SASARAN EKSPLORASI BERMAKNA SECARA GLOBAL DITAKRIFKAN DI KANGANKUNDE

SOROTAN

  • Sasaran Eksplorasi ditakrifkan berikutan Anggaran Sumber Mineral yang dilaporkan baru-baru ini sebanyak 261 juta tan metrik pada 2.19% TREO dan ditakrifkan oleh pemendapan di bawah MRE
  • Potensi Sasaran Eksplorasi dan Anggaran Sumber Mineral menjadikan Kangankunde sebagai salah satu deposit nadir bumi terbesar di dunia berdasarkan kod pelaporan mineral yang diiktiraf global

SYDNEY, 4 Okt. 2023Lindian Resources Limited (ASX:LIN) (“Lindian” atau “Syarikat”) dengan sukacitanya menerbitkan Sasaran Eksplorasi untuk Projek Nadir Bumi Kangankunde yang, bersama-sama dengan Anggaran Sumber Mineral (‘MRE’) yang baru diterbitkan, dengan jelas menjadikan Kangankunde sebagai salah satu projek nadir bumi terbesar di dunia, disokong oleh gred yang sangat baik, bahan yang unik tidak radioaktif dan peratusan tinggi unsur nadir bumi yang menjadi kunci peralihan tenaga bersih. Sasaran Eksplorasi untuk Projek Nadir Bumi Kangankunde Carbonatite Tengah adalah antara 400 juta tan metrik (julat lebih rendah) hingga 800 juta tan metrik (julat lebih tinggi) dengan gred antara 2.0% dan 2.7% TREO.

Lindian menyiapkan dua lubang gerudi teras dalam di bawah MRE untuk menguji potensi lanjutan kepada pemendapan mineral. Dua lubang gerudi teras dalam ini membentuk asas anggaran Sasaran Eksplorasi yang dibentangkan di bawah.

Sasaran eksplorasi disusun untuk Kangankunde berikutan hasil penggerudian dalam fasa 2.

Sasaran

Julat

Tan Metrik (juta)

Gred (TREO %)

Sasaran Eksplorasi

Lebih rendah

400

2.0 %

Carbonatite Tengah

Lebih tinggi

800

2.7 %

Pernyataan Berjaga-jaga: Potensi kuantiti dan gred Sasaran Eksplorasi adalah konseptual. Oleh itu, ia adalah anggaran. Terdapat eksplorasi yang tidak mencukupi untuk menganggarkan Sumber Mineral di kawasan yang dianggap sebagai sasaran eksplorasi dan tidak pasti sama ada eksplorasi selanjutnya akan menghasilkan anggaran Sumber Mineral. Sasaran Eksplorasi telah disediakan dan dilaporkan selaras dengan edisi 2012 Kod JORC.

ULASAN

Pengerusi Eksekutif Asimwe Kabunga mengulas: “Sasaran Eksplorasi ini merupakan peristiwa penentu bagi Lindian dan Malawi. Walaupun MRE kami sendiri luar biasa, Sasaran Eksplorasi menunjukkan potensi projek Kangankunde untuk berkembang dengan ketara melalui aktiviti eksplorasi lanjutan dan, tanpa keraguan, merupakan salah satu deposit nadir bumi terbesar di dunia dan aset yang dijangka memberi kesan ketara kepada sektor nadir bumi global. Ia menempatkan Lindian dengan jelas sebagai pemain utama dalam industri dengan aset yang sepenuhnya dilesenkan, dilesenkan untuk pengeluaran dan menikmati sokongan Kerajaan dan Komuniti yang sangat kuat. Kami percaya Kangankunde sangat menarik kepada bakal pengambil kerana keupayaannya untuk menyediakan bekalan produk yang konsisten dalam jangka masa panjang. Selanjutnya, kami membuat kemajuan yang sangat baik untuk memulakan operasi perlombongan dan pemprosesan Fasa 1 pada akhir 2024 disokong dengan baki tunai yang kukuh.”

Ketua Pegawai Eksekutif Alistair Stephens menambah: “Kangankunde kini dipastikan berada dalam kelas projek nadir bumi yang dianggap terbaik di dunia, seperti yang ditakrifkan oleh skala, gred dan kualiti sumber. Skala aset ini benar-benar menakjubkan dengan potensi eksplorasi tambahan pada kedalaman dan merentasi kawasan pajakan yang lebih luas yang kekal tidak dieksplorasi. Secara berasingan, kami memajukan dengan baik program penggerudian pembangunan lombong isian yang akan membolehkan kami menakrifkan sebahagian MRE kepada Kategori Terunjuk.”

Anggaran Sumber Mineral untuk Projek Nadir Bumi Kangankunde

Klasifikasi Sumber

Tan Metrik

(juta)

TREO

(%)

NdPr% daripada TREO**

(%)

Tan Terkandung NdPr*

(juta)

Sumber Infer

261

2.19

20.2

1.2

Maklumat dalam laporan ini yang berkaitan dengan Anggaran Sumber Mineral untuk Nadir Bumi Kangankunde pertama kali dikeluarkan kepada ASX pada 3 Ogos 2023 dan boleh dilihat di www.asx.com.au. Syarikat mengesahkan bahawa ia tidak menyedari sebarang maklumat atau data baru yang secara material menjejaskan maklumat yang dimasukkan dalam pengumuman pasaran yang berkaitan, dan bahawa semua andaian dan parameter teknikal yang menyokong anggaran dalam pengumuman terus diguna pakai dan tidak berubah secara material.

SASARAN EKSPLORASI

Satu Sasaran Eksplorasi (Jadual 1) telah ditentukan untuk Carbonatite Tengah (Rajah 3) projek nadir bumi Kangankunde sebagai tambahan kepada anggaran Sumber Mineral semasa (MRE) [1] (Jadual 2).

Sasaran Eksplorasi telah dipertimbangkan berikutan kejayaan program penggerudian fasa 2 dalam yang menunjukkan kesinambungan pemendapan mineral nadir bumi bergred tinggi sehingga 800 meter di bawah had MRE. Siri-siri ketara yang dilaporkan dalam lubang sambungan kedalaman ini adalah:

  • 853.6 meter pada 2.73% TREO dari 52 meter dalam KGKRCDD074[2] dan,
  • 1,000 meter pada 2.60% TREO,
    • termasuk, 805.26 meter pada 2.90% TREO dari 152.85 meter dalam KGKDD009[3]

Jadual 1: Kangankunde