. Penganjur Encik Ben Hung, Ketua Eksekutif, Asia, di Standard Chartered Bank; Encik Roy Gori, Presiden dan Ketua Eksekutif Manulife; Puan Jane Sun, Ketua Eksekutif Trip.com Group dan Encik Geoff Lee, Pengarah Eksekutif, Ketua Pasaran Persendirian dan Ketua Teknologi di Khazanah Nasional.
Dari kiri ke kanan. Penganjur Encik Ben Hung, Ketua Eksekutif, Asia, di Standard Chartered Bank; Encik Roy Gori, Presiden dan Ketua Eksekutif Manulife; Puan Jane Sun, Ketua Eksekutif Trip.com Group dan Encik Geoff Lee, Pengarah Eksekutif, Ketua Pasaran Persendirian dan Ketua Teknologi di Khazanah Nasional.

Ketika pemimpin utama dari kerajaan, perniagaan dan masyarakat awam berkumpul untuk membincangkan prinsip asas mengukuhkan kepercayaan dalam dunia yang penuh retakan dan ketidakpastian, panel ini mengumpulkan pemangku kepentingan berpengaruh untuk menelusuri peluang dan cabaran baharu yang muncul di Asia. Bersama Puan Sun adalah Encik Roy Gori, Presiden dan Ketua Eksekutif syarikat insurans terbesar Kanada Manulife, dan Encik Geoff Lee, Pengarah Eksekutif, Ketua Pasaran Persendirian dan Ketua Teknologi di Khazanah Nasional Malaysia. Encik Ben Hung, Ketua Eksekutif, Asia, di Standard Chartered Bank menjadi penganjur panel.

Dengan pelancongan global menghampiri pemulihan penuh, Trip.com Group telah menyaksikan minat tempahan yang kuat di Asia, dengan Thailand, Jepun dan Korea Selatan antara destinasi perjalanan teratas. Peningkatan pendapatan pengguna juga telah menyebabkan tren yang berkembang di rantau ini seperti pengalaman kesihatan dan kebajikan berkualiti tinggi serta pelancongan acara, terutamanya untuk acara yang dicari seperti konsert dan festival muzik.

Pelancongan lestari adalah perubahan lain yang sedang mengambil alih, dengan kesedaran alam sekitar memotivasi lebih 16 juta pelanggan Trip.com Group untuk memilih pilihan perjalanan rendah karbon, seperti hotel yang mematuhi piawaian lestari. Kumpulan juga memberi keutamaan pilihan seperti sewa kenderaan elektrik dan menawarkan penerbangan dengan emisi karbon yang lebih rendah.

Memfokuskan kepada trajektori ekonomi pasca-pandemik di salah satu rantau terbesar Asia, Puan Sun menyatakan bahawa China menawarkan lebih peluang pelaburan daripada yang mungkin difikirkan oleh sesetengah pihak.

“Pelabur tidak seharusnya mengabaikan sektor perjalanan, kesihatan dan hiburan yang berkembang di China. Dengan saiznya yang besar, pelbagai industri dan tahap daya beli pengguna yang berbeza, peluang pelaburan adalah melimpah,” kata Puan Sun. Khususnya, sektor perjalanan menawarkan banyak peluang pertumbuhan yang belum dimanfaatkan, seperti peningkatan pesat dalam perjalanan masuk dan keluar, serta perkembangan dasar yang menggalakkan.

Puan Sun menyatakan optimisme tentang pertumbuhan industri pelancongan, terutamanya dengan perkembangan positif terkini seperti peningkatan kapasiti penerbangan dan pengaturan visa bebas yang diperluaskan yang memudahkan perjalanan antarabangsa ke dan dari China. Ini termasuk dasar visa bebas secara sepihak untuk beberapa negara termasuk Perancis, Jerman, Sepanyol, Itali dan Belanda, perjanjian visa bebas bersama Malaysia dan rancangan serupa dengan Singapura dan Thailand. China juga mengumumkan awal minggu ini bahawa ia akan memberi masuk bebas visa kepada warganegara Switzerland dan Ireland. Sejak Julai 2023, China telah menghapuskan keperluan visa untuk warganegara 11 negara.

Menurut data Trip.com Group, peningkatan yang signifikan telah dicatatkan dalam jumlah carian dan tempahan masuk dari negara seperti Jerman, Sepanyol dan Belanda. Negara yang mempunyai perjanjian visa bebas atau rancangan untuk dasar visa yang dilonggarkan seperti Singapura, Thailand dan Malaysia adalah antara destinasi yang paling diminati oleh pelancong Cina untuk Tahun Baru Cina akan datang.

Selain itu, sejak pelancarannya pada September 2023, ‘Panduan Pelancongan China’ Trip.com, yang menyediakan maklumat tentang hotel, pengangkutan, pembayaran dan isu perjalanan berkaitan lain, telah memberi khidmat hampir 100,000 pelancong antarabangsa yang merancang untuk melawat China. Sementara itu, sehingga pertengahan Januari, pesanan perjalanan keluar untuk cuti Tahun Baru Cina akan datang telah meningkat lebih 10 kali berbanding tahun sebelumnya.

Bagi ekonomi Asia yang lebih luas, Puan Sun mengekalkan prospeknya kekal kukuh, dengan merujuk ramalan bahawa ia akan menyumbang kepada kira-kira 50% pertumbuhan KDNK global. Perkembangan pesat industri pelancongan di Asia, ditambah dengan daya beli pelanggan Asia yang kuat, telah menunjukkan potensi untuk pertumbuhan berterusan di rantau ini.

“Kami komited untuk membentuk rangkaian berpengaruh bagi rakan global kami, membolehkan mereka menyambut pelanggan dari setiap penjuru dunia,” kata Puan Sun. “Secara sama, kami bersedia untuk membawa pelanggan Asia ke pentas global, membuka pintu peluang tak terbatas dan mencipta laluan untuk kejayaan antarabangsa tanpa sebelumnya.”

Mengenai Trip.com Group
Trip.com Group ialah pembekal perkhidmatan perjalanan global terkemuka yang terdiri daripada Trip.com, Ctrip, Skyscanner dan Qunar. Di merata platformnya, Trip.com Group membantu pelancong di seluruh dunia membuat tempahan yang bermaklumat dan berpatutan untuk produk dan perkhidmatan perjalanan serta membolehkan rakan kongsi menyambung tawaran mereka dengan pengguna melalui pengumpulan kandungan dan sumber perjalanan yang komprehensif, serta platform transaksi maju yang terdiri daripada aplikasi, laman web dan pusat perkhidmatan pelanggan 24/7. Ditubuhkan pada 1999 dan disenaraikan di NASDAQ pada 2003 dan HKEX pada 2021, Trip.com Group menjadi salah satu kumpulan perjalanan yang paling terkenal di dunia, dengan misi “untuk mengejar perjalanan sempurna bagi dunia yang lebih baik”. Dapatkan maklumat lanjut mengenai Trip.com Group di sini: .

Ikuti kami di: ,,, dan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.