Saham Merosot dan Hasil Bon Meningkat ketika Pekerjaan AS Melonjak

Pasaran Saham Hari Ini

Ringkasan Pasaran Pagi

Pada hari perdagangan ini, kontrak berjangka E-Mini S&P 500 Disember (ESZ23) turun sebanyak -0.81%, sementara kontrak berjangka Nasdaq 100 Disember (NQZ23) telah jatuh sebanyak -1.03%.

Kontrak berjangka indeks saham telah mengalami penjualan mendadak pada pagi ini, berbalik daripada keuntungan semalaman. Pemangkin untuk peralihan ini adalah lonjakan hasil bon yang ketara berikutan pengeluaran laporan gaji bulanan AS. Laporan itu menunjukkan bahawa pekerjaan bukan pertanian untuk September melonjak sebanyak +336,000, jauh melebihi jangkaan +170,000, menandakan peningkatan tertinggi dalam lapan bulan. Prestasi yang kukuh dalam pasaran buruh AS ini telah meningkatkan jangkaan bahawa Rizab Persekutuan mungkin memutuskan untuk menaikkan kadar faedah dalam mesyuarat FOMC yang akan datang pada November.

Perlu diberi perhatian, bukan sahaja pekerjaan bukan pertanian September melampaui jangkaan, malah terdapat juga semakan positif ke atas angka Ogos. Pekerjaan bukan pertanian Ogos telah disemak ke atas sebanyak 40,000, kini berdiri pada +227,000, berbanding dengan +187,000 yang dilaporkan pada mulanya. Walau bagaimanapun, kadar pengangguran September AS kekal tidak berubah pada 3.8%, tidak mencapai jangkaan penurunan kepada 3.7%.

Dari segi pertumbuhan upah, pendapatan jam purata AS September meningkat sebanyak +0.2% secara bulanan dan +4.2% tahun-ke-tahun, sedikit di bawah jangkaan pertumbuhan bulanan +0.3% dan +4.3% setahun.

Sentimen pasaran pada masa ini mencerminkan kebarangkalian 32% Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) melaksanakan kenaikan kadar sebanyak +25 mata asas dalam mesyuarat FOMC seterusnya yang berakhir pada 1 November. Selain itu, terdapat kebarangkalian 50% kenaikan kadar sedemikian dalam mesyuarat seterusnya yang berakhir pada 13 Disember. Para pelabur juga menjangkakan kemungkinan FOMC mula memotong kadar pada separuh kedua 2024, bertindak balas terhadap perlambatan ekonomi AS yang dijangka.

Kedua-dua hasil bon AS dan Eropah telah mengalami pergerakan ke atas. Hasil nota T 10 tahun AS telah naik sebanyak +11.8 mata asas kepada 4.837%, sementara hasil bon bund Jerman 10 tahun telah meningkat sebanyak +6.1 mata asas kepada 2.939%. Hasil gilt UK 10 tahun naik sebanyak +7.7 mata asas kepada 4.619%.

Beralih ke pasaran luar negara, terdapat campuran prestasi. Euro Stoxx 50 menunjukkan peningkatan sederhana, terutamanya didorong oleh kekuatan dalam saham insurans disebabkan tanda-tanda minat pengambilalihan. Aviva Plc melonjak lebih daripada 10% selepas laporan muncul bahawa penanggung insurans itu menarik perhatian sekurang-kurangnya dua pembida berpotensi. Selain itu, berita ekonomi positif dari Jerman telah meningkatkan saham berikutan peningkatan pesanan kilang Ogos yang lebih kukuh daripada jangkaan.

Walau bagaimanapun, hasil bon kerajaan Eropah telah meningkat apabila ahli Lembaga Eksekutif ECB Schnabel membuat komen yang condong ke arah keketatan, menunjukkan kemungkinan kenaikan kadar faedah selanjutnya jika risiko inflasi material.

Di Jerman, pesanan kilang Ogos menyaksikan peningkatan bulanan yang ketara sebanyak +3.9%, melebihi jangkaan pertumbuhan +1.5%.

Mengenai prospek ekonomi, ahli Lembaga Eksekutif ECB Schnabel menyatakan, “Saya masih melihat risiko kenaikan inflasi, dan jika ia material, kenaikan kadar faedah selanjutnya mungkin diperlukan.”

