Senmiao Technology Reports Fiscal 2024 Third Quarter Financial Results

(SeaPRwire) –   CHENGDU, China, Feb. 12, 2024 — Senmiao Technology Limited (“Senmiao”) (Nasdaq: AIHS), a financing and servicing company focused on the online ride-hailing industry in China as well as an operator of its own online ride-hailing platform, hari ini mengumumkan keputusan kewangan bagi suku kewangan kewangan ke-3 tahun kewangan 2024 yang berakhir 31 Disember 2023.

Tajuk-tajuk Kewangan dan Operasi Suku Kewangan Ketiga Tahun Kewangan 2024

  • Jumlah pendapatan sebanyak $1.6 juta berbanding $1.7 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya, terutamanya disebabkan pendapatan daripada perkhidmatan platform teksi dalam talian menurun, tetapi diimbangi oleh peningkatan pendapatan daripada perniagaan sewa kereta.
  • Kerugian daripada operasi menyusut kepada $1.1 juta, daripada $1.3 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya.
  • Kerugian bersih adalah $0.9 juta, berbanding $1.0 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya.
  • Daripada 23 Oktober 2020, tarikh Senmiao melancarkan platform teksi dalam talian, sehingga 31 Disember 2023, lebih daripada 35.4 juta perjalanan telah diselesaikan (termasuk perintah yang diselesaikan pada platform yang dikendalikan oleh Senmiao dan platform rakan kongsi), dengan bayaran wang tunai penumpang berjumlah $114.0 juta. Setakat 9 Februari 2024, Senmiao beroperasi di 26 bandar di China, termasuk Chengdu, Changsha dan Guangzhou.

Ucapan Pengurusan

Xi Wen, Pengerusi, Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Senmiao, berkata: “Kami gembira melihat kekuatan berterusan perniagaan sewa kereta kami, yang membolehkan kami mencapai peningkatan margin kasar yang ketara dan keputusan bawahan yang lebih baik bagi suku kewangan ketiga tahun kewangan 2024. Walaupun perkhidmatan platform teksi dalam talian mencatat penurunan pendapatan disebabkan persaingan yang meningkat dan pemeriksaan pematuhan di beberapa pasaran utama kami, kami optimis tentang keupayaan kami untuk meningkatkan bilangan perintah yang diselesaikan dan meningkatkan kecekapan operasi keseluruhan melalui perjanjian kerjasama baru-baru ini dengan ., sebuah syarikat dengan pengalaman meluas dalam operasi platform teksi dalam talian di pelbagai bandar di China. Kami lebih daripada dua kali ganda keuntungan kasar semasa tempoh tersebut hasil sumbangan pendapatan yang meningkat daripada perniagaan sewa kereta, dan inisiatif pengurangan kos berterusan kami menyebabkan penurunan sebanyak 24.0% dalam perbelanjaan pengurusan dan pentadbiran, yang semuanya menyebabkan peningkatan yang ketara pada prestasi bawahan. Ketika kami terus meningkatkan prestasi operasi dan kewangan kami, kami juga terus mencari dan menilai peluang perniagaan yang akan menjadi pemangkin pertumbuhan perniagaan Senmiao.”

Tinjauan Kewangan

Pendapatan

Jumlah pendapatan adalah $1.6 juta bagi suku kewangan ketiga yang berakhir pada 31 Disember 2023, berbanding $1.7 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya. Semasa suku yang berakhir pada 31 Disember 2023, perniagaan sewa kerata menjana pendapatan sewa operasi sebanyak $1.0 juta, peningkatan 27.0% daripada $0.8 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya, terutamanya disebabkan purata penggunaan kereta sewa meningkat daripada 42.9% ke 80.6%. Perniagaan perkhidmatan platform teksi dalam talian menjana pendapatan sebanyak $0.5 juta, berbanding $0.8 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya. Penurunan ini terutamanya disebabkan oleh bilangan perintah yang diselesaikan berkurangan hasil persaingan yang meningkat dan pemeriksaan pematuhan yang dilakukan oleh rakan kongsi platform kami Gaode di Chengdu, salah satu pasaran utama Senmiao, semasa tempoh tersebut.

