Saham Merosot apabila Hasil Bon Meneruskan Trend Meningkat

Bond Yields

Kontrak berjangka E-Mini S&P 500 Disember (ESZ23) telah merosot sebanyak -0.20%, sementara kontrak berjangka Nasdaq 100 Disember (NQZ23) turun sebanyak -0.05% setakat pagi ini.

Gambaran Pasaran

Indeks saham berjangka melepaskan keuntungan semalaman mereka, membalikkan arah disebabkan kenaikan hasil bon, yang memberi tekanan kepada ekuiti. Pada mulanya, indeks saham berjangka melonjak semasa perdagangan semalaman berikutan perjanjian lewat malam yang dicapai oleh pembuat undang-undang AS pada hari Sabtu untuk mengelakkan penutupan kerajaan, mencetuskan reli kelegaan. Para pelabur kini menantikan laporan pembuatan ISM September AS dan ucapan Pengerusi Rizab Persekutuan Jerome Powell kemudian pagi ini untuk wawasan arah pasaran.

Menambah sentimen positif adalah data ekonomi yang lebih baik daripada jangkaan dari China, yang menyokong pertumbuhan global. Pada bulan September, aktiviti pembuatan dan bukan pembuatan China berkembang lebih daripada yang dijangkakan.

Goldman Sachs telah menyatakan optimisme untuk saham teknologi mega-cap AS semasa musim pendapatan suku ketiga. Penurunan harga baru-baru ini telah membawa kepada penilaian yang lebih rendah, membuka peluang kepada pelabur kerana asas yang semakin baik berbeza dengan penilaian yang semakin merosot.

Jangkaan Kenaikan Kadar

Pasaran kini menetapkan kebarangkalian 33% Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) menaikkan kadar dana sebanyak +25 mata asas pada mesyuarat FOMC akan datang yang berakhir pada 1 November. Terdapat 50% peluang bagi kenaikan kadar +25 mata asas pada mesyuarat seterusnya, yang berakhir pada 13 Disember. Selepas itu, pasaran menjangkakan FOMC mula mengurangkan kadar pada separuh kedua 2024, sebagai respons kepada perlambatan ekonomi AS yang dijangka.

Pergerakan Hasil

Hasil bon AS dan Eropah telah meningkat hari ini. Hasil nota Perbendaharaan AS 10 tahun telah naik sebanyak +6.0 mata asas kepada 4.631%, hasil bund Jerman 10 tahun naik sebanyak +2.8 mata asas kepada 2.867%, dan hasil gilt UK 10 tahun telah meningkat sebanyak +4.6 mata asas kepada 4.484%.

Kemas Kini Pasaran Global

Pasaran saham antarabangsa mengalami tren campuran. Euro Stoxx 50 turun sebanyak -0.39%, dengan kenaikan hasil bon memberi kesan kepada sentimen pasaran keseluruhan. Hasil bon kerajaan Eropah telah meningkat, dipengaruhi oleh komen hawkish daripada Naib Presiden ECB Luis de Guindos, yang menyatakan bahawa perbincangan tentang pemotongan kadar oleh ECB adalah terlalu awal. Selain itu, kelemahan dalam saham farmaseutikal telah menambah tekanan kepada pasaran Eropah.

Saham Eropah pada mulanya dibuka lebih tinggi hari ini, terutamanya sektor yang berkaitan dengan China, seperti pengeluar barangan mewah dan syarikat perlombongan, sebagai respons kepada tanda-tanda peningkatan ekonomi dalam sektor pembuatan China.

Kadar pengangguran Zon Euro Ogos turun sebanyak -0.1 mata kepada mencatat rekod terendah 6.4%, sejajar dengan jangkaan. Naib Presiden ECB Guindos menyatakan bahawa kadar faedah semasa akan membantu mencapai sasaran inflasi ECB 2%, menekankan bahawa perbincangan tentang pemotongan kadar tidak wajar.

Indeks Saham Gabungan Shanghai China kekal ditutup untuk cuti seminggu Golden Week. Walau bagaimanapun, PMI pembuatan September China menunjukkan kekuatan, naik sebanyak +0.5 kepada 50.2, melampaui jangkaan, dan menandakan kadar perkembangan paling pantas dalam enam bulan. PMI bukan pembuatan September juga melebihi jangkaan, naik sebanyak +0.7 kepada 51.7.

