Saham Mundur di Tengah Konflik Timur Tengah

Stocks Pull Back

Dalam laporan Morning Markets hari ini, kami melihat penarikan diri pasaran saham apabila ketegangan geopolitik meningkat di Timur Tengah. Kontrak Berjangka Mini S&P 500 Disember (ESZ23) turun sebanyak -0.71%, sementara kontrak Berjangka Mini Nasdaq 100 Disember (NQZ23) telah merosot sebanyak -0.88%.

Penurunan dalam indeks berjangka saham boleh dikaitkan dengan peningkatan sentimen mengelak risiko yang disebabkan oleh kebimbangan geopolitik yang semakin meningkat. Pada hujung minggu, kumpulan militan Hamas melancarkan serangan ke atas Israel, mengakibatkan lebih 1,100 mangsa. Para pelabur mencari perlindungan dalam bon kerajaan Eropah, menyebabkan hasil menurun. Perhatikan bahawa pasaran Perbendaharaan AS ditutup hari ini untuk cuti Hari Columbus.

Serangan Hamas ke atas Israel memberi kesan berganda ke atas pasaran minyak global, dengan harga minyak mentah melonjak sebanyak lebih +3%. Ketakutan akan konflik yang lebih meluas yang mengganggu bekalan minyak mentah dari Timur Tengah telah mendorong AS untuk mengerahkan kapal perang ke Mediterranean timur. The Wall Street Journal melaporkan penglibatan Iran dalam membantu Hamas merancang serangan mengejut ini.

Pasaran kini menetapkan kebarangkalian 22% Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) menaikkan kadar dana sebanyak +25 mata asas pada mesyuarat FOMC seterusnya yang berakhir pada 1 November. Selain itu, terdapat kebarangkalian 40% kenaikan kadar +25 mata asas pada mesyuarat seterusnya yang berakhir pada 13 Disember. Selepas kenaikan potensi ini, pasaran menjangkakan FOMC akan memulakan pemotongan kadar pada separuh kedua 2024, sebagai respons kepada perlambatan ekonomi AS yang dijangka.

Di seberang Atlantik, hasil bon Eropah cenderung lebih rendah, dengan hasil bund Jerman 10 tahun menyentuh paras terendah 1 minggu 2.828% dan kini turun sebanyak -1.7 mata asas pada 2.867%. Sementara itu, hasil gilt UK 10 tahun telah susut sebanyak -0.5 mata asas kepada 4.568%.

Pasaran saham global menghadapi halangan, dengan Euro Stoxx 50 turun sebanyak -0.76%. Serangan mengejut Hamas ke atas Israel telah memberi kesan terutamanya kepada saham perjalanan dan rekreasi, membawa kepada penggantungan sementara penerbangan antarabangsa ke Israel. Walau bagaimanapun, pasaran melihat lonjakan dalam saham pertahanan, termasuk Saab, Rheinmetall, dan Leonardo, yang kesemuanya melonjak sekurang-kurangnya 5%. Selain itu, saham tenaga mendapat manfaat daripada peningkatan +4% dalam harga minyak mentah.

Berita ekonomi hari ini di Eurozone bercampur bagi saham. Pengeluaran perindustrian Jerman pada Ogos menurun sebanyak -0.2% bulan ke bulan, sedikit lebih teruk daripada yang dijangkakan -0.1%. Sebaliknya, keyakinan pelabur Sentix Eurozone untuk Oktober jatuh sebanyak -0.4 ke -21.9, iaitu penurunan yang lebih kecil daripada yang dijangka (-24.0).

Naib Presiden Bank Pusat Eropah (ECB) Guindos menekankan keperluan kewaspadaan terhadap inflasi, menunjukkan bahawa kadar faedah mungkin kekal pada tahap semasa untuk tempoh yang panjang disebabkan faktor-faktor seperti turun naik harga minyak, penyusutan euro, dan perkembangan kos buruh unit.

Di China, Indeks Komposit Saham Shanghai dibuka semula selepas cuti seminggu, jatuh ke paras terendah 6 minggu dengan penurunan -0.44%. Saham pelancongan dan perjalanan menderita kerana data cuti Minggu Emas yang mengecewakan, menunjukkan kelemahan dalam perbelanjaan pengguna. Saham hartanah juga berundur kerana jualan rumah semasa tempoh yang biasanya kuat ini menurun. Harga minyak mentah naik sebanyak +4%, menyumbang kepada pemulihan dalam saham tenaga.

Pelabur asing terus membuang pegangan saham Cina mereka apabila pasaran daratan dibuka semula selepas cuti Minggu Emas. Berkaitan dengan ini, dana luar negara menjual bersih 7.5 bilion yuan ($1 bilion) dalam saham pesisir melalui pautan perdagangan dengan Hong Kong, menandakan tahap tertinggi sejak 25 September.

Dalam dagangan pra-pasaran AS, beberapa sektor mengalami perubahan. Saham syarikat penerbangan berada di bawah tekanan, dengan United Airlines Holdings (NASDAQ:UAL), American Airlines Group (AAL), dan Delta Air Lines (NYSE:DAL) kesemuanya menurun lebih -2% disebabkan penggantungan penerbangan antarabangsa ke Israel.

Pengendali kapal persiaran, termasuk Carnival (NYSE:CCL), Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH), dan Royal Caribbean Cruises Ltd (NYSE:RCL) juga turun lebih -1% apabila saham pelancongan terjejas oleh konflik Timur Tengah.

Saham teknologi dengan pendedahan ke Israel, seperti Applied Materials (AMAT), Check Point Software Technologies (NASDAQ:CHKP), Fortinet (NASDAQ:FTNT), Intel (NASDAQ:INTC), dan Nvidia (NASDAQ:NVDA), telah menurun lebih -1% berikutan serangan Hamas ke atas Israel.

Datadog (NASDAQ:DDOG) telah jatuh lebih -4% dalam dagangan pra-pasaran selepas penurunan taraf oleh Bank of America dari beli ke neutral.

Pada nota yang lebih cerah, saham tenaga dan syarikat perkhidmatan tenaga mencatatkan keuntungan dalam dagangan pra-pasaran, didorong oleh peningkatan +3% dalam harga minyak mentah WTI. Akibatnya, ConocoPhillips (NYSE:COP), Chevron (NYSE:CVX), Devon Energy (NYSE:DVN), Diamondback Energy (NASDAQ:FANG), Marathon Oil (NYSE:MRO), Occidental Petroleum (NYSE:OXY), dan Valero Energy (NYSE:VLO) kesemuanya naik lebih +2%.

Saham pertahanan, termasuk Lockheed Martin (NYSE:LMT), RTX Corp (NYSE:RTX), Northrop Grumman (NYSE:NOC), dan L3Harris Technologies (NYSE:LHX), telah mendapat lebih +3% dalam dagangan pra-pasaran berikutan serangan Hamas ke atas Israel.

Akhir sekali, Lennox International (NYSE:LII) naik lebih +1% dalam dagangan pra-pasaran selepas menerima naik taraf berganda daripada Goldman Sachs, bergerak daripada jual ke beli. Oracle (NYSE:ORCL) juga meningkat lebih +1% dalam dagangan pra-pasaran selepas Evercore ISI menaik taraf saham daripada sejajar ke laksana.

Dalam kalendar pendapatan hari ini (9 Oktober 2023), pelabur akan mengawasi laporan daripada Applied Digital Corp (NASDAQ:APLD) dan Waldencast plc (NASDAQ:WALD).