TradeFlow Capital Management bekerjasama dengan Abu Dhabi berasaskan logam digital trader Open Mineral untuk melancarkan ‘Critical Minerals Trade Finance Fund’ dan Platform Perdagangan

(SeaPRwire) –   Dana dan Platform Perdagangan Baru akan membantu mengatasi keperluan kecemasan transisi tenaga global. Mineral kritikal sangat penting untuk transisi tenaga dan UAE berpeluang menjadi pemimpin pasaran dalam ekonomi tenaga baru yang muncul.

SINGAPURA, 4 Dis 2023Singapura-berasaskan pengurusan dana berdaya Fintech TradeFlow Capital Management (TradeFlow) dan peniaga digital berpangkalan Abu Dhabi Open Mineral telah bergabung tenaga, melancarkan ‘Dana Pembiayaan Perdagangan Mineral Kritikal’ dan platform Perdagangan Baru TradeFlow untuk membantu mengatasi keperluan segera transisi tenaga global. Open Mineral akan menjadi Pelanggan Pengasas, memberikan komitmen bertahun-tahun kepada kolaborasi ini yang akan menyambungkan pelabur dan bank pembiayaan perdagangan baru dan sedia ada dengan transaksi digital berisiko rendah aliran mineral kritikal global termasuk tembaga, litium dan zink.

”Dana Aliran Perdagangan Mineral Kritikal” dan platform Perdagangan Logam Digital TradeFlow dilancarkan pada Abu Dhabi Finance Week 2023 yang baru-baru ini.

Dr. Tom James, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama TradeFlow, menekankan: “Open Mineral membawa pasukan pakar perdagangan logam yang luar biasa yang mempunyai DNA digital yang kuat selari dengan kami. Kami gembira melihat penubuhan dua entiti baru hari ini, bertujuan untuk menggalakkan pertumbuhan industri perdagangan komoditi di UAE. Entiti pertama ialah ‘Dana Aliran Perdagangan Mineral Kritikal’, yang dikendalikan oleh TradeFlow.”

“Entiti kedua ialah ‘platform Logam Perdagangan TradeFlow’, yang akan beroperasi sebagai entiti yang berasingan dan sepenuhnya. Platform ini akan memanfaatkan kemahiran dan kepakaran pembekal teknologi TradeFlow jangka panjang dan rakan kongsi, Liberatech Plus, yang telah membantu dalam pemprosesan lebih 3,000 perdagangan dan USD3 bilion dalam kargo lintas komoditi sejak 2018.”

“Ini adalah peluang yang hebat untuk menyertai rakan kongsi kami untuk membawa kelebihan FinTech dan likuiditi ke pasaran logam transisi dengan penyelesaian digital kami. Ini adalah kejayaan besar bagi semua pihak yang terlibat dan pasaran logam transisi dan tenaga secara keseluruhan.”

James Rilett, Ketua Produk Open Mineral mengesahkan: “Kami terhormat dan bangga menjadi Pelanggan Pengasas Dana Aliran Perdagangan Mineral Kritikal. Dalam perkongsian dengan TradeFlow, kami komited membawa metodologi dan teknologi Transformasi Risiko terbukti kepada sektor mineral kritikal.”

“Open Mineral mempunyai salah satu buku mineral kritikal yang berkembang paling pesat di dunia dan kami tidak melihat kekurangan peluang untuk memperdagangkan lebih banyak aliran ini, tetapi industri kami memerlukan modal. Sejak didaftarkan di Abu Dhabi Global Market pada tahun 2022, kami telah memperdagangkan lebih $500 juta logam secara untung.”

“Ini adalah fasa penting dalam peralihan ekonomi serantau, dan kami mahu mengurangkan risiko dan menangkap peluang secara besar-besaran. Komoditi sebagai kelas aset mempunyai reputasi risiko tinggi, kompleksitas tinggi, dengan teknologi dan data mengubah profil risiko ini. Peranan strategik kami dalam membolehkan pembiayaan perdagangan global untuk memenuhi peluang-peluang baru ini bertindak untuk meningkatkan dan mencetuskan ekonomi serantau.”