Kos Pendapatan

Kos pendapatan menurun 22.9% kepada $1.2 juta bagi suku kewangan ketiga yang berakhir pada 31 Disember 2023, daripada kira-kira $1.6 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya, terutamanya disebabkan penurunan $0.2 juta dalam perbelanjaan penyelenggaraan dan insurans berkaitan dengan perniagaan sewa kereta kerana Senmiao menggunakan lebih banyak Kenderaan Elektrik Berdaya (NEV) semasa tempoh tersebut, dan penurunan $0.1 juta dalam perbelanjaan terus dan yuran perkhidmatan teknikal untuk perniagaan perkhidmatan platform teksi dalam talian hasil bilangan perintah yang diselesaikan berkurangan.

Keuntungan Kasar

Keuntungan kasar adalah $0.4 juta bagi suku kewangan ketiga yang berakhir 31 Disember 2023, peningkatan 128.5% daripada $0.2 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya, terutamanya disebabkan peningkatan keuntungan kasar daripada perniagaan sewa kereta Senmiao, diimbangi oleh penurunan keuntungan kasar daripada perkhidmatan platform teksi dalam talian dan perkhidmatan lain.

Perbelanjaan Pengurusan, Am dan Pentadbiran

Perbelanjaan pengurusan, am dan pentadbiran menurun 24.0% kepada $1.1 juta bagi suku kewangan ketiga yang berakhir pada 31 Disember 2023, daripada $1.4 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya, yang terutamanya disebabkan oleh usaha kawalan kos berterusan Syarikat dan inisiatif untuk mengoptimumkan operasinya, yang menyebabkan penurunan $0.2 juta dalam perbelanjaan gaji dan manfaat kakitangan dan penurunan $0.2 juta dalam caj sewa pejabat dan insurans.

Kerugian daripada Operasi

Kerugian daripada operasi bagi suku kewangan ketiga yang berakhir pada 31 Disember 2023, menyusut kepada $1.1 juta, daripada kerugian daripada operasi sebanyak $1.3 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya. Ini terutamanya disebabkan penurunan kos pendapatan.

Kerugian Bersih

Kerugian bersih bagi suku kewangan ketiga yang berakhir pada 31 Disember 2023, adalah $0.9 juta, berbanding $1.0 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Kerugian sesaham

Kerugian sesaham diluaran bagi suku kewangan ketiga yang berakhir pada 31 Disember 2023, adalah kira-kira $0.10 berdasarkan purata tertimbang bilangan saham biasa dan diluaran asas sebanyak 9.4 juta, berbanding kerugian sesaham diluaran kira-kira $0.13 berdasarkan purata tertimbang bilangan saham biasa dan diluaran asas sebanyak 7.7 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Kedudukan Kewangan

Setakat Disember 31, 2023, Senmiao mempunyai wang tunai dan setara wang tunai sebanyak $1.1 juta, berbanding $1.6 juta setakat Mac 31, 2023. Ekuiti pemegang saham adalah $2.2 juta setakat 31 Disember 2023, berbanding $4.4 juta setakat 31 Mac 2023.

Maklumat tambahan mengenai keputusan operasi suku ini Senmiao boleh didapati dalam Laporan Suarteran Senmiao pada Borang 10-Q bagi suku berakhir 31 Disember 2023, yang akan difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat pada tarikh pengumuman keputusan kewangan ini.

Tentang Senmiao Technology Limited

Beribu pejabat di Chengdu, Wilayah Sichuan, Senmiao menyediakan perkhidmatan urus niaga dan berkaitan kereta termasuk jualan kereta, penyediaan dan perkhidmatan pembelian dan pembiayaan kereta, pengurusan, sewa operasi, jaminan dan perkhidmatan urus niaga kereta lain, serta mengendalikan platform teksi dalam talian yang ditujukan terutamanya kepada pasaran teksi dalam talian yang berkembang di kawasan operasi Senmiao di China. Untuk maklumat lanjut mengenai Senmiao, sila lawati: . Senmiao secara rutin memberikan maklumat penting terkini di laman webnya.

Nota Berkaitan Pernyataan Prospektif 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Penyataan prospektif dalam kenyataan akhbar ini mengandungi ramalan masa depan seperti yang ditakrifkan oleh Akta Pembaharuan Undang-Undang Sekuriti Swasta 1995. Pernyataan prospektif ini