SK Networks Berkolaborasi dengan Vivek untuk Memperkuat Syarikat Pelaburan Berpusat-AI Melalui Projek ‘SK Networks Renaissance’

  • Pengarah Urusan Bow Capital dan Pemilik NBA Sacramento Kings Lawat Korea
  • MOU untuk Membentuk Konsortium Pelaburan Skala Besar untuk Projek Renaissance SK Networks… Pelaburan Sasaran Pembelian Saham Simpanan SK Networks Bersama Pelabur Utama AS
  • SK Networks Meningkatkan Perniagaan dalam Sektor Teknologi, Termasuk AI dan Robotik, Bertujuan untuk Menarik Pelabur Luaran… Dijangka Inovasi dalam Perniagaan seperti SK Magic dan En-core, Walkerhill melalui Kerjasama Industri-Akademik dengan Universiti UC-Bersekutu

(SeaPRwire) –   SEOUL, Korea Selatan, 1 Feb. 2024 — Vivek Ranadivé, Pengarah Urusan Bow Capital dan juga pemilik Sacramento Kings, melawat Korea untuk mengeratkan kerjasama dengan SK Networks, yang telah mengkaji kerjasama berterusan sejak penubuhan perkongsian dengan lengan pelaburan AS SK Networks tahun lalu, selari dengan evolusi SK Networks menjadi Syarikat Pelaburan Berorientasikan Perniagaan.

SK Networks mengumumkan pada 31 Januari bahawa ia telah mengambil langkah penting ke arah cita-cita Syarikat Pelaburan Berorientasikan Perniagaan berpusat AI dengan menandatangani secara rasmi memorandum persefahaman (MOU) tidak mengikat untuk 'Projek Renaissance SK Networks.' Presiden & Ketua Eksekutif SK Networks Sunghwan Choi (kiri) dan Pengarah Urusan Bow Capital, Vivek Ranadivé berpose untuk gambar selepas memorandum persefahaman.
SK Networks mengumumkan pada 31 Januari bahawa ia telah mengambil langkah penting ke arah cita-cita Syarikat Pelaburan Berorientasikan Perniagaan berpusat AI dengan menandatangani secara rasmi memorandum persefahaman (MOU) tidak mengikat untuk ‘Projek Renaissance SK Networks.’ Presiden & Ketua Eksekutif SK Networks Sunghwan Choi (kiri) dan Pengarah Urusan Bow Capital, Vivek Ranadivé berpose untuk gambar selepas memorandum persefahaman.

SK Networks (Ketua Eksekutif: Hojeong Lee) mengumumkan pada 31 Januari bahawa ia telah mengambil langkah penting ke arah cita-cita Syarikat Pelaburan Berorientasikan Perniagaan berpusat AI dengan menandatangani secara rasmi memorandum persefahaman (MOU) tidak mengikat untuk ‘Projek Renaissance SK Networks.’ Majlis menandatangani, yang diadakan di Bangunan Samil di Jongno-gu, Seoul, termasuk pegawai utama seperti Presiden & Ketua Eksekutif SK Networks Sunghwan Choi, dan Pengarah Urusan Ranadivé.

Dalam langkah strategik untuk memaksimakan nilainya sebagai syarikat pelaburan berorientasikan perniagaan berpusat AI, SK Networks akan menubuhkan konsortium untuk kerjasama pelaburan skala besar pada masa hadapan, serentak mengoptimumkan nilainya sebagai Syarikat Pelaburan Berorientasikan Perniagaan berpusat AI. Di bawah terma-terma persetujuan ini, Ranadivé dan pelabur AS terkemuka akan mengambil alih sebahagian saham simpanan SK Networks semasa usaha pelaburan akan datang. (tidak mengikat sehingga penyelesaian perjanjian muktamad)

Pengarah Urusan Ranadivé, seorang wirausahawan teknologi berpengalaman selama lebih empat dekad di industri modal ventura AS, menjadi tajuk berita dengan jualan syarikat perisiannya, TIBCO Software Inc., yang diasaskannya pada tahun 1997, pada tahun 2014 untuk $4.3 bilion. Pada tahun 2013, beliau mencapai lagi satu tonggak dengan menjadi orang pertama keturunan India memiliki francais NBA, dengan membeli ‘Sacramento Kings’.