“Untuk menggabungkan platform pembiayaan perdagangan ini yang mengubah permainan dengan buku perdagangan Open Mineral dan pengetahuan logam kami adalah peluang yang tidak boleh dilepaskan.”

Menurut Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA), pasaran logam transisi tenaga pada tahun 2022 adalah USD320 bilion, yang berdasarkan penilaian Open Mineral akan bertiga ganda dalam tempoh 10 tahun akan datang. Kolaborasi ini dengan TradeFlow akan menjadi cara berkesan untuk menangani permintaan mineral kritikal.

Mengenai TradeFlow Capital Management (Tradeflow)

TradeFlow adalah penyahbeban perdagangan komoditi pertama di dunia yang dipacu oleh Fintech dan tertumpu kepada PKS. TradeFlow terdiri daripada pasukan pelbagai pakar dengan misi tertumpu untuk menangani jurang pembiayaan perdagangan yang semakin meningkat yang dihadapi oleh PKS global yang beroperasi sebagai pengeluar/peniaga/pengguna akhir dalam ruang perdagangan komoditi besar. Dengan memainkan peranan membolehkan dalam perdagangan antarabangsa dan globalisasi, TradeFlow mencipta peluang pertumbuhan untuk perniagaan dan ekonomi.

Setakat ini, TradeFlow berjaya melabur lebih daripada AS $ 3 bilion perdagangan fizikal komoditi melalui 3000+ transaksi di seluruh 18+ negara dan 30+ jenis komoditi, dengan lebih daripada 1800 entiti PKS KYC dikaji semula.

TradeFlow adalah Rakan Suruhanjaya Perdagangan Antarabangsa (ICC) untuk meningkatkan modal dan meningkatkan akses pembiayaan perdagangan untuk PKS di seluruh dunia melalui platform “ICC Trade Now” dan “Inisiatif Piawaian Perdagangan Digital ICC”.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati:   

Mengenai Liberatech Plus

Liberatech Plus adalah pembekal penyelesaian terkemuka dan boleh skala yang memberdayakan perniagaan dalam industri bekalan dan perdagangan komoditi. Teknologi inovatif kami direka untuk menghapuskan halangan, meningkatkan ketelusan dan memacu inovasi dalam perdagangan global. Dari perusahaan kecil dan sederhana (PKS) hingga syarikat multinasional (MNC), penyelesaian kami membolehkan pelanggan untuk berjaya dalam pasaran komoditi dinamik dan mendapat manfaat daripada digitalisasi rantai bekalan global.

Dengan kepakaran dan penyelesaian berfikiran ke hadapan kami, kami secara aktif menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi dan memupuk dunia di mana sempadan geografi, had kewangan dan halangan teknologi tidak lagi menghalang perdagangan global.

Open Mineral
Open Mineral

Mengenai Open Mineral

Selepas mendapat pembiayaan daripada Mubadala Investment Co, antara lain, Open Mineral mempercepatkan pelan pertumbuhannya tahun lalu dengan membuka pejabat di Abu Dhabi dan Shanghai, di mana syarikat menjangka akan menggandakan saiz tenaganya dalam tempoh setahun akan datang. Kini beribu pejabat di Zug, Switzerland, Open Mineral mempunyai kehadiran global dengan pejabat di Amerika Latin, Emiriah Arab Bersatu, China, Amerika, Asia dan Eropah. adalah peniaga fizikal komoditi yang dipacu oleh teknologi dan kecerdasan pasaran, membolehkan perdagangan logam bahan mentah yang menguntungkan dan cekap. Diasaskan pada tahun 2016 oleh pasukan bekas peniaga Glencore berpangkalan di Baar, Switzerland – Platform Open Mineral telah menaiktaraf lebih 900 syarikat logam dan perlombongan dari 40 negara.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati:  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.