SMMT – UK Auto membuat satu juta kenderaan dan menyambut peningkatan pelaburan £23.7 bilion

  • Pengeluaran kenderaan UK melebihi satu juta unit, naik 17.0% dalam tahun terbaik sejak 2019.
  • 905,117 kereta dan 120,357 kenderaan komersial dihasilkan, dengan output model bertenaga elektrifikasi rekod.
  • £23.7 bilion komitmen pelaburan swasta dan awam diumumkan pada 2023.
  • UK kini perlu meningkatkan rantaian bekalan EV dan melaksanakan pulangan pelaburan.

(SeaPRwire) –   LONDON, Jan. 25, 2024 — Pengeluaran kenderaan UK mencapai 1,025,474 unit pada 2023, mengikut angka terbaru yang diterbitkan hari ini oleh Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). Dengan 905,117 kereta dan 120,357 kenderaan komersial (CV) dihasilkan, output naik 17.0% berbanding tahun sebelumnya. Penyelesaian cabaran berkaitan wabak, daripada kekurangan cip kepada penguncian, dan peningkatan pengeluaran model bertenaga elektrifikasi, digabungkan untuk menggerakkan output tahunan melebihi satu juta untuk kali pertama sejak 2019.[1]

Global Demand for British Cars


Global Demand for British Cars

Prestasi kuat Disember untuk kedua-dua pengeluaran kereta, naik 20.7% tahun ke tahun, dan jumlah isi padu CV, naik 80.3%, menamatkan tahun positif, yang menyaksikan pemulihan prospek industri. Tujuh model terkini dan canggih memasuki pengeluaran pada 2023, termasuk loji hanya EV yang dibuka semula di Ellesmere Port,[2] manakala beberapa £23.7 bilion komitmen pelaburan swasta dan awam diumumkan – lebih daripada dalam tujuh tahun terdahulu digabungkan – dari Cowley ke Sunderland; kilang bateri ke kemudahan R & D.[3]

Komitmen ini akan memacu pertumbuhan ekonomi hijau, mencipta pekerjaan di seluruh negara dan mengalihkan sektor ke pengeluaran kenderaan bertenaga elektrik, yang sudah mencapai tahap rekod pada 2023. Pengeluaran kenderaan bertenaga bateri (BEV), plug-in hybrid (PHEV) dan hibrid (HEV) UK melonjak ke 346,451 unit, naik 48.0% berbanding tahun sebelumnya untuk mengambil hampir dua pertiga (38.3%) daripada jumlah output.

Secara keseluruhannya, pengeluaran kereta UK meningkat 16.8% pada 2023, kadar pertumbuhannya yang terbaik sejak 2010, dengan jumlah nilai runcit semua model yang dihasilkan berjumlah lebih daripada £50 bilion.[4] Walaupun 191,247 kereta dibina untuk pembeli tempatan, kebanyakan output dieksport, membuktikan sumbangan eksport automotif kepada ekonomi UK. Berbanding tahun sebelumnya, eksport meningkat 17.6% berbanding peningkatan 13.7% dalam output untuk pasaran British.

EU kekal sebagai pasaran global terbesar sektor ini, mengambil 60.3% eksport, dengan penghantaran meningkat hampir suku (23.2%) ke 430,411 unit. AS adalah destinasi eksport terbesar kedua dengan 10.3% bahagian eksport (73,571 unit), diikuti oleh China dengan 7.2% (51,202 unit), walaupun penghantaran ke kedua-dua negara merosot -9.1% dan -2.7% masing-masing. Turki, sebaliknya, menyaksikan eksport melonjak 223.8% ke 27,346 unit, menjadikannya pasaran global keempat terbesar UK di hadapan Jepun, Australia, Korea Selatan, Kanada, Emiriah Arab Bersatu dan Switzerland.

Mike Hawes, Ketua Eksekutif SMMT, berkata, “Cabaran rantaian bekalan yang mereda, pengenalan model baharu dan pelaburan £23.7 bilion yang besar telah meletakkan semula pengeluaran kenderaan UK di landasan yang betul pada 2023. Industri kini akan memberi tumpuan kepada pelaksanaan komitmen ini, mengalihkan sektor pada kadar yang cepat ke elektrik dan meningkatkan rantaian bekalan. Dengan persaingan global yang sekeras mana yang pernah ada dan ketegangan geopolitik yang meningkat, kerajaan dan industri mesti terus memberi tumpuan kepada daya saing, dengan semua pekerjaan dan pertumbuhan yang akan dibawa. Kami berada dalam kedudukan yang jauh lebih baik daripada setahun lalu, tetapi cabaran tidak pernah reda.”

Walaupun dalam keadaan pasaran yang mencabar, pembuat kereta istimewa, mewah dan prestasi British mencatat tahun lain yang memberangsangkan, dengan jumlah output meningkat 6.3% ke 34,613 unit, bernilai lebih kurang £7.1 bilion.[4] Dua model elektrik sepenuhnya baharu berprestasi tinggi memasuki pengeluaran, di Goodwood dan Hethel, membuktikan bagaimana elektrifikasi diterima oleh pembuat di seluruh sektor.