Perlu diberi perhatian bahawa Indeks Komposit Shanghai China kekal ditutup untuk cuti Minggu Emas seminggu dan akan dibuka semula untuk dagangan pada Isnin. Sementara itu, Nikkei 225 Jepun ditutup hari ini dengan penurunan sederhana -0.26%. Saham Jepun terjejas oleh kebimbangan ekonomi yang timbul daripada data perbelanjaan isi rumah dan pendapatan tunai buruh Ogos yang lebih lemah daripada jangkaan.

Pada mulanya, saham Jepun menyaksikan keuntungan dipengaruhi oleh lonjakan dalam saham Hong Kong, dengan Indeks Hang Seng memanjat lebih daripada +1% disebabkan perbelanjaan cuti Minggu Emas positif di China. Shanghai Securities News melaporkan bahawa perbelanjaan di platform dalam talian China semasa cuti Minggu Emas melebihi tahap pra-pandemik.

Selanjutnya, indeks terkemuka Jepun Ogos CI naik sebanyak +1.3, mencapai tahap tertinggi 9 bulan 109.5, melebihi jangkaan 109.1. Walau bagaimanapun, perbelanjaan isi rumah Jepun Ogos menyaksikan penurunan -2.5% tahun-ke-tahun, penurunan yang lebih kecil daripada yang dijangkakan (-3.9% tahun-ke-tahun). Di samping itu, pendapatan tunai buruh Jepun Ogos naik sebanyak +1.1% tahun-ke-tahun, sedikit lebih lemah daripada jangkaan pertumbuhan +1.5% tahun-ke-tahun.

Dalam dagangan pra-pasaran AS, beberapa saham menyaksikan pergerakan yang ketara:

 • Pioneer Natural Resources (PXD) melonjak lebih daripada +12% selepas laporan perbincangan dengan Exxon Mobil mengenai pengambilalihan berpotensi.
 • Elf Beauty (ELF) memanjat lebih daripada +2% berikutan naik taraf daripada Jeffries kepada “beli” daripada “pegang,” bersama dengan harga sasaran $115.
 • Shoals Technologies Group (SHLS) naik lebih daripada +3% selepas menerima naik taraf daripada Piper Sandler kepada “lebih berat” daripada “neutral,” bersama dengan harga sasaran $28.
 • Trane Technologies Plc (TT) mendapat hampir +1% selepas JPMorgan Chase menaik taraf saham kepada “neutral” daripada “berat bawah.”
 • Eaton Corp Plc (ETN) menyaksikan peningkatan hampir +1% selepas JPMorgan Chase menaik taraf saham kepada “lebih berat” daripada “neutral,” bersama dengan harga sasaran $230.
 • ResMed (RMD) memanjat lebih daripada +3% berikutan permintaan FDA untuk ujian tambahan ke atas mesin tidur apnea pesaing pengeluar Phillips di tengah pemanggilan semula produk.
 • Wesco International (WCC) mendapat hampir +1% selepas JPMorgan Chase menaik taraf saham kepada “lebih berat” daripada “neutral,” bersama dengan harga sasaran $180.
 • Tesla (NASDAQ:TSLA) merosot lebih daripada -1% selepas mengurangkan harga kereta paling popularnya di AS.
 • Levi Strauss (LEVI) jatuh lebih daripada -1% selepas melaporkan hasil suku ketiga $1.51 bilion, di bawah anggaran konsensus $1.54 bilion. Syarikat itu juga menyemak unjuran hasil penuh tahun kepada 0% hingga +1%, turun daripada pandangan sebelumnya +1.5% hingga +2.5%.
 • Aehr Test Systems (AEHR) merosot lebih daripada -14% selepas melaporkan tempahan suku pertama $18.4 juta. William Blair menyuarakan kebimbangan mengenai nisbah buku kepada bil syarikat itu.
 • Carrier Global (CARR) jatuh lebih daripada -1% selepas JPMorgan Chase menurunkan taraf saham kepada “berat bawah” daripada “neutral.”
 • Exxon Mobil (NYSE:XOM) merosot lebih daripada -1% berikutan laporan perbincangan untuk memperoleh Pioneer Natural Resources.
 • LCI Industries (LCII) jatuh lebih daripada -1% selepas DA Davidson menurunkan taraf saham kepada “prestasi bawah” daripada “neutral.”

Laporan Pendapatan untuk 6 Oktober 2023:

 • 5E Advanced Materials Inc (FEAM)
 • GEO Group Inc/The (GEO)
 • Greenidge Generation Holdings Inc (GREE)