Siri Airoha Technology GNSS Chip Series Telah Diuji dan Layak Menurut AEC-Q100 Gred 2

(SeaPRwire) –   HSINCHU, Jan. 23, 2024 — Airoha Technology khusus pada infrastruktur rangkaian lebar jalur tetap dan Kebenaran Buatan Halus yang maju, melancarkan siri cip pemetik satelit AG3335MA pada akhir Disember 2023, yang telah lulus ujian kelayakan kebolehpercayaan AEC-Q100 Gred 2 untuk aplikasi automotif. Selain itu, syarikat berjaya mengintegrasikan siri cip ini dengan syarikat induknya, MediaTek, dan platform automotif mereka Dimensity Auto, menyediakan penyelesaian yang sangat bersepadu dan perkhidmatan ujian teknikal kepada pembuat automotif di seluruh dunia.

Keperluan kebolehpercayaan dan keselamatan untuk komponen elektronik automotif adalah jauh lebih tinggi daripada produk elektronik pengguna. AEC-Q100 adalah piawaian pensijilan yang direka khas untuk cip automotif. Dalam proses pengisytiharan piawaian, siri cip AG3335MA Airoha Technology telah mendapat pensijilan AEC-Q100 yang dijalankan oleh makmal spesifikasi pengurusan kualiti pihak ketiga. Pensijilan ini dibahagikan kepada lima Gred berdasarkan julat suhu ekstrem dalam senario penggunaan kenderaan. Siri cip AG3335MA telah mencapai pensijilan pada Gred 2, meliputi julat suhu antara -40 hingga 105 darjah Celsius untuk pengujian kebolehpercayaan.

Siri AG3335MA adalah cip pemetik satelit terkenal untuk penggunaan tenaga ultra-rendah, daya tahan tinggi, keupayaan frekuensi dwifrekuensi, menyokong lima sistem satelit global utama, dan NavIC. Siri cip ini boleh beroperasi dengan berkesan dalam persekitaran ekstrem, berjulat dari -40 hingga 105 darjah Celsius. Ia menampilkan enjin penerimaan GNSS profesional dengan kepekaan jejak satelit ultra-rendah sebanyak -167 dBm dan masa pemetikan kedudukan sejuk yang sangat singkat sebanyak 25 saat. Selain itu, ia menawarkan keupayaan sokongan frekuensi isyarat antarabangsa terkemuka, membolehkannya menerima dan memproses isyarat dari semua satelit kelihatan di langit. Kemahiran ini memastikan pemetikan tepat dalam semua keadaan cuaca dan menangani dengan berkesan cabaran seperti cuaca buruk dan keadaan jalan kompleks yang dihadapi pemandu kenderaan.

Airoha Technology telah berterusan membangunkan teknologi GNSS sejak 2017. Boleh pasaran produknya konsisten berada di kalangan tiga teratas secara global. Dengan industri automotif mengalami transformasi besar, terdapat peningkatan permintaan yang ketara untuk cip berkaitan, yang menyediakan peluang pertumbuhan besar buat cip pemetik satelit automotif Airoha Technology di atas asas sedia ada. “Siri cip GNSS automotif Airoha Technology tidak sahaja mematuhi piawaian AEC-Q100 tetapi juga telah direka masuk oleh beberapa pelanggan utama,” kata Yang Yuquan, Naib Presiden Airoha Technology. “Kini, kami sedang aktif mengejar proses dan pensijilan keselamatan fungsi ISO 26262 automotif, menunjukkan komitmen Airoha Technology terhadap keselamatan dan kebolehpercayaan cip GNSS automotifnya dan tekad untuk memasuki pasaran automotif.”

Lampiran Berita

AEC-Q100 Piawaian Kelayakan Kebolehpercayaan terdiri daripada 13 piawaian teknikal, termasuk Hayat Pengoperasian Suhu Tinggi (HTOL), Pra-penyediaan, Kadar Kegagalan Awal Hidup (ELFR), Penyimpanan Suhu Tinggi (HTS), Kitaran Suhu Berkuasa (PTC), dan sebagainya.

