Taylor’s University melantik Naib Canselor Baharu

(SeaPRwire) –   SUBANG JAYA, Malaysia, Jan. 22, 2024 — Berikutan pencarian global bagi Naib Canselor dan Presiden baru Taylor’s University, Profesor Barry Winn menyertai institusi hari ini, membawa hampir empat dekad kepakaran dalam kepimpinan pengajian tinggi, penyelidikan, dan pembangunan akademik.


Pengerusi Eksekutif Kumpulan Pendidikan Taylor’s, Dato’ Loy Teik Ngan menyambut baik langkah Profesor Winn menyertai keluarga Taylor’s University. “Kami gembira menerima Profesor Winn sebagai Naib Canselor dan Presiden baru Taylor’s University. Pengalaman dan kepimpinan visi beliau sangat sesuai dengan komitmen kami untuk memupuk kecemerlangan dalam pendidikan. Kami dengan sabar menantikan kesan transformasi yang akan dibawa beliau, meletakkan Taylor’s University ke tahap kejayaan dan inovasi yang lebih tinggi.”

Profesor Winn mempunyai rekod yang kukuh dalam kepimpinan pengajian tinggi.

Dalam kapasitinya sebagai Naib Canselor Universiti Sohar di Oman dari 2015 hingga 2022, Universiti itu meningkatkan bilangan pelajarnya kepada 7,000 dan staf akademik yang ditujukan seramai 180 orang. Sebelum itu Profesor Winn memegang jawatan penting di institusi berprestij di mana beliau berkhidmat sebagai Timbalan Naib Canselor untuk Pembangunan Akademik di Universiti Bradford, dan sebelum itu Naib Canselor untuk Penyelidikan dan Usahasama di Universiti Hull. Peranan awal beliau termasuk Dekan Sekolah Sains Hayat di Universiti Bradford.

Berhubung visi beliau untuk institusi itu, Profesor Winn berkata, “Saya akan memastikan kita terus berazam tinggi untuk membenarkan Taylor’s mencapai potensi penuh dan menjadi pemimpin global dalam pengajaran progresif dan inovatif, penyelidikan, dan pemindahan pengetahuan. Visi untuk dekad akan datang adalah untuk meletakkan Taylor’s sebagai institusi terkemuka di dunia, dilengkapi untuk menangani cabaran dunia moden. Untuk mencapai ini, kepimpinan saya akan memberi keutamaan kepada mewujudkan persekitaran kampus yang positif, menjadikan Taylor’s sebagai institusi yang diringankan untuk komuniti pelajar dan staf yang pelbagai.”

Sumbangan Profesor Winn kepada penyelidikan adalah menonjol. Senarai publikasinya yang meluas termasuk lebih 100 artikel jurnal bertinjau rakan dan tiga bab buku, mencerminkan komitmen beliau untuk memajukan pengetahuan dalam bidang optik dan sains penglihatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.