Sepuluh syarikat SM dianugerahkan kecemerlangan dalam Tadbir Urus Korporat

11 2 Ten SM companies honored for excellence in Corporate Governance

PASAY CITY, Filipina, Oct. 26, 2023 — Sepuluh syarikat dari Kumpulan SM telah diiktiraf untuk kecemerlangan dalam tadbir urus korporat dalam Golden Arrow Awards yang baru-baru ini diadakan oleh Institut Pengarah Korporat (ICD).

China Banking Corporation (China Bank), sayap perbankan SM Investments Corporation (SM Investments), memenangi pengiktirafan 5-arrow tertinggi untuk tahun kedua berturut-turut. SM Prime Holdings, Inc., perniagaan hartanah SM Investments juga mencapai anugerah 5-arrow keduanya.

SM Investments, BDO Unibank, Inc. (BDO), dan Belle Corporation (Belle) menerima pengiktirafan 4-arrow. Syarikat-syarikat yang diberi pengiktirafan 3-arrow ialah 2GO Group, Inc., dan anak syarikat Belle, Pacific Online Systems Corporation (POSC) dan Premium Leisure Corporation. Penerima anugerah lain dari Kumpulan ini ialah Atlas Consolidated Mining and Development Corporation dan APC Group, Inc.

“Penghargaan ini memberi inspirasi kepada kami untuk terus menggalakkan amalan terbaik dalam tadbir urus korporat dalam melayani pemangku kepentingan dan masyarakat kami,” kata Pengerusi Lembaga SM Investments Amando M. Tetangco, Jr.

Kumpulan SM telah konsisten menerima Anugerah Golden Arrow dari ICD sejak 2018. Prestasi tahun ini telah mengukuhkan komitmen Kumpulan dalam mematuhi standar tertinggi tadbir urus korporat sebagai salah satu konglomerat yang paling banyak diiktiraf dengan sepuluh syarikatnya diiktiraf.

Pengiktirafan Golden Arrow ICD dianugerahkan kepada syarikat-syarikat tersenarai awam di Filipina berdasarkan keputusan penilaian Skor Kotak Serantau ASEAN untuk Tadbir Urus Korporat (ACGS).

Ditubuhkan pada 1999, ICD Filipina telah menjadi penyokong teguh untuk menubuhkan dan mempromosikan piawaian antarabangsa bagi tadbir urus korporat yang baik di negara ini bersama rakan senegaranya di rantau.

Mengenai SM Investments Corporation

SM Investments Corporation ialah syarikat terkemuka Filipina yang melabur dalam perniagaan-perniagaan terkemuka dalam runcit, perbankan dan hartanah. Ia juga melabur dalam usaha-usaha yang menangkap peluang pertumbuhan tinggi dalam ekonomi Filipina yang sedang berkembang.

Operasi runcit SM ialah yang terbesar dan paling pelbagai di negara ini dengan kedai makanan, bukan makanan dan khusus serta kedai runcitnya. SM Prime Holdings, Inc., sayap hartanahnya, ialah pembangun hartanah terintegrasi terbesar di Filipina dengan kepentingan di pusat membeli-belah, kediaman, pejabat, hotel dan pusat konvensyen serta pembangunan hartanah berkaitan pelancongan.

Kepentingan SM dalam perbankan ialah dalam BDO Unibank, Inc., bank terbesar di negara ini, dan China Banking Corporation, bank swasta keempat terbesar berdasarkan jumlah aset.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati www.sminvestments.com

Logo – https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/10/40af307c-14666_2.jpg