Shell Veteran Colin Crooks Dilantik CEO Pembekal Penyelesaian Alam Sekitar ACT

(SeaPRwire) –   Crooks menyertai ACT apabila pasaran pengurangan karbon dijangka meningkat tiga kali ganda kepada $4 trillion menjelang 2028

AMSTERDAM, Jan. 23, 2024 — Colin Crooks, bekas CEO dan Pengerusi Lembaga Shell Energy Retail dan baru-baru ini Naib Presiden Kanan Shell bagi Renewables dan Energy Solutions Eropah, akan menyertai Kumpulan ACT sebagai CEO berkuat kuasa April 1, 2024.
Crooks menggantikan Bram Bastiaansen, yang mengasaskan ACT pada 2009 dan membesarkan syarikat itu menjadi rakan kongsi alam sekitar terkemuka di peringkat global. Bastiaansen kekal bersama ACT sebagai penasihat kepada lembaga, memberi tumpuan kepada pengambilalihan dan penggabungan, projek-projek komersial berskala besar dan mengukuhkan hubungan dengan pelanggan global ACT.

ACT bekerjasama dengan syarikat dalam pelbagai sektor, daripada syarikat korporat global hingga syarikat kecil dan sederhana. Ia menyediakan penyelesaian alam sekitar yang menyeluruh dan disokong pakar, memberdayakan syarikat untuk mencapai matlamat ESG dan memenuhi keperluan peraturan alam sekitar yang ditetapkan oleh kerajaan dan badan berkuasa di peringkat serantau, kebangsaan dan antarabangsa serta skala global.

“ACT merupakan peluang yang hebat untuk memimpin pasukan yang berdedikasi untuk mempercepat peralihan global ke tenaga lestari,” kata Crooks. “Bram dan Jaap Janssen membina ACT menjadi rakan yang dihormati oleh syarikat, menyediakan penyelesaian alam sekitar yang disokong kesahan saintifik. Kami akan terus memberi tumpuan untuk membantu organisasi mencapai kesan alam sekitar yang positif dan bermakna – tidak kira bagaimana atau di mana mereka mahu meningkatkan skala dan pertumbuhan.”

Crooks membawa dekad pengalaman dalam penyelesaian tenaga, termasuk satu dekad dalam tenaga boleh diperbaharui, ke ACT. Tempoh kerjaya 31 tahunnya di Shell termasuk tempoh sebagai CEO perniagaan runcit First Utility (kemudian Shell Energy) di kalangan beberapa jawatan kepimpinan lain. Pada 2020, beliau mengambil alih untuk memimpin aktiviti tenaga boleh diperbaharui dan penyelesaian tenaga mereka di Eropah dengan matlamat mempercepat peralihan ke ekonomi yang lebih mampan.

Dalam tempoh setahun kebelakangan ini, ACT membantu pelanggan menyediakan lebih 120 TWh tenaga boleh diperbaharui, di kalangan banyak inisiatif mampan lain. Pada 2023, ACT mengambil alih Green Project Technologies, syarikat perisian berpangkalan di Amerika Syarikat yang menyediakan platform SaaS untuk mempermudahkan pemakaian karbon. Pengambilalihan ini membolehkan perniagaan bekerjasama dengan ACT untuk mengira, mengurus, mengurangkan dan mendedahkan emisi mereka dengan cekap. ACT juga membuka pejabat global keenamnya pada 2023, dengan menambah London ke senarai yang semakin bertambah termasuk Ibu Pejabatnya di Amsterdam, dan pejabat di New York, Paris, Shanghai, dan Singapura.

Olivier van Riet Paap, rakan kongsi salah satu pelabur aset pertumbuhan swasta terkemuka di dunia Bridgepoint, pelabur dalam ACT, menyatakan, “Colin mempunyai rekod kejayaan yang terbukti. Beliau sentiasa menyampaikan nilai bersepadu dan cemerlang dalam mengimbangi pertumbuhan dan risiko, serta meningkatkan budaya organisasi dan fokus pelanggan dalam syarikat antarabangsa yang aktif dalam peralihan tenaga. Saya tidak ragu beliau adalah pemimpin yang tepat untuk membangun kedudukan yang kukuh ACT sebagai kuasa ESG yang menyokong syarikat dan institusi di seluruh dunia dalam usaha mereka untuk membina masa depan yang mampan.”

Mengenai ACT
ACT membantu organisasi mencapai matlamat tindakan iklim mereka, tidak kira seberapa ambisius. Sejak penubuhannya pada 2009, mereka telah menjadi rakan yang boleh dipercayai untuk projek iklim berimpak tinggi yang menjana kredit karbon, projek kecekapan tenaga dan sijil, serta pakar dalam pasaran tenaga boleh diperbaharui dan gas, bahan api boleh diperbaharui dan izin pelepasan.

Maklumat Media:

Davis MacMillan

+1 212 994 7509
Waktu pejabat: 8am-6pm ET

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.