SK hynix Laporan Keputusan Kewangan untuk 2023, 4Q23

(SeaPRwire) –   – Melaporkan keuntungan suku tahunan pertama dalam setahun, disokong oleh pemulihan permintaan, pemulihan industri
– Hasil untuk 2023 pada 32.77 trillion won, kerugian operasi pada 7.73 trillion won
– Bertujuan untuk berkembang menjadi ‘penyedia memori AI keseluruhan’ penyelesaian memori yang optimum

SEOUL, Korea Selatan, 25 Jan. 2024 — SK hynix Inc. (atau “syarikat”, ) mengumumkan hari ini bahawa ia mencatat keuntungan operasi sebanyak 346 bilion won pada suku keempat tahun lalu menengah pemulihan pasaran cip ingatan, menandakan suku pertama keuntungan mengikuti empat suku berturut-turut kerugian.

Syarikat itu melaporkan hasil sebanyak 11.31 trillion won, keuntungan operasi sebanyak 346 bilion won(margin keuntungan operasi pada 3%), dan kerugian bersih sebanyak 1.38 trillion won (margin keuntungan bersih pada negatif 12%) untuk tiga bulan berakhir 31 Disember 2023. (Berdasarkan K-IFRS)

SK hynix berkata bahawa keadaan pasaran ingatan secara keseluruhan meningkat pada suku keempat 2023 dengan permintaan untuk aplikasi pelayan AI dan mudah alih meningkat dan harga jual purata (ASP) meningkat. “Kami mencatat keuntungan suku tahunan pertama dalam setahun berikutan usaha untuk memberi tumpuan kepada keuntungan,” katanya.

Keputusan kewangan suku terakhir membantu mengecilkan kerugian operasi untuk seluruh tahun kepada 7.73 trillion won(margin keuntungan operasi pada negatif 24%) dan kerugian bersih kepada 9.14 trillion won(dengan margin keuntungan bersih pada negatif 28%). Hasilnya adalah 32.77 trillion won.

SK hynix berkata bahawa jualan produk utamanya, DDR5 dan HBM3, meningkat lebih daripada empat dan lima kali, masing-masing, berbanding setahun lalu, kerana syarikat itu memanfaatkan kepimpinan teknologinya dalam ruang DRAM untuk bertindak balas secara aktif kepada permintaan pelanggan. Dalam ruang NAND, di mana pemulihan agak perlahan, syarikat itu memberi keutamaan kepada pengoptimuman pelaburan dan kos.

SK hynix kini akan terus dengan pengeluaran besar-besaran HBM3E, produk memori AI utama, dan pembangunan berterusan HBM4 dengan lancar, seraya menyediakan produk berprestasi tinggi, berkapasiti tinggi seperti DDR5 dan LPDDR5T kepada pasaran pelayan dan mudah alih untuk memenuhi permintaan yang meningkat untuk DRAM berprestasi tinggi.

Syarikat itu juga merancang untuk membuat kepimpinan teknologinya lebih kuat dengan menyediakan modul pelayan berkapasiti tinggi MCRDIMM* dan modul mudah alih LPCAMM2** untuk bertindak balas kepada permintaan AI pelayan dan penggunaan AI di peranti yang semakin meningkat.

*MCRDIMM (Multiplexer Combined Ranks Dual In-line Memory Module): Modul produk dengan beberapa DRAM dilekatkan ke papan induk, di mana dua pangkat, unit pemprosesan maklumat asas, beroperasi secara serentak, menghasilkan peningkatan kelajuan

**LPCAMM2(Low Power Compression Attached Memory Module 2): Penyelesaian modul berasaskan LPDDR5X yang menyediakan kecekapan kuasa dan prestasi tinggi serta penjimatan ruang. Ia mempunyai kesan prestasi menggantikan dua SODIMMs DDR5 sedia ada dengan satu LPCAMM2

Untuk NAND, syarikat itu bertujuan untuk terus meningkatkan keuntungan dan menstabilkan perniagaan dengan meluaskan jualan produk premium seperti eSSD.

Untuk tahun 2024, SK hynix akan memberi tumpuan kepada meningkatkan keuntungan dan kecekapan melalui jualan produk bernilai tambah, seraya mengurangkan peningkatan perbelanjaan modal untuk operasi perniagaan yang stabil.

“Kami mencapai kebangkitan ketara, menandakan keuntungan operasi suku pertama dalam suku keempat berikutan kemerosotan berpanjangan, berkat kepimpinan teknologi kami dalam ruang memori AI, ” kata Kim Woohyun, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Kewangan (CFO) di SK hynix. “Kami kini bersedia untuk berkembang menjadi penyedia memori AI keseluruhan dengan memimpin perubahan dan menyajikan penyelesaian bersuai kerana kami memasuki era untuk lompatan baru ke hadapan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.