Saham Menunjukkan Prestasi Campuran ketika Pasaran Bon Stabil

Dalam kemas kini pasaran hari ini, prestasi indeks saham utama menunjukkan gambaran campuran. Indeks S&P 500 ($SPX) (SPY) telah merosot sebanyak -0.11%, Indeks Perindustrian Dow Jones ($DOWI) (DIA) turun -0.29%, sementara Indeks Nasdaq 100 ($IUXX) (QQQ) naik sebanyak +0.42%.

Pagi ini, pasaran saham mengalami campuran naik turun. Dow Jones Industrials, khususnya, telah mencapai paras terendah empat bulan. Kelegaan sementara dalam pasaran bon, yang ditandai oleh hasil bon yang lebih rendah hari ini, telah meredakan kebimbangan mengenai kenaikan kadar faedah, memberi sokongan kepada pasaran saham. Hasil nota-T telah berundur berikutan pengeluaran laporan pekerjaan ADP bulanan September, yang menunjukkan penambahan pekerjaan kurang daripada jangkaan, menunjukkan sikap yang lebih berhati-hati terhadap dasar Fed. Walau bagaimanapun, indeks saham telah berundur daripada paras tinggi baru-baru ini kerana saham tenaga menghadapi penurunan disebabkan penurunan harga minyak mentah lebih daripada -3% ke paras terendah tiga minggu. Di samping itu, laporan ISM perkhidmatan September dan pesanan kilang Ogos yang lebih kuat daripada jangkaan menyumbang kepada kenaikan hasil nota-T dan memberi tekanan kepada harga saham.

Petunjuk Ekonomi Utama

 1. Perubahan pekerjaan ADP AS September mencatat peningkatan sebanyak +89,000, tidak mencapai jangkaan +150,000 dan menandakan peningkatan terkecil dalam tempoh lebih 2-1/2 tahun.
 2. Indeks perkhidmatan ISM AS September mencatat penurunan -0.9 kepada 53.6, melampaui jangkaan 53.5.
 3. Pesanan kilang AS Ogos menunjukkan peningkatan ketara sebanyak +1.2% bulan ke bulan, melebihi jangkaan +0.3% bulan ke bulan.
 4. Permohonan gadai janji mingguan AS MBA menyaksikan penurunan -6.0% dalam minggu berakhir 29 September, mencapai tahap terendah sejak 1996. Sub-indeks pembelian rumah juga turun -5.7% kepada 136.6, paras terendah sejak 1995, sementara sub-indeks pembiayaan semula jatuh -6.6% mingguan. Kadar gadai janji tetap 30 tahun melonjak sebanyak +12 mata asas kepada 7.53%, menandakan tahap tertinggi hampir 23 tahun.

Jangkaan Pasaran

Pasaran menjangkakan kebarangkalian 20% bahawa FOMC akan menaikkan kadar dana sebanyak +25 mata asas pada mesyuarat FOMC akan datang, berakhir pada 1 November. Terdapat kebarangkalian 40% kenaikan kadar +25 mata asas pada mesyuarat seterusnya, yang berakhir pada 13 Disember. Jangkaan pasaran seterusnya termasuk kemungkinan FOMC memulakan pemotongan kadar pada separuh kedua 2024 sebagai tindak balas terhadap perlambatan ekonomi dijangka di Amerika Syarikat.

Kemas kini Pasaran Bon

Hasil bon AS dan Eropah menunjukkan pergerakan campuran. Hasil nota-T 10 tahun berundur dari paras tinggi 16 tahun baharu 4.880% dan kini turun sebanyak -1.9 mata asas, mencapai 4.777%. Sementara itu, hasil bon bund Jerman 10 tahun juga berundur dari paras tinggi 12 tahun 3.026%, jatuh sebanyak -0.3 mata asas kepada 2.968%. Sebaliknya, hasil gilt UK 10 tahun melonjak ke paras tertinggi 1-1/2 bulan 4.666%, menandakan peningkatan +3.4 mata asas kepada 4.631%.

Pasaran Global

Pasaran saham luar negara secara umumnya cenderung menurun. Euro Stoxx 50 turun sebanyak -0.11%, sementara Indeks Komposit Shanghai China ditutup disebabkan cuti Minggu Emas. Nikkei 225 Jepun ditutup hari ini dengan penurunan -2.28%.

