“Tiada Perklorat, Ya Cysteine Bukan Elektrolisis”…CJ FNT Memperkenalkan Cysteine Semulajadi

(SeaPRwire) –   FlavorNrichTM MASTER C L-Cysteine memberi alternatif yang lebih sihat kepada pasaran dengan permintaan yang semakin meningkat untuk cysteine semula jadi tanpa perchlorates

SEOUL, Korea Selatan, 4 Dis. 2023 — CJ Food & Nutrition Tech (CJ FNT) melancarkan kempen dalam talian mempamerkan FlavorNrichTM MASTER C L-Cysteine untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk cysteine bukan elektrolisis.

An increasing number of consumers now seek products with a 'clean label,' 'natural ingredients,' and also a safer, non-electrolytic cysteine.
Sejumlah pengguna yang semakin meningkat kini mencari produk dengan ‘label bersih’, ‘ramuan semula jadi’, dan juga cysteine bukan elektrolisis yang lebih selamat.

Cysteine, salah satu daripada 20 asid amino, merupakan pemangkin utama untuk mencipta rasa rempah melalui tindak balas Maillard dengan berinteraksi dengan gula pengurang untuk memberi rasa panggangan yang khas kepada makanan. Ia biasanya dihasilkan daripada bahan haiwan melalui hidrolisis asid atau dihasilkan melalui fermentasi dengan proses sintetik seperti elektrolisis. Cysteine kini menjadi sebahagian penting pasaran bahan tambahan masa hadapan kerana ia digunakan untuk pelbagai produk daripada makanan haiwan kepada penjagaan rambut, daging alternatif, dan bahan makanan masa depan. Dan kerana ia merupakan bahan penting untuk rasa seperti daging dalam produk bebas haiwan, kedudukannya dalam pasaran akan menjadi lebih kukuh apabila pasaran untuk daging alternatif berkembang.

Namun, masih terdapat keperluan yang belum dipenuhi untuk cysteine bukan elektrolisis yang lebih selamat kerana lebih ramai pengguna kini mencari produk dengan “label bersih” dan “ramuan semula jadi”.

Cysteines dalam pasaran umumnya dihasilkan melalui “Hidrolisis asid” dengan bulu haiwan atau “Proses elektrolisis”; kedua-duanya dianggap proses “Sintetik” yang mengubah struktur molekul asal bahan, maka cysteines yang dihasilkan melaluinya tidak sesuai sebagai “perasa semula jadi” di bawah peraturan makanan di Amerika Syarikat dan Eropah. Ia juga menimbulkan kebimbangan terhadap kebajikan haiwan dan kelestarian.

Tambahan pula, Sesetengah cysteines yang dihasilkan melalui proses elektrolisis dalam pasaran mungkin mengandungi perchlorates melebihi tahap yang dibenarkan, kerana perchlorates boleh terbentuk melalui proses elektrolisis. Pendedahan tinggi kepada perchlorates boleh mengganggu pengambilan iodida ke dalam kelenjar tiroid, mengganggu fungsi tiroid dan mungkin menyebabkan pengurangan pengeluaran hormon tiroid. Ini semua menyebabkan permintaan yang semakin meningkat untuk cysteines semula jadi dan bukan elektrolisis tanpa perchlorates.

FlavorNrichTM MASTER C L-Cysteine memberi alternatif. Ia dihasilkan melalui proses mikrobial fermentasi minimum yang ditakrifkan oleh Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) dan Kesatuan Eropah. Ia dihasilkan melalui proses fermentasi mikrob yang tidak melibatkan elektrolisis. Akibatnya, FlavorNrichTM MASTER C layak sebagai “perasa semula jadi” mengikut piawaian Program Organik USDA dan peraturan Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat dan EU.

“FlavorNrichTM MASTER C L-Cysteine adalah cysteine berdasarkan fermentasi, bukan elektrolisis yang dihasilkan oleh teknologi bioteknologi termaju CJ.” Kata CJ FNT. “Ia akan menjadi alternatif yang hebat bagi pelanggan FMCG global kami yang mencari bahan asli untuk produk mereka.”

Mengenai CJ Food & Nutrition Tech (CJ FNT)

CJ Food & Nutrition Tech (CJ FNT) merupakan unit perniagaan baharu yang ditubuhkan oleh CJ CheilJedang yang diberi tanggungjawab untuk memimpin inovasi dan meningkatkan kesihatan dalam pasaran bahan makanan dan nutrisi dengan menyinergikan keupayaan terbaik CJ dalam perniagaan makanan dan bio. Dengan jenama unggulan untuk penyelesaian bahan makanan & nutrisi, CJ FNT memimpin trend untuk produk semula jadi dan berbasis tumbuhan dengan lebih daripada 200 pakar R & D. Ia memahami keperluan pelanggan untuk peningkatan kecekapan dan memenuhi trend kelestarian pasaran. Mengejar pertumbuhan bersama pelanggan, syarikat rakan kongsi, dan komuniti kesihatan, CJ FNT berazam menjadi “penyedia penyelesaian global” yang membolehkan gaya hidup lebih sihat dan lestari berdasarkan infrastruktur R & D terkini.

Untuk maklumat lanjut, lawati

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.