SOTIO Mengadakan Perjanjian Lesen Dengan Synaffix Untuk Memperluaskan Pipa ADC

  • Synaffix akan memberikan akses kepada teknologi Platform Konjugat Antibodi-Ubat (ADC) miliknya yang berpaten
  • SOTIO akan membangunkan sehingga tiga bioconjugates generasi seterusnya
  • Jumlah potensi nilai perjanjian sehingga $740 juta, ditambah royalti atas jualan komersial untuk tiga program ADC

AMSTERDAM, 16 Oktober 2023 — Synaffix B.V., sebuah syarikat Lonza (SIX:LONN) yang memberi tumpuan kepada komersialisasi platform teknologi klinikalnya untuk pembangunan konjugat antibodi-ubat (ADC) dengan indeks terapeutik terbaik, menandatangani perjanjian lesen dengan SOTIO Biotech (SOTIO), sebuah syarikat imuno-onkologi klinikal yang dimiliki oleh Kumpulan PPF.

SOTIO akan mendapat akses kepada teknologi ADC Synaffix, GlycoConnectTM, HydraSpaceTM dan toxSYNTM, dalam program ADC awal dengan pilihan untuk memperluas lesen penyelidikan dan komersial ke dalam dua program tambahan pada masa akan datang.

Di bawah terma-terma perjanjian, Synaffix layak menerima sehingga $740 juta dalam bayaran merangkumi tandatangan, pencalonan sasaran dan bayaran pencapaian ditambah royalti tambahan atas jualan komersial. SOTIO akan bertanggungjawab terhadap penyelidikan, pembangunan, dan komersialisasi ADC. Synaffix akan bertanggungjawab terhadap pengilangan komponen yang secara khusus berkaitan dengan teknologi miliknya.

Peter van de Sande, Ketua Synaffix, berkata: “Pemilihan teknologi ADC kami oleh pemain ADC berpengalaman seperti SOTIO merupakan pengiktirafan yang kuat terhadap potensi teknologi ini untuk memaksimakan indeks terapeutik ADC. Kami gembira untuk bekerjasama dengan SOTIO, dan percaya bahawa dengan fokus tunggal mereka terhadap imunoterapi kanser dan portfolio klinikal yang kukuh, kerjasama ini boleh menghasilkan ubat baru untuk pesakit dalam bidang keperluan kesihatan yang tinggi.”

Radek Spisek, Ketua Pegawai Eksekutif SOTIO, berkata: “Di SOTIO, kami sedang membangunkan portfolio ADC generasi seterusnya yang meluas untuk menangani cabaran tumor pepejal — dan akses ke platform teknologi ADC Synaffix akan memastikan kami kekal di hadapan dalam ruang ini. Kerjasama ini menggabungkan kepakaran mendalam SOTIO dalam pembangunan ubat tumor pepejal dengan teknologi platform klinikal Synaffix akan memacu inovasi baharu untuk faedah pesakit.”

Synaffix telah sepenuhnya diambil alih oleh Lonza pada Jun 2023 dan mewakili ‘Pusat Kecemerlangan’ baharu untuk bioconjugation.

Mengenai Synaffix

Synaffix B.V. adalah sebuah syarikat bioteknologi yang membolehkan calon produk ADC menggunakan platform teknologi ADC lokasi khususnya dalam fasa klinikal berdasarkan GlycoConnectTM, HydraSpaceTM dan toxSYNTM, yang bersama-sama membolehkan mana-mana syarikat dengan antibodi untuk membangunkan produk ADC eksklusif terbaik di bawah lesen tunggal daripada Synaffix.

Model perniagaan Synaffix ialah melesenkan teknologi khusus sasaran, seperti yang ditunjukkan melalui perjanjian sedia ada dengan ADC Therapeutics, Mersana Therapeutics, Shanghai Miracogen (diambil alih oleh Lepu Biopharma), Innovent Biologics, ProfoundBio, Kyowa Kirin, Genmab, Macrogenics, Emergence Therapeutics (diambil alih oleh Eli Lilly), Amgen, Hummingbird Biosciences, Chong Kun Dang Pharma dan ABL Bio.

Synaffix telah sepenuhnya diambil alih oleh Lonza pada Jun 2023.

Mengenai Platform Teknologi ADC Synaffix

Platform teknologi ADC eksklusif Synaffix terdiri daripada GlycoConnectTM, HydraSpaceTM dan toxSYNTM teknologi. Teknologi ini bertujuan untuk membolehkan ADC terbaik daripada mana-mana antibodi, dengan kesan yang jauh lebih baik dan boleh diterima.

GlycoConnectTM adalah teknologi konjugasi fasa klinikal yang mengeksploitasi glikan antibodi asli untuk penempelan beban yang stabil dan boleh ditentukan ke DAR1, DAR2 atau format DAR4. HydraSpaceTM adalah teknologi ruang pengikat klinikal yang kompak dan sangat berpolar yang dirancang untuk meningkatkan lagi indeks terapeutik, terutamanya dengan beban hidrofobik. toxSYNTM adalah platform pengikat-beban yang meliputi mekanisme tindakan utama yang sah untuk pembangunan produk ADC.

Mengenai Lonza

Lonza merupakan rakan global pilihan kepada pasaran farmaseutikal, bioteknologi dan pemakanan. Kami bekerja untuk membolehkan dunia lebih sihat dengan menyokong pelanggan kami untuk menghasilkan ubat-ubatan baharu dan inovatif yang membantu merawat pelbagai penyakit. Kami menyediakan ini dengan menggabungkan wawasan teknologi dengan pengilangan kelas dunia, kepakaran saintifik dan kecemerlangan proses. Perniagaan kami distruktur untuk memenuhi keperluan kompleks pelanggan kami di empat bahagian: Biologik, Molekul Kecil, Sel & Gen serta Kapsel & Ramuan Kesihatan. Kepelbagaian tawaran kami yang tiada tandingan merentasi bahagian membolehkan pelanggan kami mengkomersialkan penemuan dan inovasi mereka dalam industri kesihatan.

Diasaskan pada tahun 1897 di Banjaran Alps Switzerland, hari ini Lonza beroperasi di lima benua. Dengan kira-kira 17,500 pekerja masa penuh, kami terdiri daripada pasukan dan bakat individu yang memberi beza yang bermakna kepada perniagaan kami sendiri serta kepada masyarakat di mana kami beroperasi. Syarikat ini menjana jualan sebanyak CHF 3.1 bilion dengan CORE EBITDA sebanyak CHF 922 juta dalam Separuh Tahun 2023. Ketahui lebih lanjut di www.lonza.com.