Tinjauan Pendapatan Suku Ketiga Abbott Laboratories Q3: Apa yang Dijangkakan

Abbott Stock

Abbott Laboratories (NYSE:ABT) dijadualkan untuk mengumumkan keputusan kewangan suku ketiga 2023 pada 18 Oktober, sebelum pembukaan pasaran. Pada suku sebelumnya, syarikat itu melebihi jangkaan dengan mencatatkan perolehan sesaham terlaras (EPS) sebanyak $1.08, mengatasi Anggaran Konsensus Zacks sebanyak 3.85%. Selama empat suku terakhir, Abbott secara konsisten mengatasi Anggaran Konsensus Zacks, dengan purata peningkatan pendapatan sebanyak 12.44%.

Mari kita lihat lebih dekat faktor-faktor yang mungkin mempengaruhi prestasi Abbott dalam laporan pendapatan yang akan datang:

Farmaseutikal Mapan

Bahagian Farmaseutikal Mapan dijangka menyumbang secara positif kepada pertumbuhan jualan organik keseluruhan Abbott pada suku ketiga, tidak termasuk jualan ujian COVID. Segmen ini berkemungkinan akan mendapat manfaat daripada pelaksanaan strategi yang berkesan dan pertumbuhan berterusan di pasaran membangun, berkat tren demografi dan sosioekonomi yang menggalakkan. Pasaran utama seperti India dan China, bersama-sama dengan bidang terapeutik seperti gastroenterologi, kesihatan wanita, dan pengurusan kesakitan sistem saraf pusat, dijangka akan berprestasi dengan baik. Model kami meramalkan hasil segmen ini pada Q3 2023 sebanyak $1.21 bilion, berbanding $1.33 bilion pada tempoh yang sama tahun lepas.

Diagnostik

Perniagaan Diagnostik Abbott berkemungkinan akan menyaksikan pertumbuhan jualan organik, didorong oleh bahagian Diagnostik Makmal Teras. Segmen ini telah berprestasi dengan baik di Amerika Syarikat, Eropah, dan China disebabkan permintaan ujian diagnostik rutin yang meningkat di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, penurunan permintaan ujian diagnostik pantas untuk COVID-19 dijangka akan menjejaskan keputusan pendapatan suku ketiga. Model kami meramalkan hasil perniagaan Diagnostik sebanyak $2.89 bilion pada Q3, mewakili penurunan 21.3% berbanding tahun sebelumnya.

Peranti Perubatan

Segmen Peranti Perubatan dijangka mencapai pertumbuhan dua angka di Amerika Syarikat dan antarabangsa pada Q3 2023. Pembangunan berterusan FreeStyle Libre, sistem pemantauan glukosa berterusan Abbott, berkemungkinan akan meningkatkan jualan dalam perniagaan Penjagaan Diabetes. Di samping itu, perjanjian Abbott untuk memperoleh Bigfoot Biomedical dijangka akan meningkatkan lagi prestasi segmen ini. Jualan peranti kardiovaskular juga dijangka mengalami pertumbuhan kukuh, didorong oleh produk elektrofisiologi dan jantung struktur. Produk Pengurusan Ritma, termasuk pemacu denyutan tanpa wayar Aveir yang baru dilancarkan, dan Neuromodulasi dijangka menyumbang secara positif kepada pertumbuhan segmen ini. Model kami meramalkan hasil segmen Peranti Perubatan sebanyak $3.77 bilion pada suku ketiga, mencerminkan pertumbuhan 4.2% tahun-ke-tahun.

Pemakanan

Jualan produk pemakanan pediatrik dijangka mendorong pertumbuhan di Amerika Syarikat pada Q3 2023. Pasaran antarabangsa juga berkemungkinan menyumbang kepada jumlah jualan Abbott dalam segmen Pemakanan, kedua-dua dalam perniagaan pemakanan pediatrik dan dewasa. Model kami menjangkakan hasil perniagaan Pemakanan sebanyak $1.85 bilion pada suku yang akan datang, menunjukkan pertumbuhan 3.2% tahun-ke-tahun.

Walaubagaimanapun, penting untuk dicatat bahawa permintaan ujian COVID-19 kekal tidak menentu, yang boleh menjejaskan keputusan suku ketiga Abbott. Di samping itu, faktor-faktor ekonomi makro seperti turun naik dolar AS, tekanan inflasi, dan kekurangan tenaga kerja mungkin memberi kesan yang tidak menggalakkan kepada operasi syarikat.

Anggaran Q3

Para pelabur dan penganalisis akan mengikuti laporan pendapatan Abbott Laboratories dengan teliti untuk mendapatkan gambaran tentang bagaimana syarikat ini telah menavigasi dinamik yang mencabar ini dan apa yang terdapat di hadapan untuk pelbagai segmen perniagaannya.