Di bawah kepimpinan Ranadivé, Bow Capital Management LLC telah membangunkan ikatan kerjasama kukuh dengan Sistem Universiti California (Sistem UC) (mencakupi sepuluh kampus seperti UCLA dan UC Berkeley, bersama enam kemudahan perubatan dan hospital, dan tiga institut penyelidikan kebangsaan. AUM Pelaburan UC, mengurus aset pelaburan Universiti California berjumlah kira-kira $152 bilion.

Dalam mengejar kolaborasi strategik, SK Networks merangka untuk memanfaatkan MOU ini dengan aktif melibatkan pelabur luar. Rancangan itu melibatkan penjualan saham kepada rakan kongsi berpengaruh selepas mengesahkan sasaran pelaburan bersama pada masa hadapan. Langkah strategik ini bertujuan untuk membangunkan kerjasama yang kuat dan melabur dalam teknologi muka hadapan, dengan fokus khusus pada AI, beroperasi dalam rangka kerjasama yang telah dibangunkan bersama Ranadivé, seorang tokoh ternama dalam pasaran teknologi global. Hasil dijangka ialah kadar perniagaan pelaburan yang dipercepatkan dalam sektor dinamik ini.

Berbeza dengan perjanjian kerjasama pelaburan biasa yang menampilkan klausa perlindungan ke bawah, MOU antara SK Networks dan Ranadivé dikenali kerana bergantung kepada hubungan yang kukuh, mengelak klausa selamat. Selain itu, memanfaatkan sistem UC melalui Ranadive dijangka membolehkan SK Networks mengakses sumber pelaburan dalam sektor AI dan robotik, membuka jalan untuk peluang pertumbuhan masa depan.

Sebagai usahawan berulang kali dalam teknologi dan pelabur berpengalaman, Ranadivé memahami arah inovasi SK Networks, yang mempunyai keupayaan perniagaan dan rangkaian yang baik di pasaran Asia. SK Networks akan bekerjasama dengan Vivek untuk mengenal pasti perniagaan besar untuk potensi pengambilalihan dan mempercepatkan kadar perubahan selepas perniagaan sedia ada mencapai kemuncak, dan mereka bercadang untuk memanfaatkan perkongsian itu sebagai pelantar untuk mencipta model untuk ekonomi digital dan berfokus AI.

Pengarah Urusan Ranadivé menyatakan, “Saya gembira untuk bekerjasama dengan SK Networks dalam melancarkan Projek Renaissance SK Networks, dan dalam mencari pengambilalihan yang mentransformasikan” selanjutnya menyatakan, “Usaha bersama kami untuk menyumbang kepada penyematan semula yang berjaya SK Networks sebagai syarikat teknologi global,”

SK Networks dan Ranadivé bercadang untuk melaksanakan kolaborasi mereka dengan terus ke peringkat seterusnya melalui organisasi Pasukan TF berikutan penandatanganan MOU ini. Inisiatif strategik ini dirancang untuk meningkatkan nilai syarikat sebagai Syarikat Pelaburan Berorientasikan Perniagaan, dengan fokus pada hasil perniagaan dalam sektor AI dan robotik dan secara serentak meluaskan ke pasaran global, termasuk India.

Seorang pegawai rasmi SK Networks berkata, “Hubungan mesra antara Presiden Sunghwan Choi dan Vivek, Pengarah Urusan Bow Capital dan pemilik Sacramento Kings, telah memberikan hasil positif dalam mengkaji laluan kolaboratif di acara seperti CES” selanjutnya menyatakan, “Berlandaskan perkongsian dengan Pengarah Urusan Ranadivé, SK Networks bersedia untuk memimpin perubahan dan inovasi, mengenal pasti peluang baru dalam sektor perniagaan seperti AI dan robotik. Pegawai rasmi itu menekankan, “Tumpuan kami akan menumpukan pada membangunkan model perniagaan inovatif yang boleh digunakan untuk perusahaan pelbagai, termasuk perniagaan maklumat dan komunikasi, SK Magic, En-core dan Walkerhill Hotel yang baru dipulihkan. Kami bertujuan untuk mencapainya dengan secara aktif memperoleh teknologi berkaitan keperluan kontemporari, menggalakkan kolaborasi dengan rakan industri dan akademik, seperti sistem UC.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.