TEKNOLOGI TOPCon akan terus digunakan dalam produk PV generasi seterusnya, kata Stefan W. Glunz dari Fraunhofer ISE

(SeaPRwire) –   CHANGZHOU, China, Jan. 23, 2024 — Teknologi i-TOPCon Trina Solar memainkan peranan penting dalam proses pemindahan industri, kata Profesor Stefan W. Glunz dari Fraunhofer ISE, institut penyelidikan suria terbesar di Eropah. Beliau mengemukakan komen itu dalam ucapan bertemakan TOPCon- DARI MAKMAL KE INDUSTRI, di persidangan Konsortium Kejuruteraan dan Inovasi Terbuka 700W + i-TOPCon Trina Solar yang diadakan pada Disember 2023. Trina Solar, bersama-sama dengan enam pembuat terkemuka yang lain, melancarkan Aliansi Ekologi Terbuka Inovasi Bersama 700W + PV pada persidangan ini. “Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Trina Solar atas pencapaian hebatnya,” kata Glunz.

Sel-sel i-TOPCon telah membawa teknologi TOPCon dari makmal ke penindusrian, katanya, menyatakan optimisme terhadap pembangunan teknologi itu. Beliau meramalkan bahawa teknologi TOPCon selain sel heterojunction akan terus digunakan dalam generasi produk akan datang. Pelaksanaan teknologi tandem, yang dijangka akan meningkatkan kecekapan sel secara ketara, akan berasaskan teknologi sentuhan pasif seperti TOPCon, katanya. Fraunhofer ISE memperkenalkan konsep sel teknologi Sentuhan Oksida Terendam Membaiki (TOPCon) pada tahun 2013. Sel-sel makmal TOPCon mencapai kecekapan 26% pada tahun 2021.

Trina Solar memimpin dalam aplikasi perindustrian teknologi i-TOPCon

Trina Solar merekabentuk semula struktur sel TOPCon makmal, dan memperkenalkan sel-sel TOPCon bersentuhan kedua-dua belah dan mengoptimumkan aliran proses teknologi, lebih menggalakkan teknologi sel TOPCon dari makmal ke penindusrian. Syarikat itu menamakannya i-TOPCon, istilah juga diambil oleh ketua bahagian fotovoltaik Fraunhofer ISE dalam kertas pandangannya mengenai TOPCon. Sejak itu i-TOPCon menjadi label eksklusif Trina Solar.

Teknologi TOPCon terus memimpin dalam produk PV generasi akan datang

“Pencapaian teknologi TOPCon telah meletakkan asas untuk pembangunan industri,” kata Glunz kepada peserta. Kecekapan sel TOPCon perindustrian telah melepasi 25%, satu keputusan memberangsangkan, katanya. Kecekapan sel TOPCon dijangka mencapai terobosan lebih besar melalui pelaksanaan teknologi sentuhan hadapan memasifkan sel dan teknologi tandem.

Trina Solar terus berinovasi dalam teknologi dan produk i-TOPCon jenis-n utamanya. Seperti yang dinyatakan oleh Yifeng Chen, pemimpin teknikal dan naib presiden kanan teknologi Trina Solar, kecekapan teknologi tandem berasaskan sel bawah i-TOPCon diramalkan akan melepasi 30%.

Peningkatan dan kematangan teknologi i-TOPCon telah memesatkan penindusrian produk jenis-n, memacu industri ke era kuasa lebih tinggi 700W+.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.