Indeks Nikkei Jepun berundur dari keuntungan awal dan ditutup agak lebih rendah. Kelemahan dalam aktiviti pembuatan Jepun menyumbang kepada penurunan, dengan PMI pembuatan Jibun Bank Jepun September disemak semula ke pengecutan paling curam dalam tujuh bulan. Selain itu, kenaikan hasil bon kerajaan secara negatif memberi kesan kepada saham, kerana hasil bon JGB 10 tahun mencapai paras tertinggi 10 tahun 0.783%. Pada mulanya, saham Jepun dibuka lebih tinggi disebabkan optimisme mengenai ekonomi berikutan keputusan lebih baik daripada jangkaan daripada tinjauan syarat perniagaan pembuatan besar Q3 Tankan dan momentum positif dalam indeks berjangka saham AS.

Pasaran Mata Wang

Yen mencapai paras terendah 11-1/4 bulan berbanding dolar berikutan pengumuman oleh Bank of Japan (BOJ) rancangan membeli bon tambahan lima hingga 10 tahun minggu ini. BOJ merancang untuk mendedahkan jumlah pembelian apabila operasi bermula.

Data Ekonomi Jepun

Indeks syarat perniagaan pembuatan besar Q3 Tankan meningkat sebanyak +4 kepada 9, melampaui jangkaan 6. Walau bagaimanapun, PMI pembuatan Jibun Bank Jepun September disemak semula ke bawah sebanyak -0.1 kepada 48.5 daripada laporan awal 48.6, menandakan pengecutan paling curam dalam tujuh bulan.

Pergerakan Pra-Pasaran Saham AS

  • Discover Financial Services (NYSE:DFS) menyaksikan peningkatan lebih daripada +3% dalam dagangan pra-pasaran selepas bersetuju untuk meningkatkan sistem pematuhan pengguna dan tadbir urus korporat yang berkaitan sebagai sebahagian daripada perintah persetujuan yang dikeluarkan oleh FDIC.
  • Tesla (NASDAQ:TSLA) mendapat hampir +1% dalam dagangan pra-pasaran selepas melancarkan versi dikemas kini Model Y di China, yang menampilkan konfigurasi yang lebih baik pada harga permulaan yang sama.
  • Datadog (NASDAQ:DDOG) melonjak lebih daripada +3% dalam dagangan pra-pasaran berikutan naik taraf oleh Piper Sandler kepada berat sebelah daripada neutral, dengan harga sasaran $115.
  • Rivian Automotive (NASDAQ:RIVN) rali lebih daripada +3% dalam dagangan pra-pasaran selepas naik taraf oleh Evercore ISI kepada laksana daripada sejajar, dengan harga sasaran $35.
  • FedEx (NYSE:FDX) naik hampir +1% dalam dagangan pra-pasaran selepas naik taraf oleh Susquehanna Financial kepada positif daripada neutral, menetapkan harga sasaran $315.
  • Xylem (NYSE:XYL) mendapat hampir +1% dalam dagangan pra-pasaran selepas naik taraf oleh Melius Research kepada beli daripada pegang, dengan harga sasaran $122.
  • Macerich (NYSE:MAC) memanjat lebih daripada +4% dalam dagangan pra-pasaran berikutan naik taraf oleh Piper Sandler kepada neutral daripada berat sebelah bawah.
  • U.S. Steel (NYSE:X) mendapat lebih daripada +1% dalam dagangan pra-pasaran selepas naik taraf oleh Morgan Stanley kepada berat sebelah atas daripada neutral, dengan harga sasaran $40.

Saham Berkaitan Kriptowang

Dagangan pra-pasaran menunjukkan bahawa saham terdedah kepada kriptowang bergerak lebih tinggi, dengan harga Bitcoin naik lebih daripada +5% ke paras tertinggi 1-1/2 bulan. Akibatnya, Coinbase Global (NASDAQ:COIN), Marathon Digital (NASDAQ:MARA), Microstrategy (NASDAQ:MSTR), dan Riot Platforms (NASDAQ:RIOT) naik lebih daripada +5%.

Kemas Kini Pasaran Lain

  • United Parcel Service (NYSE:UPS) merosot hampir -1% dalam dagangan pra-pasaran selepas Susquehanna Financial menurunkan harga sasaran saham kepada $160 daripada $173.