Sektor ini juga menerima dorongan pada akhir 2023 dengan penangguhan peraturan asal yang lebih ketat untuk bateri dan Kenderaan Elektrik yang diperdagangkan antara UK dan EU. Langkah itu akan membantu melindungi daya saing sektor di UK dan Eropah, memberikan masa berharga untuk pengeluaran bateri tempatan dan komponen berkaitan untuk meningkatkan skala.

2024 merupakan tahun penting untuk memastikan ini berlaku tetapi ancaman masih wujud, terutamanya dengan serangan terhadap pengangkutan di Laut Merah menimbulkan spekulasi tentang kelewatan dan tekanan kos. Walau bagaimanapun, dengan ancaman tarif asal EU-UK atas asal bahan dilupuskan, pandangan bebas terkini meramalkan output kereta dan van ringan UK akan meningkat kira-kira 3% pada 2024 kepada 1.04 juta unit dengan potensi melebihi 1.2 juta unit menjelang akhir dekad ini.

Untuk mencapai ini, UK perlu memastikan ia kekal kompetitif, dan jadi Bajet akan datang merupakan peluang bagi kerajaan untuk memperkenalkan langkah-langkah yang akan menggalakkan sektor. Ini perlu termasuk memanjangkan Perjanjian Perubahan Iklim supaya pengeluaran bateri kenderaan elektrik dan rantaian bekalan berkaitannya layak untuk pengurangan; menyediakan tenaga hijau secara meluas dan mampan; melaksanakan komitmen untuk meningkatkan sambungan grid; dan mengambil tindakan untuk menutup kekurangan buruh dan kemahiran kritikal.

Pelaksanaan segera Pelan Pembuatan Maju kerajaan, pelaksanaan penuh cadangan Kajian Harrington, ditambah dasar perdagangan yang meletakkan automotif di pusat semua perundingan masa depan juga akan membantu UK mengkukuhkan pemulihan dan menjadi pemimpin global dalam pengeluaran kenderaan semakin bertenaga elektrik.

Nota kepada penerbit

[1]: 1,303,135 kereta dan 78,270 CV dihasilkan pada 2019
[2]: Model daripada jenama: Aston Martin, Lotus, Rolls-Royce, Stellantis dan Alexander Dennis
[3]: Perhitungan SMMT berdasarkan komitmen pelaburan awam dan swasta yang diumumkan secara terbuka di UK untuk pengeluaran dan R & D automotif 2023 daripada jenama termasuk tetapi tidak terhad kepada: MINI, JLR, Tata dan Nissan. Jumlah pelaburan yang diumumkan 2016-2022 keseluruhannya: £16.2 bilion.
[4]: Perhitungan SMMT berdasarkan RRP dan maklumat yang tersedia secara awam – £51.6 bilion.

Mengenai SMMT dan industri automotif UK

Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) adalah salah satu persatuan perdagangan terbesar dan paling berpengaruh di UK. Ia menyokong kepentingan industri automotif UK di dalam dan luar negeri, mempromosikan industri kepada kerajaan, pemangku kepentingan dan media.

Industri automotif adalah bahagian penting ekonomi UK dan penting untuk menyokong pelaksanaan agendas untuk memperkasakan, sifar bersih, memajukan Britain Global, dan rancangan pertumbuhan. Pembuatan berkaitan automotif menyumbang £67 bilion perniagaan dan £14 bilion nilai tambah kepada ekonomi UK, dan biasanya melabur kira-kira £3 bilion setiap tahun dalam R & D. Dengan lebih daripada 182,000 orang bekerja dalam pembuatan dan kira-kira 780,000 dalam industri automotif keseluruhannya, kami menyumbang 10% daripada jumlah eksport UK dengan lebih daripada 150 negara mengimport kenderaan yang dihasilkan di UK, menjana £77 bilion perdagangan.

Lebih daripada 25 pembuat membina lebih daripada 70 model kenderaan di UK, ditambah dengan pelbagai pembuat istimewa jumlah kecil, disokong oleh kira-kira 5,000 syarikat bekalan dan sebahagian besar jurutera pakar di dunia. Banyak pekerjaan ini berada di luar London dan Tenggara, dengan gaji kira-kira 14% lebih tinggi daripada purata UK. Sektor automotif juga menyokong pekerjaan dalam sektor utama lain – termasuk iklan, kewangan dan logistik.

Butiran lanjut mengenai Automotif UK tersedia dalam penerbitan Fakta Industri Motor SMMT di 

Penerbit penyiaran: SMMT mempunyai studio ISDN dan akses kepada jurucakap pakar, kajian kes dan wakil serantau.

Carta resolusi tinggi tersedia melalui Dropbox: 

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.