TCC Bergandang Tangan dengan Jerman thyssenkrupp Polysius untuk Membangunkan Teknologi Penangkapan Karbon Inovatif dengan Pembakaran Oksigen Berasingan

(SeaPRwire) –   Pengangkutan Karbon Dioksida Dijangka Mencapai Lebih Daripada 100,000 Tan Setiap Tahun Menjelang 2030

TAIPEI, 6 Februari 2024 — Penangkapan dan penyimpanan karbon adalah penting untuk mengubah suai perubahan iklim dan strategi utama dalam jalan negara Taiwan ke arah sifar bersih menjelang 2050. Pada 31 Januari, Syarikat Simen Taiwan (TCC) mengumumkan untuk menandatangani MOU kerjasama untuk projek penangkapan karbon dengan thyssenkrupp Polysius (tkPOL). Loji Simen Hoping akan menjadi tuan rumah konsep, dengan teknologi Pembakaran Oksifuel Berasingan menambah oksigen tulen ke proses pengkalsinasian, meningkatkan kepekatan karbon dioksida yang ditangkap ke lebih daripada 90%, seraya mengurangkan tenaga yang diperlukan. Projek ini, dijangka siap pada 2026, bertujuan untuk mewujudkan teknologi ini secara komersial menjelang 2030, menangkap lebih daripada 100,000 tan karbon dioksida setiap tahun. Karbon dioksida akan digunakan oleh pelbagai industri dan selari dengan dasar kerajaan untuk penyimpanan, kredit karbon, dan penggunaan bernilai tambah.

TCC Joins Hands with Germany's thyssenkrupp Polysius to Develop Innovative Carbon Capture Technology with Separate Oxyfuel Calciner, from left to right: Senior Vice President Mr.Ker-Fu Lu, Chairman of TCC Mr. Nelson Chang, CEO of tkPOL Mr. Pablo Hofelich, Head of Innovation of tkPOL Mr. Luc Bernard Rudowski.
TCC Joins Hands with Germany’s thyssenkrupp Polysius to Develop Innovative Carbon Capture Technology with Separate Oxyfuel Calciner, from left to right: Senior Vice President Mr.Ker-Fu Lu, Chairman of TCC Mr. Nelson Chang, CEO of tkPOL Mr. Pablo Hofelich, Head of Innovation of tkPOL Mr. Luc Bernard Rudowski.

Encik Nelson Chang, Pengerusi TCC, berkata: “Simen telah mencipta masyarakat beradab yang kita hidup hari ini, dan TCC akan terus menyertai pemindahan tenaga dan menyokong pembangunan peradaban masa depan. Walau bagaimanapun, kami juga mengeluarkan gas rumah hijau. Oleh itu, kerjasama ini bertujuan untuk menyelesaikan masalah ini. Polysius adalah nama emas dalam industri simen, dan kami bangga dapat mencipta masa depan bersama anda, bukan sahaja untuk industri simen tetapi juga untuk dunia.” Ketua Eksekutif tkPOL Encik Pablo Hofelich menekankan: “Kami melihat anda sebagai syarikat simen Taiwan yang paling inovatif di seluruh rantau ini. Anda jelas komited terhadap pemindahan hijau dan membuat dunia ini menjadi tempat yang lebih baik serta mengelak pelepasan gas rumah hijau. Oleh itu, kami bangga menjadi rakan kongsi anda. Ini merupakan projek strategik dan tonggak bagi kami juga. Saya juga yakin dengan pembakaran oksifuel berasingan itu, kami dapat memberikan sumbangan besar, kerana ia bukan sahaja penyelesaian pengumpulan pada akhir untuk mengelak pelepasan. Ia juga penyelesaian pembaikpulihan di mana kita boleh bekerja pada yang sedia ada. Kami semua tidak sabar menanti kerjasama dan kolaborasi itu.”

Bermula 2011, TCC telah bekerjasama dengan Institut Teknologi Industri Taiwan dalam teknologi penangkapan karbon dioksida gelung kalsium dan pengumpulan karbon mikroalga. Dengan menggunakan pengalaman ini, TCC kini bekerjasama dengan tkPOL untuk membangunkan teknologi Pembakaran Oksifuel Berasingan, yang akan dilaksanakan dalam tiga fasa: reka bentuk konsep, reka bentuk lukisan pembinaan dan pembinaan. tkPOL membantu Heidelberg Materials, Schwenk, Buzzi dan Vicat dalam projek ujian penangkapan karbon Catch4Climate, salah satu projek ujian penangkapan karbon penting di dunia, menggunakan teknologi pembakaran oksifuel tulen untuk meningkatkan kepekatan karbon dioksida yang dihasilkan semasa pengkalsinan klinker. Kemudian untuk dipuras dan digunakan semula atau penyimpanan cecair untuk menghasilkan dan mencapai kesan pengurangan karbon.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.