Penggerak Saham

 • Saham syarikat penerbangan mendapat momentum kerana harga minyak mentah merosot lebih daripada -3% ke paras terendah tiga minggu, mengurangkan kos bahan api dan berpotensi meningkatkan keuntungan syarikat penerbangan. American Airlines Group (AAL) telah meningkat lebih daripada +2%, dengan Delta Air Lines (DAL), Southwest Airlines (LUV), dan United Airlines (UAL) juga mengalami kenaikan lebih daripada +1%.
 • Molson Coors Beverage (TAP) telah menyaksikan peningkatan lebih daripada +2% berikutan pengumuman pelan pembelian semula saham baharu bernilai $2 bilion.
 • Saham syarikat kapal persiaran meningkat hari ini, didorong oleh naik taraf Shore Capital Stockbrokers Carnival kepada “pegang” daripada “jual”. Akibatnya, Carnival (CCL), Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH), dan Royal Caribbean Cruises Ltd (RCL) telah mendapat lebih daripada +1%.
 • Matson Inc (MATX) naik lebih daripada +3% selepas Wolfe Research menaik taraf saham kepada “lakukan” daripada “rakan sebaya melakukan,” menetapkan harga sasaran $113.
 • Palantir Technologies (PLTR) melonjak lebih daripada +2% kerana ia muncul sebagai pencabar utama untuk kontrak untuk mengubah Perkhidmatan Kesihatan Negara UK.
 • Hub Group (HUBG) naik lebih daripada +2% selepas Wolfe Research menaik taraf saham kepada “lakukan” daripada “rakan sebaya melakukan,” dengan harga sasaran $98.

Sektor Tenaga di bawah Tekanan

Syarikat tenaga dan saham perkhidmatan tenaga menghadapi halangan hari ini, dengan harga minyak mentah WTI merosot lebih daripada -3% ke paras terendah tiga minggu. Akibatnya, Phillips 66 (PSX) telah mengalami penurunan lebih daripada -4%, mendahului para pemain dalam S&P 500, sementara Valero Energy (VLO) dan Marathon Petroleum (MPC) juga turun lebih daripada -4%. Di samping itu, Haliburton (HAL), Marathon Oil (MRO), Devon Energy (DVN), Diamondback Energy (FANG), dan Schlumberger (SLB) telah mencatat kerugian lebih daripada -3%. Chevron (CVX) mendahului para pemain dalam Dow Jones Industrials dengan penurunan lebih daripada -2%.

Penurunan Saham Ketara

 • A10 Networks (ATEN) telah menyaksikan penurunan ketara lebih daripada -33% selepas meramalkan hasil suku ketiga awal dalam lingkungan $56.5 juta hingga $58.5 juta, jauh di bawah anggaran konsensus $74.5 juta.
 • Cal-Maine Foods (CALM) turun lebih daripada -7% selepas melaporkan jualan bersih Q1 sebanyak $459.3 juta, lebih lemah daripada anggaran konsensus $479.5 juta.
 • ON Semiconductor (ON) mengalami penurunan lebih daripada -1% selepas BNP Paribas Exane menurunkan taraf saham kepada “neutral” daripada “lakukan”.
 • PPL Corp (PPL) telah merosot lebih daripada -1% selepas UBS menurunkan taraf saham kepada “neutral” daripada “beli”.

Kebangkitan Pasaran Bon

Dalam pasaran bon, nota-T 10 tahun Disember (ZNZ23) telah mendapat +6 mata, mengakibatkan penurunan -1.9 mata asas dalam hasil nota-T 10 tahun, yang kini berada pada 4.777%. Pemulihan ini datang selepas nota-T mencapai paras terendah kontrak paling hampir 16 tahun yang baharu sebelum ini dalam sesi. Penutupan singkat dalam nota-T berlaku selepas pengeluaran laporan pekerjaan ADP September, menandakan perlambatan pasaran buruh, yang selari dengan tinjauan yang lebih berhati-hati terhadap dasar Fed. Walau bagaimanapun, laporan perkhidmatan ISM September dan pesanan kilang yang lebih kuat daripada jangkaan menyebabkan penarikan balik daripada paras puncak nota-T.

Dolar Melemah

Indeks dolar (DXY00) telah merosot sebanyak -0.33%