Sevilla FC Mengubah Proses Rekrutmen Pemain dengan Kuasa IBM watsonx Generative AI

  • Sevilla FC memperkenalkan Scout Advisor, alat inovatif yang dibina pada platform watsonx IBM, untuk meningkatkan proses perekrutan pemain.
  • “Scout Advisor” direka untuk memanfaatkan sepenuhnya potensi besar pangkalan data pemain Sevilla FC untuk mencipta kelebihan saingan baharu.
  • membolehkan Sevilla FC untuk menyambung jurang antara pengumpulan maklumat tradisional berasaskan manusia dan berasaskan data dalam pengenalpastian dan pengkharakteristikan calon perekrutan.

(SeaPRwire) –   MADRID, Jan. 23, 2024 — IBM (NYSE: ) dan Sevilla FC hari ini memperkenalkan Scout Advisor, alat inovatif yang akan digunakan Sevilla FC untuk memberikan pasukan pengumpulan mereka dengan pengenalpastian dan penilaian yang menyeluruh, berasaskan data terhadap calon perekrutan. Dibina pada , platform IBM untuk perniagaan, yang direka untuk data dan aplikasi, Scout Advisor Sevilla FC akan bersepadu dengan rangkaian aplikasi intensif data yang dibangunkan sendiri.Pasukan bahagian data Sevilla FC bekerja dengan Pasukan Jurutera Pelanggan IBM untuk membina Scout Advisor, memanfaatkan keupayaan pemprosesan bahasa asli dan model asas watsonx untuk mencari dan menganalisis jumlah maklumat yang besar yang hadir dalam pangkalan data kelab sedia ada untuk menilai calon perekrutan. Ini termasuk data kuantitatif seperti ketinggian dan berat, kelajuan, bilangan gol atau minit yang dimainkan, dan data tidak berstruktur kualitatif seperti analisis teks yang terkandung dalam lebih daripada 200,000 laporan pengumpulan mereka.

Kemahiran pemprosesan bahasa asli penyelesaian itu telah membolehkan Sevilla FC untuk menggunakan beberapa model bahasa besar (LLM) untuk membantu meningkatkan ketepatan dan keberkesanan pengenalpastian pemain mereka. Dengan menggunakan arahan bahasa dari pengumpul Sevilla FC yang menggambarkan ciri-ciri kunci pemain dicari, Scout Advisor menjana senarai terkurat calon berdasarkan keperluan yang dinyatakan dan meringkaskan keseluruhan set laporan pengumpulan untuk setiap pemain individu. Selain itu, Scout Advisor menghubungkan setiap pemain ke aplikasi data Sevilla FC sendiri untuk memperoleh wawasan mendalam tentang angka prestasi kuantitatif mereka.

Pengumpulan pemain dan keputusan perekrutan di pasukan sukan elit, terutamanya dalam industri bola sepak, melibatkan pelaburan berjuta-juta dolar, kontrak jangka panjang dan tahap ketidakpastian yang tinggi mengenai prestasi dan ROI. Secara tradisional, perekrutan pemain bergantung kepada kombinasi pemerhatian manusia subjektif dan analisis data manual. Walau bagaimanapun, pendekatan ini mempunyai beberapa had, kerana ia adalah proses yang memakan masa dan hanya mempertimbangkan beberapa faktor sahaja.

Sudah lama diakui kerana pangkalan data pemain penilaian kuantitatifnya yang besar, pasukan pengumpulan Sevilla FC telah menarik perhatian global kerana rekod kejayaannya dalam mengenal pasti bintang bola sepak yang sedang naik. Selain itu, Sevilla FC merupakan pelopor dalam pembangunan aplikasi intensif datanya sendiri yang ditujukan untuk mengkharakterisasikan pemain berdasarkan spektrum kuantitatif yang luas. Kini, Scout Advisor menawarkan Sevilla FC kelebihan saingan tambahan – menggabungkan keupayaan sedia ada dengan penggunaan AI generatif untuk menyambung jurang antara pengumpulan berpandukan metrik dan pemerhatian berpusat manusia yang tidak mudah diukur di padang. Pendekatan automatik ini direka untuk terus meningkatkan proses pengenalpastian pemain mereka, untuk membantu mereka membuat keputusan perekrutan yang lebih cekap dan bermaklumat.

Kemahiran watsonx IBM membolehkan Scout Advisor untuk memanfaatkan sepenuhnya potensi besar laporan pemain Sevilla FC dengan membolehkan pencarian pemain menggunakan bahasa semula jadi dan mendapatkan calon perekrutan berdasarkan petunjuk kuantitatif utama mereka dan pendapat terperinci yang ahli pengumpulan mempunyai tentang mereka. Ini memberikan Sevilla FC kelebihan saingan yang mungkin, daripada dapat membuat keputusan perekrutan yang lebih bermaklumat dengan wawasan yang diperkuat teknologi.

