Saham Johnson & Johnson Menawarkan Peluang Nilai yang Menarik

Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) baru-baru ini menamatkan pemisahan perniagaan pengguna kesihatan Kenvue mereka, yang kini didagangkan secara berasingan sebagai KVUE. Walau bagaimanapun, harga saham JNJ telah menyaksikan penurunan harga, yang menawarkan peluang nilai yang menarik kepada pelabur.

Pada 3 Oktober perdagangan pagi, harga saham JNJ ditetapkan pada $154.57, jauh lebih rendah daripada nilai dagangannya sebanyak $163.73 pada 30 Ogos apabila syarikat itu memisahkan jenama kesihatan pengguna Kenvue sebagai entiti berasingan untuk pemegang saham JNJ. Penurunan harga ini menawarkan peluang kepada pelabur nilai, termasuk mereka yang berminat untuk menjual pilihan jualan (put option) di luar wang (OTM) pada saham JNJ.

Sebagai contoh, pada harga semasa, saham JNJ didagangkan hanya pada 15.4 kali anggaran pendapatan sesaham (EPS) sebanyak $10.03 untuk tahun berakhir Disember 2023, berdasarkan tinjauan 15 penganalisis jualan sisi pada Seeking Alpha. Melihat ke hadapan hingga Disember 2024, para penganalisis menjangkakan EPS sebanyak $10.87, menurunkan nisbah harga ke pendapatan (P/E) ke hadapan hanya kepada 14.2 kali. Nisbah P/E ini jauh lebih rendah daripada purata 16.35 kali yang dilaporkan oleh Morningstar untuk saham JNJ sepanjang lima tahun lalu.

Tambahan pula, pengurusan JNJ juga menjangkakan pendapatan antara $10.00 dan $10.10 sesaham untuk tahun ini, mewakili pertumbuhan 12.5% pada titik tengah berbanding EPS tahun lalu. Menambah nilai, syarikat bercadang untuk mengekalkan dividen suku tahunannya pada $1.19 sesaham. JNJ mempunyai sejarah panjang membayar dan meningkatkan dividen secara konsisten selama lebih enam dekad, menghasilkan pulangan dividen yang menarik sebanyak 3.08%.

Bagi pelabur jangka panjang, menjual pilihan jualan di luar wang (OTM) jangka pendek boleh menyediakan aliran pendapatan tambahan dengan risiko yang agak rendah, terutama diberikan tinjauan positif untuk pendapatan.

Melihat tempoh luput 20 Oktober, yang menampilkan premium pilihan jualan yang akan luput dalam 17 hari, premium untuk pilihan jualan dengan harga latihan $145 (6.32% di bawah harga semasa) ialah 55 sen. Ini bermakna pelabur yang memegang $14,500 tunai atau margin (berpotensi diperoleh daripada memiliki 100 saham atau lebih saham JNJ) boleh “Jual untuk Buka” satu kontrak pilihan jualan dengan harga latihan $145.00 untuk tempoh luput 20 Oktober, serta-merta memperoleh $55 sebagai pendapatan. Ini bersamaan dengan hasil langsung 0.3793% ($55 / $14,500).

Jika dagangan ini diulang setiap tiga minggu selama setahun (kira-kira 17 kali), jumlah pulangan dijangka (ER) akan menjadi $935 ($55 x 17), menghasilkan ER tahunan sebanyak 6.45%. Pentingnya, pendapatan ini dikekalkan selagi harga saham kekal melebihi $145.00 setiap kali dagangan dilaksanakan.

Walaupun saham JNJ jatuh ke $145 atau lebih rendah, pelabur mengekalkan pendapatan ini dan boleh meneroka strategi seperti menjual panggilan terlindung atau menunggu harga saham pulih semula, sekiranya terdapat kerugian yang belum direalisasi.

Ringkasnya, saham JNJ pada masa ini kelihatan menawarkan nilai yang sangat baik untuk pelabur nilai jangka panjang yang ingin memanfaatkan penurunan harga saham baru-baru ini.