Siam Piwat bekerjasama dengan semua sektor untuk mencapai impak positif bersih, bertujuan untuk menggunakan 100% tenaga boleh diperbaharui menjelang 2030

21 Siam Piwat joins hands with all sectors to achieve net-positive impact, aiming to use 100% renewable energy by 2030

BANGKOK, 3 Okt 2023Kumpulan Siam Piwat, pembangun hartanah dan runcit terkemuka Thailand, pemilik dan pengoperasi destinasi global termasuk Siam Paragon, Siam Center, Siam Discovery, ICONSIAM dan Siam Premium Outlets Bangkok, bertujuan untuk menggunakan 100% tenaga boleh diperbaharui di semua harta di bawah pengurusannya menjelang 2030 dalam usaha untuk mencapai sifar bersih pelepasan gas rumah hijau menjelang 2050.

Langkah ini adalah sebahagian daripada usahanya untuk mengukuhkan kepimpinannya dalam membangunkan destinasi kelas dunia mampan dan menjadi pembangun hartanah runcit Thailand pertama yang bekerjasama dengan jenama dan organisasi terkemuka dunia dalam kelestarian dalam mengejar matlamat kelestarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Ia merancang untuk menandatangani MOU dengan jenama kelestarian kelas dunia menjelang awal 2024.

Siam Piwat sudah lama diiktiraf oleh pelbagai jenama kelas dunia kerana memberi tumpuan kepada konsep perniagaan dan amalan mampan. Dipandu oleh visi untuk memberi manfaat kepada masyarakat dan meningkatkan kualiti hidup semua rakyat Thailand, kami berusaha untuk menggunakan perniagaan sebagai platform peluang, membangunkan keupayaan manusia, dan memastikan semua pihak yang terlibat membesar dan berjaya bersama kami.

Siam Piwat komited untuk mewujudkan model bandar untuk pemulihan alam sekitar dan mendorong penggunaan tenaga boleh diperbaharui dan pengurusan sisa 360o. Ia telah melancarkan projek Siam Piwat 360° Waste Journey to Zero Waste dan menubuhkan Pusat Kumpulan Kitar Semula bekerjasama dengan pelbagai rakan kongsi untuk mengumpul dan mengasingkan sisa yang dibersihkan untuk dikitar semula agar dapat digunakan semula atau dinaik taraf untuk nilai tambah. Sebahagian produk terkitar semula dijual di ECOTOPIA, Siam Discovery. Ia bertujuan untuk mengurangkan jumlah sisa yang dihantar ke tapak pelupusan sampah sebanyak 50% menjelang 2030.

Untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dan menggalakkan masyarakat karbon rendah, ia beralih kepada tenaga bersih dengan pemasangan panel solar bumbung di ICONSIAM, yang boleh menghasilkan lebih 1 juta kWh setahun dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak kira-kira 550 tCO2e setahun. Ia juga bekerjasama dengan Gunkul Engineering Public Company Limited untuk memasang sistem PV solar bumbung yang meliputi kawasan seluas 20,000 meter persegi di Siam Premium Outlets Bangkok, menjana lebih 4,800,000 kWh elektrik setahun dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak kira-kira 4,300 tCO2e setahun.

Ia juga bekerjasama dengan organisasi tenaga bersih terkemuka, termasuk SCG Cleanergy Co., Ltd., dan B.Grimm Power Limited, untuk memperoleh tenaga boleh diperbaharui (RE), dengan matlamat membolehkan setiap pusat membeli-belah di bawah Kumpulan Siam Piwat beralih kepada tenaga boleh diperbaharui. Ia bertujuan untuk meningkatkan penggunaan RE berbanding jumlah penggunaan elektrik di semua kawasan di bawah pengurusan langsungnya kepada 30% menjelang 2026 dan kepada 100% menjelang 2030.

Siam Piwat berusaha untuk memajukan perniagaannya dengan cara yang secara mampan mewujudkan manfaat bersama untuk semua pihak dalam ekosistem. Ia bertujuan untuk menerajui usaha dalam meningkatkan Pathumwan – sebuah daerah di tengah-tengah Bangkok dan rumah kepada pelbagai projek oleh Siam Piwat – menjadi model ekosistem pintar.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2236055/Siam_Piwat_Net_Zero.jpg