Sirnaomics Menerbitkan Mekanisme Tindakan Baru RNAi Terapi Kanser STP707 untuk Tumor Pepejal

(SeaPRwire) –   Kajian diterbitkan dalam NAR Cancer, jurnal terkemuka peer-reviewed dalam bidang terapi asid nukleik

HONG KONG, Germantown, Md. dan SUZHOU, China, 24 Januari 2024Sirnaomics Ltd. (the “Company”, Stock Code: 2257, bersama anak syarikatnya, “Kumpulan” atau “Sirnaomics”), syarikat biofarmaseutikal terkemuka yang terlibat dalam penemuan dan pembangunan terapi RNAi maju, hari ini mengumumkan Syarikat menerbitkan artikel penyelidikan dengan NAR Cancer. Artikel itu mendedahkan mekanisme tindakan baru calon ubat RNAi kanser terkemuka, STP707, formulasi nanopartikel polipeptida (PNP) yang terdiri daripada dua pengecil siRNA (siRNA kecil mengganggu RNA) sasaran TGF-β1 dan COX-2 untuk rawatan intravena tumor solid. Penyelidikan itu memberi sokongan kepada kajian klinikal sedang berjalan Syarikat dan rasional yang kuat untuk rawatan gabungan dengan pengekang titik pemeriksaan imun.

Kajian yang diterbitkan itu menunjukkan bagaimana PNP menghantar siRNA kepada pelbagai jenis sel selain hepatosit di hati. Ia juga menunjukkan bahawa STP707 boleh menghantar siRNA sasaran berganda TGF-β1 dan COX-2 kepada sel-sel tumor secara serentak. Pemberian sistemik PNP yang dibungkus dengan siRNA sasaran berganda (2mg/kg) kepada tikus membiak tumor hepatoselular ortotopik (HCC) menyebabkan pengurangan pertumbuhan tumor ke tahap tidak dapat dikesan. Satu kajian gabungan dengan dos siRNA yang lebih rendah (1mg/kg) dan mAb PD-L1 mendedahkan kesan tambahan terhadap pengurangan pertumbuhan tumor dan peningkatan penembusan sel T CD4+ dan CD8+ ke dalam mikropersekitaran tumor. Keputusan kajian ini memberi asas saintifik untuk penjelajahan lanjut menggunakan STP707 untuk rawatan HCC dan mungkin tumor pepejal lain.

“Dengan menerbitkan usaha perintis Sirnaomics dalam terapi RNAi kanser dengan jurnal terkemuka peer-reviewed dalam bidang terapi asid nukleik, ia menunjukkan asas saintifik yang kukuh untuk membangunkan STP707,” kata Dr. Patrick Lu, Pengasas, Pengerusi Lembaga, Pengarah Eksekutif, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Sirnaomics. “Mekanisme tindakan baru sasaran berganda siRNA TGF-β1 dan COX-2 untuk meningkatkan imunogenisiti antitumor memberi asas saintifik lanjut untuk kejayaan terkini dari kajian fasa I kami untuk STP707, sebagai ubat tunggal dan, mungkin, dalam gabungan dengan pengekang titik pemeriksaan imun.”

Penulis berkoresponden untuk penerbitan itu, Dr. David Evans, Pengarah Eksekutif dan Ketua Penemuan Sirnaomics, berkomen, “Penemuan dari kajian ini menggambarkan buat pertama kalinya bahawa menyekat kedua-dua TGF-β1 dan COX-2 secara serentak dalam mikropersekitaran tumor mungkin meningkatkan aktiviti antitumor melalui perekrutan sel T CD4+ dan CD8+ yang diaktifkan. Penindasan tumor dipertingkatkan lagi apabila pengekang titik pemeriksaan imun ditambah kepada STP707.”

Mengenai Sirnaomics (kod saham: 2257)
Sirnaomics ialah syarikat biofarmaseutikal terapi RNA yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan ubat-ubatan inovatif untuk indikasi dengan keperluan perubatan yang tidak terpenuhi dan peluang pasaran yang besar. Sirnaomics ialah syarikat fasa klinikal pertama terapi RNA yang mempunyai kehadiran yang kuat di Asia dan Amerika Syarikat. Berdasarkan teknologi penghantaran yang eksklusifnya, platform nanopartikel polipeptida RNAi dan platform RNAi GalNAc, GalAheadTM, Sirnaomics telah menubuhkan portfolio calon ubat yang diperkaya. STP122G, yang mewakili calon ubat pertama menggunakan teknologi GalAheadTM Syarikat, kini dalam pembangunan Fasa I. Syarikat juga mencapai kejayaan berbilang dalam aplikasi onkologi melalui program klinikalnya untuk STP705 dan STP707. Dengan penubuhan kemudahan pembuatan di China, Sirnaomics sedang menjalani peralihan daripada syarikat biotek kepada korporat biofarmaseutikal. Pelajari lebih lanjut di: .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.