AEC-Q100 mengikut suhu operasi membahagikan kepada 5 Gred:
Gred 0: julat suhu operasi dari -40 ̊C ~150 ̊C
Gred 1: julat suhu operasi dari -40 ̊C ~125 ̊C
Gred 2: julat suhu operasi dari -40 ̊C ~105 ̊C
Gred 3: julat suhu operasi dari -40 ̊C ~85 ̊C
Gred 4: julat suhu operasi dari -40 ̊C ~70 ̊C

5 Konstelasi satelit GNSS dan NavIC: termasuk GPS (AS), Sistem Satelit Kuasi-Zenit (QZSS) Jepun, Galileo Eropah, Beido China, dan Navigasi dengan Konstelasi India (NavIC) sistem navigasi serantau India.

GNSS: (Global Navigation Satellite System): ialah istilah umum yang menggambarkan mana-mana konstelasi satelit global yang menyediakan perkhidmatan pemetikan, navigasi. Konstelasi satelit ini termasuk 5 konstelasi global utama dan beberapa serantau dengan liputan terhad.

dBm: kepekaan penerima merujuk kepada tahap tenaga gelombang elektromagnet terendah yang boleh dikesan oleh penerima, diukur dalam dBm. Kepekaan dinyatakan dalam nilai negatif, dengan nilai negatif yang lebih kecil menunjukkan keupayaan penerima untuk mengesan kekuatan isyarat yang lebih lemah dan oleh itu kepekaan yang lebih tinggi.

ISO 26262: ialah piawaian keselamatan fungsi automotif antarabangsa yang menyediakan takrifan menyeluruh mengenai kitaran hayat produk keselamatan automotif. Ia meliputi bukan sahaja produk pada tahap sistem dan perkakasan tetapi juga berfungsi sebagai garis panduan penting untuk penilaian pembangunan perisian produk. Pembuat mesti mematuhi langkah-langkah untuk memastikan keselamatan setiap komponen, mengurangkan risiko kegagalan produk yang seterusnya boleh memberi kesan kepada keselamatan dan kebolehpercayaan perkakasan atau sistem lain. ISO 26262 menyediakan industri automotif sistem pengenalpastian proprietari sendiri untuk menilai tahap integriti keselamatan kenderaan. Semakin tinggi tahapnya, proses pembangunan semakin ketat.

Mengenai Airoha Technology (AIROHA)

Airoha Technology ialah syarikat teknologi IC tanpa kilang khusus dalam pembangunan cip untuk infrastruktur telekomunikasi global dan teknologi Internet Halus Canggih. Ia adalah anak syarikat Media Tek, syarikat reka bentuk IC terkemuka. Melalui siri penggabungan dan pengintegrasian bahagian Internet Halus MediaTek, MediaTek telah membentuk pasukan dengan lebih 1200 pekerja yang memiliki lebih 20 tahun pengalaman, memiliki sumber teknikal yang besar, dan dasar pelanggan yang luas. Ahli pasukan Airoha Technology telah terlibat dalam pembangunan cip untuk infrastruktur telekomunikasi global dan teknologi Internet Halus Canggih maju sejak 2001, memberi tumpuan kepada empat bidang utama: komunikasi Bluetooth, jalur lebar serat optik, pemetikan satelit, dan Ethernet, Menyediakan pelanggan dengan penyelesaian cip berprestasi tinggi, berkuasa rendah, dan sangat skalabel serta boleh berinteroperasi.

Dua kumpulan perniagaan utama Airoha Technology mempunyai lebih 20 tahun pengalaman industri masing-masing. Dengan menggunakan teknologi iteratif dan ketat, mereka terus mengumpul dan melabur dalam pembangunan cip bernilai tinggi dan margin tinggi. Empat barisan produk utama Airoha Technology, termasuk komunikasi Bluetooth, jalur lebar serat optik, pemetikan satelit dan Ethernet, bersama lima platform syarikat induknya Mediatek, seperti 5G, Wi-Fi 7, televisyen pintar dan automotif, bekerjasama melalui integrasi teknikal yang membolehkan sambungan, interoperabiliti dan ujian bersama yang licin. Bersama-sama, mereka menyediakan pelanggan dengan penyelesaian cip bersepadu bernilai tinggi. Airoha Technology telah memperoleh kedudukan ketiga teratas secara global dalam pasaran cip Telinga Tanpa Wayar Sejati (TWS) Bluetooth, cip jalur lebar serat optik, dan pasaran cip pemetikan satelit GNSS.

Hubungan Media

Airoha Technology         Terrence Chang    +886 918 308 433        

Airoha Technology         Hope Ong              +886 905 561 518        

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.