Teknologi Sensor Gas Alam Sekitar Mendapat Peluang dalam Pasaran Bangunan Pintar dan Automotif, Laporan IDTechEx

BOSTON, 3 Okt 2023 – Teknologi sensor gas membuat yang tak kelihatan, kelihatan. Pelbagai jenis teknologi yang berbeza boleh digunakan untuk mengukur analit yang berkaitan dengan keselamatan dan kesihatan – mengkuantifikasikan komposisi kualiti udara di dalam dan di luar. Dalam sepuluh tahun akan datang, fokus kepada rangkaian sensor dalam bangunan pintar dijangka akan berkembang, menawarkan automasi dan penyelenggaraan ramalan yang lebih baik. Teknologi sensor gas alam sekitar, lama dan baru, mungkin akan mendapat peluang dalam pasaran pemantauan kualiti udara, serta dalam aplikasi berkaitan seperti diagnostik nafas dan pemantauan bateri kenderaan elektrik.


Industri Jalan Peta. Sumber: IDTechEx

Pendigitalan massa untuk memacu pemantauan kualiti udara yang meluas

Sekali merupakan kebimbangan yang hanya dikhaskan untuk pengurus kemudahan perindustrian, pemantauan kualiti udara canggih dengan sensor gas akan menginformasikan dasar dan membolehkan pengguna membuat pilihan yang lebih maklum mengenai isu-isu seperti pencemaran, wabak udara, dan juga perubahan iklim.

Rangkaian sensor gas yang diedarkan secara meluas akan membolehkan pengudaraan sekolah dan rumah secara automatik, memantau kualiti udara bandar, mengubah dasar kerajaan, mengawal lalu lintas, dan banyak lagi. Era data sensor gas sebagai maklumat teknikal yang hanya boleh diakses oleh saintis sedang berakhir, digantikan oleh sensor yang mudah digunakan, berkuasa rendah, dan mampu milik.

Pendigitalan pada skala besar pengukuran gas akan bergantung pada perisian yang melampaui visualisasi, menambah nilai melalui peningkatan sensitiviti, aplikasi rakan kongsi, dan kawalan gelung tertutup.

Hype berbanding peluang realistik untuk bau digital

Tidak dapat dinafikan bahawa aroma itu penting bagi kita. Kualiti makanan dan minuman sering dinilai sebaik sahaja ia dicium. Ini merangkumi sama ada susu semalam selamat diminum atau pendapat pakar mengenai ciri-ciri vintage wain. Sejarahnya, hidung manusia telah menjadi satu-satunya cara seseorang mengenal pasti aroma – sehingga kini.

Teknologi sensor baru mendakwa bertindak sebagai pengganti digital untuk hidung dan otak, mampu secara objektif mengkuantifikasikan bau. Selain itu, saiz dan kuasa ‘e-hidung’ ini cukup kecil untuk membolehkannya disepadukan ke dalam segala-galanya daripada kereta dan peti sejuk ke produk rumah pintar dan telefon. Tetapi bagaimanakah bau digital berfungsi, dan adakah tahap kesiapan teknologi sepadan dengan hype?

IDTechEx bukan sahaja menerangkan prinsip teknologi ‘e-hidung’ tetapi juga membandingkan prestasi peranti komersial baru – mengekstrak peluang realistik daripada hype pemasaran.

Jalan teknologi ke arah peminiaturan

Sensor kecil yang cukup untuk dimuatkan ke dalam telefon pintar dijual dalam jumlah yang besar, dan teknologi sensor gas skala mikron muncul dari makmal. Permintaan daripada orang ramai untuk sensor kualiti udara melonjak semasa pandemik, satu trend yang akan diteruskan selepas 2022.

Teknologi baru dikomersialkan menggunakan dakwat nanotiub karbon yang dicetak pada filem nipis. Bahan maju ini seribu kali lebih sensitif daripada teknologi pesaing. Pengira zarah optik juga mengecil, mungkin akhirnya cukup kecil untuk dimuatkan ke dalam alat pemantauan yang boleh dipakai.

IDTechEx membanding prestasi dan aplikasi teknologi peringkat awal ini dan teknik lain yang mapan. Selain kajian mendalam tentang sensor bercetak, IDTechEx menyediakan jalan peta menuju sensor gas ultra-miniatur.

Gambaran Pasaran

IDTechEx telah meliputi topik luas teknologi sensor sejak 2008 dan baru-baru ini menerbitkan laporan baru mereka, “Environmental Gas Sensor Market 2024-2034: Technology, Trends, Forecasts, Players.” Mereka telah menemubual pelbagai pemain utama selama bertahun-tahun, menghadiri beberapa persidangan, dan menyampaikan kedua-dua projek perundingan dan bengkel tentang topik ini. Laporan sensor gas alam sekitar khusus ini menilai prestasi sepuluh teknologi secara terperinci – membandingkan ciri-ciri utama dan kesesuaian mereka untuk lima bidang aplikasi. Ia termasuk lebih daripada 30 profil syarikat daripada temu bual dengan pengeluar utama dan permulaan yang mengkhusus dalam pelbagai teknologi yang berbeza.

IDTechEx telah membangunkan unjuran pasaran 10 tahun untuk setiap teknologi dan sektor aplikasi, dibentangkan mengikut hasil dan isipadu. Mereka meramalkan pasaran yang semakin meningkat untuk aplikasi alam sekitar di seluruh dunia, dengan bahagian hasil yang semakin meningkat daripada sensor inframerah dan pengira zarah optik. Dijangkakan bahawa pasaran pengguna untuk bau digital akan menjadi lebih mantap, dengan teknologi sedia ada digabungkan dengan AI digunakan dalam barangan putih dan kawalan kualiti.

Untuk mengetahui tentang laporan IDTechEx yang baru ini, termasuk sampel halaman yang boleh dimuat turun, sila layari www.IDTechEx.com/egs.

Webinar Percuma yang Akan Datang

Teknologi Pemantauan Kualiti Udara: Membandingkan Peluang dalam Bandar Pintar, Bangunan Pintar, dan Rumah Pintar

Dr Tess Skyrme Kanan, Analis Teknologi di IDTechEx dan penulis artikel ini, akan membentangkan webinar percuma mengenai topik ini pada 25 Oktober 2023 – Teknologi Pemantauan Kualiti Udara: Membandingkan Peluang dalam Bandar Pintar, Bangunan Pintar, dan Rumah Pintar.

Dalam webinar ini, IDTechEx memberikan kemas kini tentang pasaran sensor gas alam sekitar dan membandingkan bagaimana peluang untuk pemantauan kualiti udara berbeza untuk aplikasi dalam bandar pintar, bangunan pintar, dan rumah pintar. Persoalan yang akan ditangani termasuk:

  • Apakah inovasi terbaru dalam teknologi sensor gas miniatur?
  • Apakah keadaan pasaran untuk pemantauan kualiti udara?
  • Mengapa penggunaan dalam ‘bandar pintar’ masih nis?
  • Bagaimanakah peluang membandingkan antara bangunan pintar dan rumah pintar?

Klik di sini untuk mendapatkan maklumat lanjut dan mendaftarkan tempat anda pada salah satu daripada tiga sesi.

Mengenai IDTechEx

IDTechEx membimbing keputusan perniagaan strategik anda melalui produk Penyelidikan, Langganan dan Perundingannya, membantu anda memperoleh keuntungan daripada teknologi baru yang muncul. Untuk maklumat lanjut, hubungi research@IDTechEx.com atau layari www.IDTechEx.com.

Muat turun imej: