Syarikat kelestarian teknologi terkemuka Singapura SGP Foods menyokong kelestarian dan kredit karbon untuk pengeluaran makanan dan alam sekitar

(SeaPRwire) –   SINGAPURA, 24 Januari 2024 — Dengan teknologi inovatifnya, SGP Foods adalah pemimpin global dalam kelestarian pertanian, pengurangan pelepasan CO2, dan pemanfaatan kredit karbon.

Dari kiri: Menggunakan teknologi IoT, solusi pertanian vertikal VertiStacks SGP Foods membantu petani menghemat air, pupuk, tenaga kerja, dan lahan. Pek Yun Ning, Pengerusi, CEO, dan Pengasas SGP Foods.
Dari kiri: Menggunakan teknologi IoT, solusi pertanian vertikal VertiStacks SGP Foods membantu petani menghemat air, pupuk, tenaga kerja, dan lahan. Pek Yun Ning, Pengerusi, CEO, dan Pengasas SGP Foods.

Pada Januari 2023, penyelidik dari Pusat Penyelidikan Iklim Singapura memperingatkan bahawa suhu yang meningkat boleh meningkat sehingga 5°C dalam abad akan datang, mengakibatkan panas terik, ribut yang teruk, kemarau yang teruk, dan pencemaran udara yang menyesakkan.

Apabila ais kutub cair, penebangan hutan meningkat, dan aras laut naik, seluruh dunia juga akan menghadapi masalah kesihatan disebabkan air yang tercemar, menurut Pusat Kerjasama Kesihatan Alam Sekitar Kebangsaan (British Columbia).

Pek Yun Ning, Pengerusi, CEO, dan Pengasas SGP Foods (), Syarikat teknologi terbaik Singapura, memahami bahawa perubahan adalah penting. “Kelestarian kita sebagai spesies bergantung kepada perlindungan alam sekitar kita.”

Ketika Pek menghadiri acara “rantai blok untuk kebaikan” di Lembah Silikon, beliau bertemu dengan Jonah Crawford, kemudian CTO dan Pengasas Bersama SGP Foods, yang berkongsi pandangannya tentang keselamatan makanan dan hubungan air, tenaga dan makanan. Ideator, strategis dan pengurus segera mengenal pasti cara untuk memperbaiki keselamatan makanan Singapura. “Kami menguji idea kami untuk mencapai kelestarian di Singapura dan dengan rakan serantau kami.”

Menjejak pelepasan daripada komoditi, pemprosesan dan logistik, SGP Foods ditubuhkan di Singapura pada April 2020 untuk memerangi kesan perubahan iklim dan memastikan keselamatan makanan – dua daripada cabaran terbesar manusia. Pendekatan infrastruktur digital hijau logistiknya menggabungkan bahan protein tumbuhan, minyak masak tanpa penebangan hutan, telur beremisi rendah, dan pengeluaran sayuran berintensiti tinggi. Untuk menjejak pelepasan, ia menggunakan teknologi optimisasi pertanian dan sumber proprietari.

Allied Food Crops membekalkan makanan biji kepada peniaga roti dan mi, minyak biji yang menggantikan soya, biji kapas dan minyak zaitun; untuk kosmetik, sabun dan coklat, serta serat untuk makanan haiwan ternakan, bahan binaan - dan lebih lagi.
Allied Food Crops membekalkan makanan biji kepada peniaga roti dan mi, minyak biji yang menggantikan soya, biji kapas dan minyak zaitun; untuk kosmetik, sabun dan coklat, serta serat untuk makanan haiwan ternakan, bahan binaan – dan lebih lagi.

SGP Foods juga bekerjasama dengan SUTD, Politeknik Temasek dan ITE dalam hal-hal makanan dan iklim. Selain itu, dengan bekerjasama dengan pelbagai pemangkin perubahan industri global, ia membantu pembuat keputusan dalam meningkatkan keupayaan sumber dan prestasi organisasi.

Pemenang Anugerah SME 500 Singapura 2022 dan Pemenang Anugerah Entiti Beramanah Singapura 2023 bermula dengan VertiStacks, sistem pertanian vertikal untuk negara seperti Singapura, Amerika Syarikat, China dan India. Teknologi IoT membolehkan menuai berjaya di dalam dan luar, dan kebolehubahan spesies tumbuhan dan kaedah pertumbuhan, dengan itu menjimatkan air, pupuk, tenaga kerja dan tanah.

Serat Sekutu Berdaya Gunakan Yang Pelbagai

Apabila tumpuan agri-makanan semakin memberi tumpuan kepada kelestarian, Pek khususnya bangga dengan tanaman Serat Sekutu yang kini ditanam SGP Foods di Thailand dan Mexico menggunakan biji benih dari Amerika. “Dalam konteks Program Serat Sekutu, campuran kami telah meningkatkan produktiviti. Dengan menggunakan pembangunan mampan dan mengurangkan pelepasan makanan pengeluaran, syarikat bertujuan menjadi pemimpin dunia dalam produk serat sekutu.”

Selain menyediakan makanan, serat dan bahan bakar, tanaman Serat Sekutu juga memastikan keselamatan makanan Singapura dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau (GRH) melalui penyerapan karbon di dalam tanah, mengurangkan hakisan tanah dan meningkatkan bahan organik.

“Sampah makanan adalah masalah pada tahap pengeluaran dan penggunaan,” kata Pek. “Produk kami mengandungi 20% protein, yang dapat dikonversi ke dalam tauhu (pengganti daging lebih murah), membantu mengurangkan kekurangan zat makanan dan menjana kurang sisa pertanian.”

Kualiti produk dan kecekapan ditingkatkan dengan teknologi

Untuk meningkatkan kecekapan produk utama tanaman Serat Sekutu, SGP Foods membekalkan makanan biji kepada peniaga roti dan mi. Minyak biji mempunyai lemak tak tepu, antioksida dan sebatian fenolik yang membuatnya sesuai untuk menggantikan soya, biji kapas dan minyak zaitun untuk memasak.

Selain itu, dengan sedikit sisa apabila diproses, produk tumbuhan berasaskan ini adalah kos efektif. Selain menggantikan serat sintetik, Pek berkata mereka boleh digunakan untuk kosmetik, sabun, coklat, makanan haiwan ternakan, bahan binaan, perabot, kebun dan tekstil.

Kerjasama meningkatkan inovasi

Untuk meningkatkan teknologi, menarik pelaburan baru dan memperluas pasaran, Pek menekankan keperluan dasar, pembiayaan dan perkongsian. “Kami boleh mengurangkan GRH, menyediakan makanan untuk populasi yang semakin meningkat dan mencipta ekonomi kitar semula melalui kerjasama di seluruh sistem makanan,” kata Pek.

Menurunkan pelepasan karbon menjana kredit karbon

“Memandangkan aktiviti perniagaan dan perindustrian juga menyumbang kepada krisis, perniagaan, termasuk pasaran karbon seperti Singapura Climate Impact X (CIX) dan penguatkuasa, perlu bekerjasama untuk mencipta ekonomi sifar bersih mampan. Terutamanya sejak Akta Kadar Penghargaan Karbon 2022 berkuat kuasa pada Mac 2023, pasaran baru untuk kredit karbon bersedia untuk diganggu gugat, dengan banyak orang bersedia memanfaatkan faedah pengurangan karbon dan membayar cukai yang lebih rendah.”

SGP Foods telah membantu menubuhkan Singapura sebagai hab karbon dalam hal ini. “Dengan menggabungkan teknologi, penyelidikan, pendidikan dan syor penurunan karbon, skema saluran kredit karbon kami boleh meningkatkan pulangan pelaburan bagi semua pemangku kepentingan. Inovasi didorong oleh data dan teknologi blok rantai yang boleh dipertingkatkan dengan AI, yang mengotomatiskan proses dengan pelbagai cara. Teknologi terkini ini memastikan integriti data, ketepatan dan wawasan bernilai tambah untuk kejayaan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Projek karbon SGP Foods di Mexico melibatkan penanaman tanaman Serat Sekutu di 50 hektar tanah yang diperolehi daripada syarikat teknologi makanan. Ia memminimakan impak iklim dan menjana kredit karbon dengan meningkatkan penyerapan karbon. Menggunakan AI, drone, teknologi kecekapan dan produktiviti, sensor, dan penyatuan data, ia membantu petani, pemilik tanah, syarikat dan kerajaan menjana pendapatan melalui