“Kami gembira bekerjasama dengan IBM kerana projek ini boleh menjadi perubahan permainan untuk Sevilla FC dan seluruh Industri Sukan,” kata José María del Nido Carrasco, Presiden Sevilla FC. “Pasukan pengumpul dan ahli analisis kami komited untuk mencari pemain terbaik untuk menyokong kejayaan pasukan kami dan telah bekerja keras untuk membina pangkalan data pemain yang mengkagumkan, dan kini, dengan sokongan IBM, kami boleh memanfaatkan aset ini sepenuhnya. Ini memberi kami kelebihan saingan yang signifikan dalam proses perekrutan pemain dan membolehkan kami untuk mencari pemain terbaik untuk pasukan kami dan terus meningkatkan prestasi kami di padang. Kami percaya bahawa kolaborasi ini akan memberi kesan positif tidak sahaja untuk Sevilla FC tetapi untuk industri sukan secara keseluruhan. Dengan alat ini, Sevilla FC juga menunjukkan bahawa teknologi bukan hanya matlamat tetapi rakan sejalan yang rapat dalam perjalanan ke arah masa depan entiti kami; ia adalah sebahagian daripada DNA kami.”

“Kami bangga bekerjasama dengan Sevilla FC untuk menggunakan kuasa AI generatif watsonx IBM untuk membantu meningkatkan ketepatan dan keberkesanan proses perekrutan pemain mereka,” kata Ana Paula Assis, Pengerusi dan Pengurus Besar IBM EMEA. “Dengan pengawalan dan tadbir urus yang sesuai, AI terus menjadi perubahan permainan untuk perniagaan di seluruh pelbagai industri yang sedang memodenkan operasi. Dalam kes ini, dengan menghasilkan wawasan yang boleh dipercayai dan diterangkan yang maju matlamat kelab bola sepak saingan sambil mengubah suai kerja pengumpul bola sepak. “

Kolaborasi antara IBM dan Sevilla FC adalah sebahagian daripada strategi perniagaan dan teknologi kelab yang bertujuan untuk memanfaatkan kuasa data dan AI untuk meningkatkan operasi bola sepak mereka. Dengan mengintegrasikan penyelesaian berasaskan watsonx ke dalam seni bina data sedia ada mereka, Sevilla FC bertujuan untuk meningkatkan pulangan pelaburan sumber sedia ada dengan keputusan perekrutan yang lebih cepat, cekap dan bermaklumat.

Tentang IBM

IBM adalah pembekal utama awan hibrid global dan kepakaran AI, dan perundingan. Kami membantu pelanggan di lebih daripada 175 negara untuk memanfaatkan wawasan daripada data mereka, mempercepatkan proses perniagaan, mengurangkan kos, dan mendapatkan kelebihan saingan dalam industri mereka. Lebih daripada 4,000 entiti kerajaan dan korporat dalam bidang infrastruktur kritikal seperti perkhidmatan kewangan, telekomunikasi dan kesihatan bergantung kepada platform awan hibrid IBM dan Red Hat OpenShift untuk melaksanakan transformasi digital mereka dengan cepat, cekap, dan selamat. Terobosan IBM dalam AI, komputer kuantum, penyelesaian awan industri khusus dan perundingan menyediakan pilihan terbuka dan fleksibel kepada pelanggan kami. Semuanya disokong oleh komitmen jangka panjang IBM terhadap kepercayaan, ketelusan, tanggungjawab, inklusiviti, dan perkhidmatan.

Tentang Sevilla FC

Sevilla FC adalah salah satu kelab yang paling penting di Sepanyol dan Eropah. Merayakan ulang tahunnya yang ke-134 pada Januari ini, kelab telah dengan bijak menggabungkan sejarah dan kemodenan. Terutamanya, abad ke-21 telah menyaksikan letupan sukan untuk kelab. Selepas tahun-tahun awal yang penuh dengan kemuliaan serantau dan kebangsaan, dalam 18 tahun kebelakangan ini, Sevilla FC telah mencapai kejayaan antarabangsa yang signifikan, dengan memenangi lapan gelaran Eropah, termasuk tujuh Liga Europa UEFA dan satu Piala Super UEFA. Selain itu, kelab telah menjadi peserta tetap dalam Liga Juara-Juara UEFA. Di luar pencapaian sukannya, Sevilla FC dirujuk sebagai pelopor dalam memanfaatkan teknologi untuk pengumpulan pemain dan pelbagai sektor lain dalam organisasi.

Media Kontak:

Sevilla FC: Álvaro Ramírez Pérez. ()
IBM: Miguel Giménez de Castro ()

 

IBM Corporation logo.

IBM Corporation logo.

 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.